ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ

Οικονομικές ανισότητες

Μέσα στις αδυναμίες του ανθρώπου, φαίνεται να είναι και η ασυγκράτητη πλεονεξία του, που δεν τον αφήνει να ικανοποιηθεί με αυτά που έχει και όλο ζητάει περισσότερα. Όλοι θέλουν κάποια στιγμή στη ζωή τους να έχουν οικονομική άνεση και να μην περιβάλλονται από προβλήματα. Και αυτό μπορούν να το αποκτήσουν με το χρήμα και γενικότερα με τον πλούτο. Όμως, σε ολόκληρο τον πλανήτη επικρατεί η οικονομική ανισότητα, αφού ο κόσμος είναι χωρισμένος σε φτωχούς και πλούσιους.

Άτομα που ζούνε σε περιοχές της Δύσης είναι πολύ πιο δυνατά οικονομικά από αυτούς που ζούνε στην Ανατολή, αφού εκεί οι άνθρωποι ζούνε με λίγα λεφτά, έχουν οικονομικά προβλήματα και οι συνθήκες ζωής είναι πολύ πιο δύσκολες. Το να έχει όμως κάποιος λεφτά, δεν είναι πάντα καλό, διότι το πάθος για χρήμα διαφθείρει τον άνθρωπο και τον υποδουλώνει στα ίδια εκείνα αγαθά, τα οποία υποτίθεται ότι εξασφαλίζουν την ευτυχία του.

Στη χώρα μας κυριαρχεί η έλλειψη της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας και για διάφορους λόγους πολλοί άνθρωποι δεν παίρνουν αυτά που αξίζουν. Συμβαίνει συνάνθρωποί μας να χάνουν τη δουλειά τους, ακόμη και το σπίτι τους και να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης. Αντίθετα, οι πλούσιοι ζουν σε μία διαφορετική πλευρά της ζωής, έχουν ό,τι χρειάζονται και αντιμετωπίζουν με άνεση όλα τους τα προβλήματα.

Ο πλούτος εξ” ορισμού δεν είναι ούτε καλός, ούτε κακός, αλλά είναι ένα μέσο που δεν διαθέτει βούληση. Βούληση έχει ο άνθρωπος και επομένως, αυτός έχει την ευθύνη για τη σωστή ή λάθος διαχείρισή του. Πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, ώστε ο πλούτος να αποτελεί θετικό παράγοντα στη ζωή του ανθρώπου.

Η απόκτηση του πλούτου δεν πρέπει να προσβάλλει το ήθος και την αξιοπρέπεια των άλλων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η εκμετάλλευση και η άσκηση βίας προς τους άλλους, λόγω οικονομικής υπεροχής. Επίσης, η σωστή διαχείρισή του είναι μία από τις προϋποθέσεις, που καθιστούν τον πλούτο ευνοϊκή παράμετρο για τη ζωή του ανθρώπου, για αυτό πρέπει να τον χρησιμοποιούμε μόνο για την κάλυψη των πραγματικών μας αναγκών και όχι για τις πλασματικές ανάγκες. Τέλος, όλοι πρέπει να καταλάβουν πως ο πλούτος είναι απλώς ένα μέσον για τη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου και όχι αυτοσκοπός.

Συνοψίζοντας, περιμένω από εμάς τη νέα γενιά να βοηθήσουμε, ώστε να εξαλειφθούν οι οικονομικές ανισότητες. Να μην υπάρξει άλλος άνθρωπος που να χάσει τη δουλειά του και το σπίτι του και όλοι να παίρνουν αυτό που τους αξίζει, χωρίς εξαιρέσεις. Με λίγα λόγια, η δικαιοσύνη πρέπει να επικρατήσει στη διαχείριση των κοινωνικών προβλημάτων και για να γίνει αυτό, πρέπει να βοηθήσουν όλοι.

Α.M.

Σχολιάστε

Top