Κείμενα για τη φιλία

Πηγή: Pixabay

Τα χαρακτηριστικά της αληθινής φιλίας και ο ρόλος του διαδικτύου στη δημιουργία φιλικών σχέσεων

Η φιλία είναι η σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων προσώπων  η οποία στηρίζεται στην αμοιβαία , ανιδιοτελή αγάπη και εκτίμηση. Θεωρείται ένα από τα βασικότερα κριτήρια για την ευτυχία του ανθρώπου.

Μια πραγματική φιλία έχει κάποια χαρακτηριστικά . Αρχικά σε μια αληθινή φιλία πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη. Να εμπιστευόμαστε τον φίλο μας, να του λέμε τα όνειρά μας , τα μυστικά μας και τα προβλήματά μας, για να μπορέσει να μας βοηθήσει και να κάνουμε και εμείς το ίδιο σε αυτόν. Επίσης, πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια και αγάπη. Αν ο φίλος μας δεν είναι ακριβώς όπως τον θέλουμε, άλλα ξέρουμε ότι είναι πραγματικός φίλος, καλό είναι να τον αποδεχτούμε   όπως είναι και άμα παρουσιάσει κάποιες αδυναμίες στον χαρακτήρα του να τον βοηθήσουμε να τις ξεπεράσει.

Στις μέρες μας και γενικά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτό τον τρόπο και συνομιλώντας με άλλους ανθρώπους μπορούμε να αποκτήσουμε φιλίες. Βέβαια, σε όλο αυτό  υπάρχουν και θετικά και αρνητικά στοιχεία. Από τη  μία πλευρά, συνομιλώντας με κάποιον άνθρωπο μπορεί να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από τη μοναξιά και να νιώσουμε  καλύτερα κάποια στιγμή που αισθανόμαστε μόνοι και δεν έχουμε κάποιον άλλο να μιλήσουμε. Επίσης, μπορεί να μας βοηθήσει να εξασκηθούμε στις ξένες γλώσσες που ξέρουμε, διότι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει πλούσιο λεξιλόγιο που μπορεί να μας βοηθήσει να εξασκηθούμε. Τέλος, μπορούμε να μάθουμε για άλλες χώρες ή περιοχές συνομιλώντας με ένα άτομο το οποίο δεν είναι από την περιοχή μας και να γνωρίσουμε την κουλτούρα του. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι σε αυτό. Για παράδειγμα, μπορεί το πρόσωπο με το οποίο μιλάμε να μην είναι στ΄ αλήθεια αυτό που λέει και να θέλει να μας κοροϊδέψει και να μας κάνει κακό. Επίσης, μια φιλία μέσω διαδικτύου είναι αρκετά δύσκολο να είναι πραγματική και να έχει διάρκεια. Για αυτό μπορούμε να κάνουμε φιλίες από το διαδίκτυο, αλλά επιβάλλεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Γενικά, μια πραγματική φιλία διδάσκει στον άνθρωπο την καλοσύνη, την ειλικρίνεια και την ανιδιοτελή αγάπη. Μια φιλία από το διαδίκτυο δεν μπορεί να του προσφέρει αυτά, αλλά του διδάσκει ότι δεν είναι καλό να εμπιστευόμαστε εύκολα τους διαδικτυακούς μας φίλους και επιβάλλεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί.

Αθανασίου Υρώ

«Η πραγματική φιλία μέσω… των Μέσων» 

Αναμφισβήτητα ο άνθρωπος έχει ανάγκη στη ζωή του τους αληθινούς
φίλους. Το συναίσθημα της συντροφικότητας μπορεί πλέον να ικανοποιηθεί και από απόσταση. Σε αυτό βοηθούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, όμως, υπάρχει και ο κίνδυνος καταστροφής της πραγματικής φιλίας.
Ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής είναι η εμπιστοσύνη, καθώς είναι απαραίτητη στις φιλικές μας σχέσεις. Πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον και να νιώθουμε πως όταν εκμυστηρευτούμε κάτι στον φίλο μας, δεν θα μας προδώσει. Επίσης, η αλληλεγγύη παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες φιλίες, γιατί μόνο ο αληθινός φίλος θα μας βοηθήσει στις δυσκολίες μας, ενώ όλοι οι άλλοι θα φύγουν. Επιπλέον, η ανιδιοτέλεια, δηλαδή το να σέβομαι τις ανάγκες και επιθυμίες του φίλου μου και να τις τοποθετώ ως προτεραιότητά μου, θα αναπτύξει μια καλή φιλία. Τέλος, να αγαπώ και να αποδέχομαι τον φίλο μου είναι η καλύτερη συμβουλή που θα οδηγήσει σε μια υγιή, φιλική σχέση.
Οι φιλίες που έχουν τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν μπορούν να δημιουργηθούν και μέσω τον μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ένα πλεονέκτημά τους, είναι το άνοιγμα των πνευματικών οριζόντων. Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας φίλους από απόσταση μπορεί κανείς να μάθει διάφορα για τις διαφορετικές θρησκείες, τα ξένα φαγητά τα οποία ανήκουν στις διαφορετικές κουλτούρες. Ακόμη, μιλώντας με κάποιον από  διάφορες χώρες του κόσμου, θα εξασκήσει τη δυνατότητα να μιλάμε σε κάποια ξένη γλώσσα. Ένα άλλο θετικό στοιχείο των ανθρωπίνων σχέσεων από απόσταση είναι ότι όταν οι φίλοι σου είναι απασχολημένοι έχεις να παίζεις με κάποιον και έτσι αποφεύγεις τη μοναξιά. Θα ήταν παράλειψη, όμως, να μην αναφερθούν και οι κίνδυνοι που παραμονεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και τον κίνδυνο να εξαφανισθεί η πραγματική φιλία. Αρχικά, οι φιλίες από απόσταση συνήθως δεν έχουν μεγάλη διάρκεια, γιατί σιγά σιγά αν δεν βλέπονται δύο φίλοι ξεχνιούνται. Παράλληλα, οι δύο φίλοι θα είναι πάντα επιφυλακτικοί ο ένας με τον άλλον, επειδή δεν θα μπορούν να ξέρουν ποτέ ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή τη φιλία. Τέλος, μπορεί να δημιουργηθεί ένας φαύλος κύκλος απομόνωσης, δηλαδή να νομίζεις ότι έχεις φίλους, ενώ στην πραγματικότητα να μην έχεις κανέναν.
Συμπερασματικά, η σωστή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να οδηγήσει σε πραγματικές φιλίες. Όμως, η τήρηση του μέτρου είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση αυτών των ανθρωπίνων σχέσεων.

 Κατερίνα Βαλασάκη

Η φιλία στις μέρες μας

 

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι νομίζω το πιο πολύτιμο και σημαντικό πράγμα στη ζωή κάποιου. Είναι τόσο περίπλοκες και ευαίσθητες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν αξίζουν τον κόπο. Στην εποχή μας έχουν αλλάξει πολύ, το αν αυτό είναι καλό ή όχι πιστεύω πως είναι υποκειμενικό. Όμως ξέρω ότι το διαδίκτυο έχει παίξει μεγάλο ρόλο σε αυτή την αλλαγή.

Για παράδειγμα πες πως βρίσκεις ένα άτομο μέσω κάποιου παιχνιδιού και αρχίζετε να μιλάτε. Όσο περνάει ο καιρός τον μαθαίνεις καλύτερα και γίνεστε φίλοι. Παρ’ όλα αυτά ακόμα δεν μπορείς να τον εμπιστευτείς πλήρως, γιατί δεν έχεις αποδείξεις πως είναι όντως ειλικρινής και δεν έχει κακό κίνητρο. Αυτό βέβαια ισχύει και στις φιλίες αυτοπροσώπως, απλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Δε λέω πως δε θα βρει κανείς ποτέ έναν αληθινό φίλο μέσω του διαδικτύου, μόνο ότι θα ήταν χίλιες φορές πιο δύσκολο.

Μπορεί να αναρωτηθεί κανείς τι είναι ένας πραγματικός φίλος και πώς ξεχωρίζει απ” όλους τους άλλους. Αυτό είναι μια πολύ εύστοχη ερώτηση, που η απάντηση διαφέρει από άτομο σε άτομο. Για μένα ένας πραγματικός φίλος δεν είναι ένας που σκόπιμα θα ψάξεις, αλλά κάποιος που τυχαίνει να συναντήσεις. Έτσι είναι τουλάχιστον οι δικές μου εμπειρίες. Ο αληθινός φίλος είναι αυτός που θα σε αποδεχθεί χωρίς να προσπαθεί να σε αλλάξει  ούτε θα το κάνει για προσωπικό κέρδος. Είναι αυτός που ξέρεις πως μπορείς να τον εμπιστευτείς με τα μυστικά σου και που ξέρεις πως θα σε στηρίξει σε μια δύσκολη στιγμή. Δεν θα σε παρατήσει απλά επειδή σε βαρέθηκε.

Οπότε συμπεραίνουμε πως μια αληθινή φιλία είναι δύσκολη να βρεθεί και παίρνει χρόνο, αλλά δεν είναι μάταια γι” αυτό δεν πρέπει να τα παρατάμε!

Μ. Φ.

Φιλία

Η φιλία είναι ίσως από τις σημαντικότερες αρετές που μπορεί να αναπτύξει ο άνθρωπος. Χωρίς φίλους η ζωή σου είναι μονότονη και βαρετή. Δεν μπορείς να πεις τα προβλήματά σου σε κάποιον και καταλήγεις να μην έχεις τίποτα να κάνεις. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά τους φίλους μας, ώστε κάποια στιγμή να πετύχουμε τον αληθινό.

Η αληθινή φιλία δημιουργείται μετά από πολλά χρόνια υπομονής και προσπάθειας μέχρι να καταλήξεις να είσαι τόσο κοντά με τον φίλο σου  που θα μπορείς να του εκμυστηρευτείς ακόμη και το πιο κρυφό σου μυστικό, που δεν έχεις πει ούτε στους γονείς σου. Χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη, συμπόνια και το σημαντικότερο από αγάπη, δηλαδή να μην σε νοιάζει πώς είναι ο άλλος, να μην προσπαθείς να τον αλλάξεις και να θες να τον βοηθάς πάντα.

Μία φιλία μπορεί να ξεκινήσει με πολλούς τρόπους. Μπορεί να είναι κάποιος συγγενής σου, μπορεί να γνωρίσεις κάποιον στο ποδόσφαιρο που πας δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί ακόμη και να τον γνωρίσεις μέσω του διαδικτύου. Αληθινή φιλία όμως, μπορείς να κάνεις μόνο με ένα τρόπο. Ξέροντας κάποιον για πάρα πολλά χρόνια και κάποια στιγμή θα έρθετε κοντά.

Όπως είπα, η φιλία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, ακόμα και μέσω του διαδικτύου. Όμως είναι καλό να αναπτύσσουμε φιλικές σχέσεις με κάποιον που δεν ξέρουμε από κοντά; Φυσικά υπάρχουν θετικά σε όλο αυτό. Αρχικά, μπορείς να αναπτύξεις τον λεξιλογικό σου κόσμο. Βρίσκοντας ένα φίλο από άλλη χώρα, θα εξασκήσεις την συγκεκριμένη γλώσσα και θα γίνεις καλύτερος. Επίσης, βρίσκοντας ένα φίλο που παίζει το ίδιο παιχνίδι με εσένα, δεν θα είσαι πια μόνος, όταν οι άλλοι φίλοι σου δεν μπορούν να παίξουν. Θα μπορείς να παίξεις με αυτόν και ίσως να περνάς και καλύτερα από ότι πριν. Τέλος, μπορείς να αναπτύξεις τις γνώσεις σου για την κουλτούρα  και τον τρόπο ζωής των άλλων περιοχών, κοινωνιών και χωρών.

Από την άλλη μεριά, υπάρχουν και αρνητικά. Είναι αρκετά επικίνδυνο, αφού κάποιος μπορεί να παρουσιάσει τον εαυτό του σαν να είναι κάποιος άλλος και να σε ξεγελάσει. Επίσης, μπορεί κάποιος τελικά να έχει κακούς σκοπούς και να σε εκβιάσει με προσωπικές φωτογραφίες ή να σε απειλεί λέγοντας ότι ξέρει πού μένεις. Τέλος, βρίσκοντας ένα φίλο από το διαδίκτυο, μπορεί να ελαττώσεις τις σχέσεις σου με τους φίλους σου από το σχολείο ή από τη γειτονιά σου. Μπορεί να παίζετε όλη μέρα μαζί και να απομακρυνθείς έτσι από τους φίλους σου, με αποτέλεσμα να τους χάσεις ή να μην σε θέλουν πια στην παρέα.

Κλείνοντας, πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κάνουμε φιλίες μέσω διαδικτύου και να μην παρασυρόμαστε από το τι μας λένε να κάνουμε, αλλά και να κρατάμε τις ισορροπίες μας με τους ήδη υπάρχοντες φίλους μας. Πάντα πρέπει να αξιολογούμε τους φίλους μας, από όπου και να τους γνωρίζουμε και ίσως κάποιος από αυτούς να είναι στο μέλλον και ο αληθινός μας φίλος.

Κάιας Παναγιώτης

 

Ένας  πραγματικός φίλος

            Ένας φίλος είναι κάποιος που όλοι έχουμε, είναι κάποιος που κάνουμε παρέα μαζί, κάποιος που είναι στο πλάι μας, κάποιος με τον οποίο θα κουτσομπολέψουμε και θα γελάσουμε μαζί, αλλά συχνά αναρωτιόμαστε αν είναι πραγματικός φίλος.

Ένας πραγματικός φίλος είναι κάποιος που θα είναι δίπλα σου στις καλές και τις κακές στιγμές, κάποιος που θα είναι εκεί για να σε κάνει να γελάσεις, να σε βοηθήσει όταν το χρειαστείς, να είναι εκεί όταν κλαις. Ένας πραγματικός φίλος θα σου πει την αλήθεια ακόμη κι αν σε πληγώνει, αλλά το κάνει γιατί είναι καλό για εσένα. Ένας πραγματικός φίλος δε θα σε προδώσει ποτέ, θα κρατάει τα μυστικά σου, θα σε εμπιστεύεται και θα τον εμπιστεύεσαι. Αυτός ο άνθρωπος θα σε υποστηρίζει, θα θέλει το καλύτερο για εσένα και θα προσπαθήσει να σε οδηγήσει στο σωστό δρόμο, παρόλο που μερικές φορές πρέπει να είναι πιο σκληρός με εσένα για να το καταλάβεις. Όμως αυτό το κάνει γιατί σε νοιάζεται. Ένας πραγματικός φίλος, αν  μαλώσετε για τον οποιοδήποτε λόγο, θα προσπαθήσει να βρει λύση, χωρίς να περνάει τα όριά του και τα όριά σου, για να κρατήσει τη φιλία σας υγιή και να μη γίνει τοξική.

Ένας πραγματικός φίλος είναι ένας άνθρωπος που θα έχεις κοντά σου. Θα μπορέσει, όμως, ο καθένας μας να τον βρει και να φανεί αντάξιός του;

Ελπίδα Σκεύη

 

Η πραγματική φιλία

Η φιλία είναι ένα σημαντικό θέμα το οποίο απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Όλοι έχουμε φίλους αλλά είναι άραγε πραγματικοί φίλοι;

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που πρέπει να έχει ένας πραγματικός φίλος είναι, αρχικά, η εμπιστοσύνη, δηλαδή πρέπει να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και όταν του εμπιστευτείς κάτι να μην το πει πουθενά. Επίσης, ένας φίλος πρέπει να είναι ειλικρινής και να μην σου λέει ψέματα. Επιπλέον, με έναν φίλο πρέπει να έχεις κοινά ενδιαφέροντα και να διασκεδάζετε μαζί, δηλαδή να περνάτε καλά και ευχάριστα.

Η φιλία είναι σημαντική και για τους εφήβους, αφού είναι πολύ δύσκολο να βρεις έναν πραγματικό φίλο. Οι έφηβοι χρειάζονται υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές, αγάπη, αφοσίωση, και σεβασμό. Όλα αυτά, μπορεί να τα προσφέρει ένας πραγματικός φίλος. Ο φίλος ειδικά για τους εφήβους είναι σημαντικός αφού είναι σαν ένα στήριγμα. Οι έφηβοι περνάνε κάποιες δύσκολες στιγμές και κάποιες ευχάριστες και οι άνθρωποι που μπορούν να είναι δίπλα τους και στις δύο περιπτώσεις είναι οι φίλοι. Οι έφηβοι συχνά χρειάζονται φίλους για να τους εμπιστεύονται τα μυστικά τους, τα οποία μπορεί να μην επιθυμούν να τα πουν στους γονείς τους.

Τέλος, η φιλία είναι κάτι πολύ σημαντικό. Όλοι εμείς χρειαζόμαστε ανθρώπους να μας υποστηρίζουν, να μας βοηθούν και το κυριότερο να μας αγαπάνε. Γι’αυτόν τον λόγο υπάρχουν οι πραγματικοί φίλοι.

Στέλλα Κατσέλι

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης