Erasmus+: Μια μοναδική εμπειρία

Erasmus-cover-1

Από όταν ακόμα ήμουν στο Γυμνάσιο, είχα ένα όνειρο και μία λαχτάρα για το Λύκειο: το Erasmus+. Είχα την τύχη, στις πρώτες τάξεις τα Γυμνασίου να έχω τον κύριο Πηγαδά και να μάθω πολλά για το πρόγραμμα αυτό. Έτσι, όταν επιτέλους ήρθα στο Λύκειο, το όνειρο μου εκπληρώθηκε.

Στα δύο χρόνια που συμμετέχω σε αυτό το πρόγραμμα, αν και εν μέσω πανδημίας, έχω αποκομίσει πολλά περισσότερα από όσα φανταζόταν ο δεκατριάχρονος εαυτός μου. Δεν θέλω να σταθώ στα ταξίδια, διότι αυτά είναι μόνο ένα μέρος το προγράμματος, αλλά στο πόσο κερδισμένη βγήκα ως άνθρωπος.

Πολλοί μπορεί να πιστεύετε πως λόγω πανδημίας, την περσινή χρονιά θεωρούνταν χάσιμο χρόνου η συμμετοχή μου στο Erasmus. Πιστέψτε με δεν ήταν. Μέσω των εργασιών που κάναμε εμείς αλλά και τα παιδιά των άλλων σχολείων, γνώρισα καλύτερα την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα. Σημαντικό δεν είναι να γνωρίζουμε που ζούμε; Επίσης, ήταν ένας υπέροχος τρόπος να ξεφεύγουμε από την “βαρετή” καθημερινότητά μας στην καραντίνα. Μου έδινε ελπίδα.

Φέτος η κατάσταση όμως άλλαξε. Τα ανοιχτά σχολεία και η καλή πρόοδος της πανδημίας έφεραν νέες δράσεις στο πρόγραμμα. Τον Οκτώβριο, λοιπόν, είχα την τύχη να επιλεγώ ανάμεσα στα άτομα που θα μετακινούνταν στην Πορτογαλία. Ο ενθουσιασμός μου, ήταν μεγάλος. Έχω κάνει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό αλλά κανένα τους δεν συγκρίνεται με αυτό. Ήταν μία εβδομάδα γεμάτη ανακαλύψεις και γνώσεις. Θυμήθηκα πτυχές του εαυτού μου που ίσως είχα ξεχάσει, εξάσκησα όποια ξένη γλώσσα μιλάω, έμαθα πως μοιάζει η καθημερινότητα όχι μόνο στην Πορτογαλία αλλά και σε άλλες τρεις χώρες μέσω συζητήσεων με τα παιδιά. Άνοιξαν οι ορίζοντές μου. Ξέχασα για μία εβδομάδα όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Όμως, δεν επαναπαύομαι που πήγα ταξίδι. Το πρόγραμμα συνεχίζεται. Η κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας τον Νοέμβριο ήταν εξίσου μία ανεπανάληπτη εμπειρία, γεμάτη τραγούδι, χορό, γέλιο, φαγητό, παρουσιάσεις. Όπως επίσης και οι μετακινήσεις που γίνονται διαδικτυακά είναι μαγικές. Ας μην ξεχνάμε και την ταινία που έχουμε να γυρίσουμε.

Το Erasmus+ είναι ένα μεγάλο σχολείο, που εάν υπάρχει θέληση μπορεί να σου προσφέρει πολλά περισσότερα από όσα έχεις φανταστεί…

A.K.

Σχολιάστε

Top