Αποκριάτικα έθιμα της Λέσβου

Κουδουνάτοι Μεσοτόπου

Αποκριάτικα έθιμα της Λέσβου

Σε αυτό το κείμενο θα διαβάσετε για κάποια από τα πιο ενεργά και δημοφιλή αποκριάτικα έθιμα του νησιού μας.

Οι κουδουνάτοι
Οι κουδουνάτοι της Λέσβου είναι μάλλον το πιο σαματατζίδικο (κάνει σαματά) έθιμο στη Λέσβο. Τις Απόκριες, οι «κ’δουνάκ’» («κουδουνάτοι») του Μεσοτόπου μαζεύουν τα κουδούνια από όλα τα πρόβατα και τα κατσίκια της περιοχής, μουντζουρώνουν το πρόσωπό τους μέχρι που να διακρίνονται μόνο τα μάτια, φοράνε στα κεφάλια τους φτερωτές νεροκολοκύθες, περνούν στο λαιμό τους χάντρες και χαϊμαλιά. Επίσης, κάνουν έναν μιμητικό χορό που συνοδεύεται από σατιρικά δίστιχα.
Τους κουδουνάτους θα συναντήσετε σε όλο το νησί.
Το γαϊτανάκι
Το γαϊτανάκι είναι αποκριάτικος χορός: Οι συμμετέχοντες χορεύουν γύρω από ένα κοντάρι δεμένο με πολύχρωμες κορδέλες. Ο καθένας κρατάει στο χέρι του μία από αυτές και έτσι, κατά την περιστροφή τους, οι κορδέλες πλέκονται γύρω από το κοντάρι. Το γαϊτανάκι συνήθως χορεύεται την Παρασκευή της αποκριάς.

Το αγιασώτικο καρναβάλι
Το καρναβάλι της Αγιάσου είναι ένα από τα αποκριάτικα έθιμα του τόπου μας που ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του. Πρόκειται για καυστική και σπιρτόζικη έμμετρη σάτιρα που οι δημιουργοί της την εκφράζουν με το ντόπιο γλωσσικό ιδίωμα.
Το έθιμο αυτό έχει τις ρίζες του στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Στις αρχές του 19ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ο στίχος. Στην αρχή έκαναν μικρές αυτοσχέδιες παραστάσεις οι χωρατατζήδες του χωριού, σατιρίζοντας πρόσωπα και καταστάσεις της τοπικής κοινωνίας. Σήμερα γίνεται σε έναν ανοιχτό δημόσιο χώρο και με τη σάτιρα διακωμωδούνται πρόσωπα και γεγονότα της επικαιρότητας. Έτσι ασκείται μια μορφή κοινωνικής κριτικής, αλλά πάντα με εύθυμο τρόπο.
Στο καρναβάλι της Αγιάσου αναβιώνει και το έθιμο της «πατινάδας». Η «πατινάδα» ήταν ο γύρος των παλικαριών στις γειτονιές του χωριού τραγουδώντας παλιά παραδοσιακά τραγούδια (Σούσα, Λυγερή, Τριανταφυλλένια κ. ά).
Το αγιασώτικο καρναβάλι είναι ένα ζωντανό δείγμα της ντόπιας λαϊκής δημιουργίας.
Ελπίζω να γοητευτήκατε και να μάθατε κάποια πράγματα για τις (δικές μας) απόκριες…
Στράτος Μπουχλής
Β΄ Γυμνασίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης