Γιατί λέμε ψέματα την πρωταπριλιά;

Η Πρωταπριλιά έχει συνδεθεί με το ψέμα και την φάρσα, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν τις καταβολές της, αν και πρόκειται για ένα παλιό έθιμο.

Υπάρχουν δύο εκδοχές για τις καταβολές της Πρωταπριλιάς.

Η πρώτη πάει πίσω στην εποχή των Κελτών και τα ψέματα γύρω από το ψάρεμα. Για τους Κέλτες η 1η Απριλίου ήταν η έναρξη της εποχής του ψαρέματος. Όμως ακόμα και οι καλύτεροι ψαράδες ανάμεσα τους δυσκολεύονταν να πιάσουν ψάρια μέσα στον Απρίλιο. Έτσι, για να μη φανούν ανίκανοι και για να προασπίσουν τις ικανότητες τους, έλεγαν ψέματα για τα ψάρια που είχαν πιάσει. Αυτό πέρασε μέσα στο χρόνο και σταδιακά έγινε έθιμο, όχι μόνο για τους Κέλτες.

Η δεύτερη εκδοχή για την καταβολή της Πρωταπριλιάς μας ταξιδεύει στη Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι τότε οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου μαζί με το Πάσχα. Όμως το 1560 ή το 1564 ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ θέλοντας η χώρα του να συμβαδίσει ημερολογιακά με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο, αποφάσισε να μεταθέσει την αρχή του έτους στην 1η Ιανουαρίου. Φυσικά, αρκετοί υπήκοοι δεν αντέδρασαν και συνέχισαν να γιορτάζουν κανονικά την Πρωταπριλιά την αρχή του χρόνου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα όσοι αποδέχτηκαν την αλλαγή να τους κοροϊδεύουν και να τους πειράζουν για την προσκόλληση τους. Έτσι, ήταν αρκετά συχνό φαινόμενο κάθε Πρωταπριλιά να κάνουν φάρσες, να λένε ψέματα και να δίνουν ψεύτικα δώρα στους πιστούς της παλιάς Πρωτοχρονιάς.

 Στην Ελλάδα το έθιμο της Πρωταπριλιάς είναι γνωστό από την εποχή των Σταυροφόρων και σε αρκετές περιοχές η επιτυχία ενός ψέματος συνοδευόταν από την πεποίθηση πως ο ψεύτης θα έχει καλή τύχη στη σοδιά του.

Όμως, η πρώτη επίσημη φάρσα που έγινε ήταν το 1955. Το υπουργείο Πολιτισμού τότε, επέλεξε για Πρωταπριλιάτικο αστείο να ανακοινώσει πως εντοπίστηκε ο τάφος του Σωκράτη μαζί με το κώνειο που έλαβε και μάλιστα στην Ακρόπολη. Μάλιστα, η φάρσα ήταν τόσο πετυχημένη που το Γαλλικό Πρακτορείο τη μετέδωσε ως πραγματική είδηση σε όλο τον κόσμο.

Η επικράτηση της Πρωταπριλιάς όμως στην Ελλάδα και το λαό, μπορεί να εντοπιστεί από ένα άλλο γεγονός.

Την Πρωταπριλιά του 1947 ανακοινώθηκε πως πέθανε ξαφνικά ο βασιλιάς Γεώργιος. Όλοι πίστεψαν πως ήταν μία φάρσα του παλατιού, καθώς ο βασιλιάς ήταν μόλις 57 ετών και μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε εμφανιστεί δημόσια σε μία εκδήλωση. Όμως η αλήθεια ήταν πως ο βασιλιάς όντως πέθανε το βράδυ της Πρωταπριλιάς από ανακοπή καρδιάς.

Η Πρωταπριλιά, παρά την αβέβαιη ακόμα καταβολή της όπως είδαμε, έχει τη γοητεία της και λατρεύεται από μικρούς και μεγάλους. Επίσημα ή όχι τα ψέματα, αυτή τη μέρα έχουν ως σκοπό να προκαλέσουν γέλιο και χαρά.

Πηγή: https://www.cnn.gr/ellada/story/356439/protaprilia-pos-ksekinise-to-ethimo-giati-leme-psemata-simera

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ
Περί ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙΩΝ 350 Άρθρα
Ονομάζομαι Ουρανία Τσούτση, είμαι Φιλόλογος και Διευθύντρια στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Μεσοβουνίων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης