Συνέντευξη Παναγή Δρακουλόγκωνα Δήμαρχου Σάμης

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», το οποίο έχουν αναλάβει οι εκπαιδευτικοί Ουρανία Τσούτση και Μακρίνα Αλμπάντη, ο Δήμαρχος Σάμης, κ. Παναγής Δρακουλόγκωνας, παραχώρησε συνέντευξη στο Γυμνάσιο Μεσοβουνίων με Λυκειακές Τάξεις. 

Τη συνέντευξη, πήραν η Βουλεύτρια, Ηλιάνα Γαλιατσή και η αναπληρωματική Βουλεύτρια, Ιωάννα Πατρικίου, στο γραφείο της διευθύντριας του Γυμνσσίου, κας Ουρανίας Τσούτση. Τη βιντεοσκόπηση πραγματοποίησε ο μαθητής της Β΄Λυκείου, Γεράσιμος Πατρίκιος. Στη συνάντηση παρευρέθησαν η αντιδήμαρχος Σάμης, κα Νικολίτσα Παπαθεοδωράτου και η πάρεδρος της Κοινότητας Μεσοβουνίων, κα Χάιδω Νικολετάτου.

Ηλιάνα Γαλιατσή, Ιωάννα Πατρικίου: Σας καλωσορίζουμε στο σχολείο μας, το Γυμνάσιο Μεσοβουνίων με Λυκειακές Τάξεις. Σας ευχαριστούμε πολύ που αποδεχτήκατε την πρόσκλησή μας να έλθετε εδώ σήμερα. Θα θέλαμε, λοιπόν, να σας κάνουμε κάποιες ερωτήσεις, ως αντιπρόσωποι του σχολείου μας στο πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων», σχετικά με την περιοχή, το σχολείο μας και για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Δήμαρχος: Σας ευχαριστώ κατά αρχάς για την πρόσκλησή σας, η οποία με τιμά. Εδώ και λίγους μήνες, που είμαι δήμαρχος, είναι με διαφορά η καλύτερη πρόσκληση που έχω λάβει. Εύχομαι να συνεχίσουμε και στο μέλλον τέτοιου είδους συζητήσεις. Αρχικά, θα ήθελα να σας ευχηθώ καλή πρόοδο, καλή επιτυχία στις εξετάσεις και καλή πορεία στη ζωή σας ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Εύχομαι τα καλύτερα σε εσας προσωπικά, στους συμμαθητές  και  τους καθηγητές σας.

Ηλιάνα Γαλιατσή, Ιωάννα Πατρικίου: Σας ευχαριστούμε πολύ! Θα θέλαμε να σας ρωτήσουμε: Ποια ήταν τα προσωπικά σας κίνητρα που σας οδήγησαν να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Δήμαρχος: Ασχολούμαι τόσα πολλά χρόνια, παιδιά, με την αυτοδιοίκηση παραπάνω από 30, του σχεδόν έχω ξεχάσει ποιος ήτανε ο λόγος που με οδήγησε εκεί. Τώρα, μετά από χρόνια, ανατρέχοντας πίσω στην πορεία μου, πιστεύω ότι ξεκίνησε αυτή η σκέψη από το μεράκι μου να ασχοληθώ με τα κοινά. Και πλέον αποτελεί για μένα  ανάγκη να ασχολούμαι με την Τοπική αυτοδιοίκηση, διότι εδώ στα χωριά μας, (να σημειώσω ότι και εγώ από ένα χωριό είμαι, τη Σάμη, που δεν είναι πολύ μεγαλύτερη από τα Μεσοβούνια) είτε επειδή το επιθυμούμε είτε αναγκαστικά, όλοι συμβιώνουμε μεταξύ μας. Στην πολιτική, βέβαια,  δεν υπάρχει μία γνώμη, η οποία να είναι απόλυτα ορθή και απαιτείται συγκερασμός απόψεων για την επίτευξη του κοινού καλού. Μέσα σε αυτή την συμβίωση, λοιπόν, υπάρχει η ανάγκη για συνεργασία, η ανάγκη να πάμε όλοι μαζί μπροστά, σαν να είμαστε μία μεγάλη οικογένεια. Στην οικογένεια γνωρίζουμε ότι καθένα από τα μέλη της επιτελεί ένα ρόλο και εργάζεται για το κοινό καλό. Αν θεωρήσουμε ότι ένα μεγάλο σπίτι είναι και ο Δήμος μας, ο καθένας μας οφείλει να δηλώσει παρών. Και δηλώνοντας παρών, για να προσφέρεις στο μεγάλο μας σπίτι, που είναι ο Δήμος μας, εκ των πραγμάτων πρέπει να ασχοληθείς με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Συνεπώς, οφείλουμε να μη μένουμε στη λογική:«κάθομαι έξω και κοιτάζω, απλά λέω κάποιες ιδέες μου ή ασκώ μόνο άγονη κριτική». Και εσείς εξάλλου για τον ίδιο λόγο συμμετέχετε στη Βουλή των Εφήβων.  Αντιλαμβανόμαστε, επομένως, ότι είναι αναγκαίο να συνεργαστούμε με τους συνδημότες μας, για  να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για το μεγάλο μας σπίτι, που είναι  ο Δήμος μας. Βασικά αυτό ήταν το κίνητρο μου.

Ηλιάνα Γαλιατσή, Ιωάννα Πατρικίου:: Τι περιλαμβάνει ο στρατηγικός σχεδιασμός σας για τη βελτίωση των υποδομών της περιοχής μας;  Μέχρι στιγμής ποια σημεία  του έχετε εφαρμόσει;

Δήμαρχος: Κατά αρχάς υπάρχει συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα και μέσα από το πρόγραμμα προκύπτει και ο σχεδιασμός. Ως στρατηγικό σχέδιο, αρχικά έχουμε την μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής μας. Το δεύτερο σημείο του σχεδίου μας είναι η μέριμνα για σας, για την νεολαία της περιοχής μας και το τρίτο -και εξίσου σημαντικό- είναι η ανάδειξη του πολιτισμού μας. Μετά έπονται τα απαραίτητα έργα υποδομής, και  ακολουθούν δράσεις που καλύπτουντις ανάγκες της καθημερινότητας όπως π.χ. καθαριότητα, μεταφορές και ικανοποίηση αιτημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες, όπως το χωριό σας. Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός, λοιπόν, βασίζεται σε αυτό το τρίπτυχο: περιβάλλον, νεολαία, πολιτισμός. Τώρα, όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σε τέσσερις μήνες δεν μπορείς να εφαρμόσεις πολλά πράγματα. Ουσιαστικά, συνεχίζουμε το έργο που παραλάβαμε. από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Σιγά-σιγά, όμως, θα εφαρμοστεί το όραμά μας και στην πορεία όλα όσα έχουμε σχεδιάσει και ανάμεσα σε αυτά και το πλάνο που έχουμε εκπονήσει για την περιοχή σας.

Ηλιάνα Γαλιατσή, Ιωάννα Πατρικίου: Άλλη μια ερώτηση που θέλαμε να σας κάνουμε είναι: Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει ως δήμαρχος και πώς προτίθεστε να τις υλοποιήσετε; Σας παρακαλούμε να μας αναφέρετε συγκεκριμένα παραδείγματα.

Δήμαρχος: Τις προτεραιότητες μας σας τις ανέφερα ήδη και ασφαλώς στοχεύουμε να υλοποιηθούν όλα όσα σχεδιάζουμε. Αν και είσαστε νέοι και συνεπώς πιο ρομαντικοί από εμάς, οφείλετε να γνωρίζετε ότι η βασικότερη προϋπόθεση για να πετύχουμε τους στόχους μας -μετά το όραμα και την εργασία- είναι η οικονομική δυνατότητα. Έχουμε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή κατά νου να ολοκληρώσουμε κάποιες μελέτες για συγκεκριμένα έργα π.χ. όσον αφορά στην περιοχή σας, έχω παραλάβει μελέτες για έργα υποδομής συνολικού ποσού 6.100.000 €, οι οποίες αφορούν τρία έργα Ύδρευσης.  Ωστόσο, προς το παρόν δεν υφίσταται κάποια χρηματοδότηση, είτε ευρωπαϊκή είτε εθνική. Όταν θα υπάρξει, θα μπορέσουμε να εντάξουμε τα έργα αυτά. Επίσης, πάλι εδώ για την περιοχή σας, το επόμενο χρονικό διάστημα (τους επόμενους δυο, τρεις μήνες) εκτμώ ότι θα έχει δημοπρατηθεί το πνευματικό κέντρο στο Φισκάρδο. Ακόμη, προσπαθούμε να εγκαταστήσουμε εντός της τρέχουσας περιόδου την αφαλάτωση στο Φισκάρδο. Ωστόσο, αυτό το οποίο εμείς έχουμε κυρίως οραματιστεί, έχει να κάνει με την προστασία του περιβάλλοντος γύρω μας και την ικανοποίηση των αναγκών της νεολαίας μας για άθληση για πολιτισμό. Για παράδειγμα, το παραλιακό μέτωπο του δήμου μας, ξεκινάει λίγο νοτιότερα από τον Πόρο και καταλήγει λίγο μετά το Μύρτο. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα από τα ομορφότερα σε όλη τη Μεσόγειο. Διασπάται μόνο από πέντε οικισμούς για λόγους είτε γεωγραφικούς είτε ιστορικούς, γιατί τα παλιά χρόνια δεν έχτιζαν τα χωριά κοντά στη θάλασσα, τα χτίζανε πάνω στο βουνό. Αυτοί οι πέντε οικισμοί είναι η  Σάμη, ο Καραβόμυλος, η Αγία Ευφημία, το Φισκάρδο και η Άσος. Η ανάπλαση αυτών των περιοχών θα αφορά στη σύνδεσή τους μέσω συγκεκριμένων πεζοπορικών διαδρομών σε όλη την έκταση του δήμου μας, με βασικούς στόχους την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την εναρμόνηση του οικιστικού περιβάλλοντος με την ομορφιά της φύσης. Ακόμη, έχουμε παραλάβει μια πρόταση για συγκεκριμένο εθνικό πρόγραμμα, που αφορά στη χρηματοδότηση του αθλητικού κέντρου της Σάμης, πράγμα που θα δώσει  μεγάλη ώθηση στον πολιτισμό.  Εκτιμούμε, λοιπόν,  ότι σιγά σιγά μπαίνουμε στη  διαδικασία να υλοποιήσουμε τα έργα μας, που αφορούν στο τρίπτυχο: νεολαία, περιβάλλον, πολιτισμός.

Ηλιάνα Γαλιατσή, Ιωάννα Πατρικίου: Όλοι οι προηγούμενοι δήμαρχοι μας είχαν μας είχαν υποσχεθεί ότι στη θητεία τους θα αναγερθεί ένα καινούριο σχολικό συγκρότημα στα Μεσοβούνια, καθώς υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο και μπορεί να αξιοποιηθεί χρηματοδότηση ΕΣΠΑ για την ανέγερσή του. Σας παρέδωσαν χρονοδιάγραμμα υλοποίησης ή απουσιάζει τελείως από το δήμο μας;

Δήμαρχος: Κοιτάξτε εγώ δεν σας το έχω υποσχεθεί, ούτε πριν, ούτε το λέω τώρα. Μέσα σε αυτό το τρίπτυχο που σας ανέφερα, προφανέστατα υπάρχει η βούληση μας να κατασκευαστεί  ένα σύγχρονο σχολείο στο δήμο μας και αυτό κατά προτεραιότητα στην περιοχή της Ερύσσου.

Ηλιάνα Γαλιατσή, Ιωάννα Πατρικίου: Σας ευχαριστούμε πολύ, κ. Δήμαρχε!

Δήμαρχος: Σας ευχαριστώ και εγώ για την πρόσκληση.

Σημείωση: η συνέντευξη δεν αποδίδεται αυτολεξεί αλλά δίνεται έμφαση στα βασικά σημεία της.

ΦΩΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣ

3Ηλιάνα Γαλιατσή, Ιωάννα Πατρικίου, Middle Mountain College News, 27-05-2024

ΠΗΓΗ: https://youtu.be/P10jFeXnm9A

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 347 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης