Εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Το μάθημα της Φυσικής της Γ” Γυμνασίου ασχολείται κυρίως με τον ηλεκτρισμό. Στην ενότητα «Ηλεκτρική ενέργεια» ζητήθηκε από τους μαθητές να ετοιμάσουν εργασίες με θέμα τους τρόπους παραγωγής της, εστιάζοντας κυρίως στην «πράσινη» ενέργεια. Κάποιες από αυτές τις εργασίες μοιραζόμαστε μαζί σας, μέσα από τις σελίδες του περιοδικού του σχολείου μας. Εκ μέρους των μαθητών σας ευχαριστεί ο υπεύθυνος καθηγητής Ιωάννης Μενγκ.

Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας (ITER)

Του Γιώργου Ζαφειρόπουλου (Γ2) και Γιάννη Ζάννη (Γ1)

iter

Το πρόγραμμα  «Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας (ITER)» είναι διεθνές πρόγραμμα έρευνας και κατασκευής ενός αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης που στοχεύει στην αναπαραγωγή των διαδικασιών σύντηξης του Ήλιου για την παραγωγή ενέργειας στη Γη. Κατά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κύριου αντιδραστήρα και της έναρξης λειτουργίας, που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2025, θα είναι το μεγαλύτερο πείραμα μαγνητικά περιορισμένου πλάσματος στον κόσμο και ο μεγαλύτερος πειραματικός αντιδραστήρας πυρηνικής σύντηξης τύπου τόκαμακ και κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία. Ο στόχος της έρευνας σύντηξης είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Οι στόχοι του ITER είναι: να επιτευχθεί αρκετή σύντηξη ώστε να παράγει 10 φορές περισσότερη θερμική ισχύ από τη θερμική ισχύ που απορροφάται από το πλάσμα για μικρές χρονικές περιόδους, να δοκιμαστούν τεχνολογίες που χρειάζονται για τη λειτουργία ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής σύντηξης, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων κρυογονικής, θέρμανσης, ελέγχου και διάγνωσης. Η κατασκευή του συγκροτήματος ITER στη Γαλλία ξεκίνησε το 2013, η συναρμολόγηση του τόκαμακ ξεκίνησε το 2020. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν κοντά στα 6 δισ. ευρώ, αλλά η συνολική τιμή κατασκευής και λειτουργίας προβλέπεται να είναι από 18 έως 22 δισ. ευρώ. Άλλες εκτιμήσεις τοποθετούν το συνολικό κόστος μεταξύ 45 και 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο ITER έχει ήδη περιγραφεί ως το πιο ακριβό επιστημονικό πείραμα όλων των εποχών, το πιο περίπλοκο έργο μηχανικής στην ανθρώπινη ιστορία και μία από τις πιο φιλόδοξες ανθρώπινες συνεργασίες από την ανάπτυξη του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Πηγή: Βικιπαίδεια

Ισλανδία και γεωθερμική ενέργεια

Της Ζωής Μαρτίκο, Γ2

γεωθερμία

Το μείγμα γεωλογίας και βόρειας τοποθεσίας παρέχει στην Ισλανδία εκτεταμένη πρόσβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η γεωγραφική θέση του νησιού είναι μια πολύ ενεργή ηφαιστειακή ζώνη όπου τροφοδοτεί τα γεωθερμικά της συστήματα. Η γεωθερμία αξιοποιείται στα περισσότερα μέρη της χώρας, όπου ζεστό νερό ακριβώς κάτω από την επιφάνεια χρησιμοποιείται για την θέρμανση σπιτιών και για την παραγωγή ενέργειας. Η Ισλανδία έχει καταφέρει να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί επιτυχώς στην επίτευξη του 100% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Επίσης, οι παγετώνες. που καλύπτουν το 11% της επιφάνειας της χώρας, τροφοδοτούν με το εποχικό λιώσιμο των πάγων τους παγετώδεις ποταμούς, συμβάλλοντας στους υδροηλεκτρικούς πόρους της Ισλανδίας.

Πηγή: ΟΔΕΘ

 

Ποιους στόχους έχει θέσει η ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής  Ένωσης, μέχρι το 2030

Των μαθητών Θεοφάνη Βαΐτση – Αλέξανδρου Διαμαντίδη Γ1

green energy EEΟι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η αυξανόμενη εξάρτηση από τις εισαγωγές ενεργειακών πόρων, η περιορισμένη διαφοροποίηση, οι υψηλές και ασταθείς τιμές της ενέργειας, η διογκούμενη παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση, οι κίνδυνοι ασφάλειας για τις χώρες παραγωγής και διαμετακόμισης, οι αυξανόμενες απειλές της κλιματικής αλλαγής, η απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές, η βραδεία πρόοδος στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, οι προκλήσεις που συνεπάγεται η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια, περαιτέρω ολοκλήρωση και διασύνδεση στις αγορές ενέργειας.

Σύμφωνα με την Ενεργειακή Ένωση , οι πέντε κύριοι στόχοι της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ επιδιώκουν:

  • τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Ευρώπης, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια μέσω της αλληλεγγύης και της συνεργασίας των χωρών της ΕΕ·

  • τη διασφάλιση της λειτουργίας μιας πλήρως ολοκληρωμένης εσωτερικής αγοράς ενέργειας, ώστε να καταστεί δυνατή η ελεύθερη ροή ενέργειας στην ΕΕ μέσω κατάλληλων υποδομών και χωρίς τεχνικούς ή ρυθμιστικούς φραγμούς·

  • τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας, τη μείωση των εκπομπών και την προώθηση της απασχόλησης και της ανάπτυξης·

  • την απαλλαγή της οικονομίας από τις ανθρακούχες εκπομπές και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού·

  • την προώθηση της έρευνας σε τεχνολογίες χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών και καθαρές μορφές ενέργειας, και την ιεράρχηση της έρευνας και της καινοτομίας για την προώθηση της ενεργειακής μετάβασης και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Βασικοί στόχοι για το 2030:

1. Μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου: η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 40% κάτω από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030.

Ο στόχος του 40 % για τα αέρια του θερμοκηπίου εφαρμόζεται από το σύστημα εμπορίας εκπομπών της ΕΕ, τον κανονισμό για τον επιμερισμό των προσπαθειών με τους στόχους μείωσης των εκπομπών των κρατών μελών και τον κανονισμό για τη χρήση γης, την αλλαγή χρήσης γης και τη δασοκομία. Με τον τρόπο αυτό, όλοι οι τομείς θα συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου του 40 % τόσο με τη μείωση των εκπομπών όσο και με την αύξηση των απορροφήσεων.

2. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: η Ευρωπαικη Ένωση στοχεύει να επιτύχει μερίδιο 32% της ανανεώσιμης ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας έως το 2030.

3. Διασυνδέσεις: η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει να επιτύχει έναν στόχο διασύνδεσης τουλάχιστον 15% μεταξύ των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας των κρατών μελών έως το 2030.

4. Τουλάχιστον 32,5 % βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

5. Ενεργειακή ασφάλεια: η Ευρωπαικη Ένωση στοχεύει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας, προωθώντας την ενεργειακή απόδοση και επενδύοντας σε υποδομές.

Πηγή :          https://climate.ec.europa.eu/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης