Ελεύθερος χρόνος εφήβων

Ελεύθερος χρόνος εφήβων

Έχουμε αναλογιστεί ποτέ τι είναι ο ελεύθερος χρόνος; Και αν ναι, σκεφτήκαμε πόσο απαραίτητος είναι; Ελεύθερος χρόνος είναι ο χρόνος κατά τον οποίο ο άνθρωπος δεν είναι υποχρεωμένος να ασκεί κάποιο επάγγελμα ή κάποια ασχολία που δεν μπορεί να αποφύγει. Στη σημερινή εποχή έχει αναγνωριστεί η ανάγκη για την ύπαρξη του ελεύθερου χρόνου, ειδικά για τους νέους. Ο ελεύθερος χρόνος είναι χρόνος δημιουργίας, όχι μόνο για τον κάθε άνθρωπο αλλά ιδιαίτερα για τον έφηβο. Πρόκειται για τον χρόνο εκείνο κατά τον οποίο το παιδί αναπτύσσει πρωτοβουλίες, διευρύνει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του με δραστηριότητες που το ίδιο επιλέγει.

Εικόνα2

Πρώτα από όλα, με τον ελεύθερο χρόνο εξασφαλίζεται σωματική χαλάρωση και ψυχική ηρεμία, διότι το άτομο αποβάλλει το άγχος. Επίσης αναπτύσσεται η πνευματική, ψυχική, ηθική καλλιέργεια, η ψυχαγωγία αλλά και η διασκέδαση. Πέρα από αυτό, στον ελεύθερο χρόνο ο έφηβος μπορεί να ανακαλύψει τα ενδιαφέροντα του ή να αξιοποιήσει τις ικανότητες του σε εξωσχολικές δραστηριότητες.

Εικόνα1

Γιατί στη σημερινή εποχή οι έφηβοι δεν έχουν ελεύθερο χρόνο;

Οι γρήγοροι ρυθμοί της σημερινής κοινωνίας περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο των νέων. Συγκεκριμένα, το άγχος και η πίεση που βιώνουν προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους περιορίζουν σημαντικά τον χρόνο αυτό. Από πολύ μικρή ηλικία υπερφορτώνουν το πρόγραμμά τους με φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, υπολογιστές, ωδεία και προσπαθούν είτε με πίεση των γονιών τους είτε με δική τους πρωτοβουλία να είναι άριστοι σε όλους τους τομείς, γεγονός που πολλές φορές τους απωθεί από την δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου. Είναι  λοιπόν φανερό ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι όχι μόνο σημαντικός, αλλά και απαραίτητος για τους νέους. Είναι όμως και πολύ δύσκολο στη σημερινή εποχή να υπάρξει, καθώς πλήθος υποχρεώσεων τον έχουν περιορίσει σημαντικά. Απαιτείται λοιπόν, όχι μόνο να βρεθεί αλλά και να αξιοποιηθεί κατάλληλα.

Γιατί ο ελεύθερος χρόνος είναι δικαίωμα των νέων!

Ευδοκία Καρατζίκη  Γ2

5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ
Περί 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ 8 Άρθρα
ΕΠΑΝΕΚΔΟΘΗΚΑΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης