Περί Μεντορείας

Ο Μέντορας ήταν φίλος του Ομηρικού Οδυσσέα και μετέπειτα καθοδηγητής και σύμβουλος του γιου του, Τηλέμαχου. Η λέξη αυτή πήρε ζωή φέτος και στα ελληνικά σχολεία καθώς οι έχοντες εμπειρία εκπαιδευτικοί θεωρούνται μέντορες καινούριων.

Η εμπειρία είναι σίγουρα κάτι που αποκτάται από την καθημερινή ενασχόληση. Αλλά το έργο καθενός είναι προσωπικό αποτέλεσμα του χαρακτήρα, των έλξεων και έξεών του. “ Ποτέ μη δίνεις καρδιά” σ’ εκείνους που χρειάζονται μυαλό ή αλλιώς : χρειάζεται ισορροπία στην εφαρμογή οδηγιών πάντα με γνώμονα την προσωπικότητα κάθε συνάδελφου. Γιατί καλές οι συμβουλές και η ενθάρρυνση στο Τηλέμαχο, αλλά ο αγώνας να βρει τον πατέρα του ήταν δικός του.

Χρειάζεται λοιπόν αρμονικό «δούναι» και «λαβείν», συνταίρισμα απόψεων και μοίρασμα εμπειριών και καινοτομιών των παλιών και των νέων.

Η σχέση αυτή μάλιστα μπορεί  να επεκταθεί και στους μαθητές και να εφαρμοστεί μια αλληλοδιδακτική  πρακτική όπου οι μαθητές με περισσότερες δυνατότητες θα μπορούν να “υιοθετούν” γνωστικά αδύναμους συμμαθητές τους και να τους κατευθύνουν με συμβουλές, οδηγίες και ανάλογη ενθάρρυνση στο μάθημα. Αυτό θα μπορούσε να γίνεται μια φορά το μήνα με εναλλαγή στις δραστηριότητες ανάληψης και καταγραφή των αποτελεσμάτων.

Έτσι η μεντορεία θα είναι αληθινά πρακτική στο σύνολο του σχολείου με στόχο πάντα την ομαλή λειτουργία του και την αγαστή συνεργασία μικρών και μεγάλων σ’ αυτό.

Ας ελπίσουμε ότι τα αξιώματα αυτά θα είναι με αντίκρισμα και θα στηρίζονται στην ταπεινή συνύπαρξη και σεβασμό όλων των εμπλεκομένων. Γιατί δεν είναι το θέμα να υπάρξει ανάκριση και επίκριση αλλά διάριση και ανταπόκριση επί ίσοις όροις. Για να επιτευχθεί αυτό αρκεί η πρόθεση όλων μας να είναι ειλικρινής και σταθερά μόνιμα ισορροπητική.

Μαρίνα Μηνιάτη, Middle Mountain College News, 7/11/2022

 Telemachus_and_Mentor1

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 403 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης