Συνέντευξη από επαγγελματία μοδίστρα

Εργασία των μαθητών  Βαγγέλη και Εσθήρ Χερκελετζή

Η κυρία Εσθήρ ήταν μοδίστρα για 50 ολόκληρα χρόνια σε ένα μικρό χωριό στην Σάμο.

Ήταν γνωστή σε όλο σχεδόν το νησί, καθώς εκτός από γυναικεία ενδύματα, έραβε ράσα και άμφια για παπάδες αλλά και καλύμματα επίπλων.

Σήμερα, έχοντας αποσυρθεί, μας περιγράφει με νοσταλγία  το επάγγελμα που αγάπησε και άσκησε όλα αυτά τα χρόνια.

Την εποχή εκείνη, όπως μας περιγράφει η ίδια, τα νεαρά κορίτσια που ήθελαν να μάθουν ραπτική έπρεπε να μαθητεύσουν κοντά σε επαγγελματία. Έτσι και η κυρία Εσθήρ είχε πολλές μαθήτριες-βοηθούς όλα αυτά τα χρόνια. «Τα κορίτσια μου κρατούσαν συντροφιά και οι ώρες περνούσαν ευχάριστα, πράγμα που με έκανε να ξεπερνάω τις δυσκολίες του επαγγέλματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η ίδια.

Στα χρόνια εκείνα, το επάγγελμα της μοδίστρας ήταν σε άνθηση καθώς οι κυρίες προτιμούσαν στην πλειοψηφία τους, τα χειροποίητα ενδύματα. Η κυρία Εσθήρ ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένη από το εισόδημά της, αλλά οι ώρες εργασίας της ήταν απίστευτα πολλές. Αρκετές επίσης ήταν και οι δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει όσον αφορά τις επιθυμίες και ιδιοτροπίες της κάθε πελάτισσας.

Στις μέρες μας, σπάνια πλέον συναντάς μοδίστρες, καθώς οι ανάγκες της εποχής έχουν αλλάξει και ο κόσμος αγοράζει έτοιμα ενδύματα σε συμφέρουσες τιμές στα καταστήματα. » Μην ασχοληθείτε με το επάγγελμα αυτό αν δεν το αγαπάτε πραγματικά και αν δεν έχετε μεγάλη υπομονή» συμβουλεύει η ίδια. Κατά την γνώμη της, υπάρχει μέλλον μόνο στον Κλάδο των επιδιορθώσεων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης