Αρκούν οι πρόσφατες βροχοπτώσεις για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας;

Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις τόσο στο νησί της Σάμου όσο και σε πολλά μέρη της Ελλάδας έχουν βοηθήσει στην αναπλήρωση των υπόγειων υδάτων και τη μερική πλήρωση των ταμιευτήρων νερού, γεγονός που έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στους κατοίκους των αντίστοιχων περιοχών. Συγκεκριμένα, στο νησί μας καταγράφηκαν για το μήνα Ιανουάριο 263mm και για το Φεβρουάριο 340 mm βροχής (μέχρι 26/2), σύμφωνα με την ιστοσελίδα meteofarm. Μπορούν, όμως, οι πρόσφατες βροχές να λύσουν οριστικά το πρόβλημα της λειψυδρίας;

Οι βροχοπτώσεις συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση των αποθεμάτων νερού. Συγκεκριμένα, αυξάνουν τη στάθμη των ταμιευτήρων και φραγμάτων, εμπλουτίζουν τους υπόγειους υδροφορείς, βελτιώνουν την υγρασία του εδάφους και μειώνουν άμεσα τον κίνδυνο έλλειψης νερού για την επόμενη θερινή περίοδο. Όλα αυτά προσφέρουν μια βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στο πρόβλημα.

Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό ότι μεγάλο μέρος του νερού καταλήγει στη θάλασσα μετά από έντονες βροχοπτώσεις, καθώς το νερό δεν προλαβαίνει να απορροφηθεί από το έδαφος. Συνεπώς, δεν αναπληρώνονται πλήρως οι υπόγειοι υδροφορείς, οι οποίοι χρειάζονται πολλά συνεχόμενα έτη βροχοπτώσεων.  Οι επιστήμονες επισημαίνουν αυτή την πραγματικότητα, λέγοντας ότι παρά τη μερική πλήρωση των ταμιευτήρων δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού. Ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών κ. Ευθύμης Λέκκας τονίζει την ανάγκη για σωστή διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων από όλους μας.

Tι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν, για να αντιμετωπίσουμε το έντονο πρόβλημα της λειψυδρίας που φαίνεται πως θα μας απασχολεί για πολλά χρόνια ακόμη; Αρχικά, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλοι μας ότι δεν πρέπει να σπαταλάμε το νερό. Πρακτικές όπως το να γεμίζουμε τις μπανιέρες με νερό, να αφήνουμε τη βρύση ανοιχτή χωρίς να χρησιμοποιούμε το νερό ή να πλένουμε τις αυλές τους θερινούς μήνες πρέπει να ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Παράλληλα, είναι απαραίτητο να συντηρηθούν τα δίκτυα, να βελτιωθούν οι αρδευτικές πρακτικές και να ευαισθητοποιηθούμε όλοι σε αυτό το φλέγον περιβαλλοντικό ζήτημα.

Συμπερασματικά, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις αποτελούν θετική εξέλιξη αλλά δεν αποτελούν μόνιμη λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας. Το ζήτημα αυτό μας ενδιαφέρει όλους και δεν πρέπει να εφησυχάζουμε γιατί το νερό είναι η πηγή της ζωής.

 

Η συντακτική ομάδα της Μονοκοντυλιάς

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης