Υπάρχει τελικά Ελευθερία του Τύπου;

σεμαλτιναού 2

Πώς η παραπληροφόρηση μπορεί να ωθήσει κάποιον στο να πάρει λανθασμένες ή και κατευθυνόμενες αποφάσεις; Πώς μπορεί να συνδράμει η απώλεια της ελευθερίας του τύπου στην κατάλυση της Δημοκρατίας; Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν μόνο αν αποφασίσουμε να ανοίξουμε τα μάτια μας και να ψάξουμε για την αλήθεια.

Πρώτο και κύριο θέμα είναι ο τρόπος που πολλοί δημοσιογράφοι στις μέρες μας αποφασίζουν να κάνουν την δουλειά τους. Με αυτό εννοώ το ότι ένα μέρος ανθρώπων που ασκούν το συγκεκριμένο επάγγελμα, προκειμένου να δημοσιεύσουν ένα άρθρο στην ώρα του, αρκούνται στο να μην ελέγχουν πρώτα αν οι πηγές που πήραν τις πληροφορίες είναι έγκυρες. Στην συνέχεια, ένα ακόμα σφάλμα που υπάρχει στον τομέα της δημοσιογραφίας είναι πολλά άτομα να εξαγοράζονται από διάφορους επιχειρηματίες και πολιτικούς, για να τροποποιούν ή ακόμα και να μεταποιούν τα νέα για να φαίνονται ως αξιότιμα κάποια άτομα. Με αποτέλεσμα οι αναγνώστες των ειδήσεων να μην μπορούν να πάρουν ορθές αποφάσεις εξαιτίας της λανθασμένης πληροφόρησης.

Ο τρόπος να αποτρέψουμε ένα παρόμοιο συμβάν είναι να μην εμπιστευόμαστε μόνο μια πηγή. Να προσπαθούμε να ψάξουμε και διαφορετικές εκδοχές από τα νέα που μαθαίνουμε. Και έπειτα να προσπαθούμε να βρούμε πηγές που μπορούμε να εμπιστευτούμε.

E.Σ.

 

Σχολιάστε

Top