Τα πρότυπα των παιδιών σήμερα

Τα πρότυπα των παιδιών σήμερα

Στη σημερινή εποχή πολλά παιδιά επηρεάζονται από κάποιους ανθρώπους που τους θαυμάζουν, τους λατρεύουν και προσπαθούν να γίνουν σαν αυτούς. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά έχουν ανάγκη από κάποιο πρότυπο, που θα τους καθοδηγήσει στον τρόπο ζωής τους, τη συμπεριφορά τους και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Οι χώροι από τους οποίους προέρχονται τα πρότυπα των παιδιών είναι πολλοί. Όπως για παράδειγμα από το σχολείο, όπου πρότυπο μπορεί να αποτελέσει κάποιος μαθητής ή μαθήτρια. Κάποιο μέλος της οικογένειας επίσης μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για ένα παιδί. Στις μέρες μας βέβαια πολλά πρότυπα προέρχονται από τον χώρο των ΜΜΕ, καθώς πρόσωπα που υπερπροβάλλονται – π.χ. ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές – γίνονται ιδιαίτερα αγαπητά στα νεαρά άτομα, τα οποία προσπαθούν να ακολουθήσουν τον τρόπο  ζωής και συμπεριφοράς τους.

Το αρνητικό στοιχείο στην όλη ιστορία είναι η επιλογή ενός λάθος προτύπου. Συχνά τα πρόσωπα που προβάλλονται από τα ΜΜΕ και είναι τόσο αγαπητά στους νέους, αποδεικνύεται ότι έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα, φόνο ή απάτη. Επίσης, πολλοί από αυτούς μέσα από τις επιλογές τους, δείχνουν ότι θεωρούν το χρήμα ως τη μεγαλύτερη αξία και το θεωρούν προϋπόθεση της ευτυχίας. Συχνό επίσης είναι το φαινόμενο, να προβάλλουν μια ψεύτικη εικόνα τους, υπερτονίζοντας μόνο τις χαρούμενες στιγμές της ζωής τους και κρύβοντας το αληθινό τους πρόσωπο.

Βέβαια, το σωστό είναι να επιλέγεις ως πρότυπα και να επηρεάζεσαι από ανθρώπους που σε παροτρύνουν να κάνεις κάτι καλό και αληθινό, που σου μαθαίνουν να αποκτάς αυτά που θέλεις με κόπο και μεγάλη θέληση. Από κάποιους ανθρώπους που δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο και βοηθούν συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη. Κάποιοι που έχουν εξελίξει την κοινωνία μας προς το καλύτερο…

Καταλήγοντας, όλα τα παιδιά θα επηρεάζονται από κάποιους ανθρώπους στην ηλικία που διαμορφώνουν την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα τους. Αυτό που προέχει όμως είναι, να αναγνωρίζουν τους ανθρώπους που πραγματικά αξίζουν να αποτελέσουν το πρότυπό τους!

Κ.Μ.

Σχολιάστε

Top