Αφιερώστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας, κατά τις διακοπές του Πάσχα, για να ετοιμάσετε για τα αγαπημένα σας πρόσωπα πεντανόστιμα και ολόφρεσκα γλυκά.
Κουλουράκια
Υλικά
- 2 φλ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 250 γρ. βούτυρο
- ½ φλ. γάλα
- ½ φλ. χυμό πορτοκαλιού
- ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κιλό αλεύρι
- 4 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 βανίλιες
- ½ κ.γ. σόδα
- ½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη πολύ καλά.
- Προσθέτουμε τα αβγά ένα ένα.
- Προσθέτουμε το γάλα με το χυμό και το ξύσμα.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά με το μισό αλεύρι και αρχίζουμε να προσθέτουμε αυτό το μείγμα στο άλλο. Βάζουμε τόσο αλεύρι, όσο χρειάζεται, για να γίνει η ζύμη όχι πολύ σκληρή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε τη ζύμη για ένα τέταρτο να ξεκουραστεί, πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που θέλουμε και τα ψήνουμε στους 180° για 10′ -20′, ανάλογα με το μέγεθος.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μπορείτε να τα αλείψετε , πριν τα ψήσετε, ή με σκέτο αυγό ή με σκέτο κρόκο ή με σκέτο ασπράδι ή με λίγο γάλα ή με οποιοδήποτε συνδυασμό αυτών. Ή φυσικά να τα αφήσετε και έτσι…
Chocolate Mud Cake
Υλικά
- 250 γραμμάρια βούτυρο
- 200 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα
- 2 κούπες ζάχαρη
- 1 1/3 κούπες νερό
- 1 κ.γ. στιγμιαίο καφέ
- 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3/4 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1/4 κούπας κακάο
- 3 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
Εκτέλεση
- Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε τα πρώτα 5 υλικά.
- Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν όλα και να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 10 λεπτά.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο σε ένα μεγάλο μπολ.
- Προσθέτουμε στο μπολ το υγρό μείγμα, αφού έχει κρυώσει λίγο, και χτυπάμε ελαφρά με το χέρι.
- Προσθέτουμε τα αυγά και ανακατεύουμε ελαφρά.
- Βάζουμε το μείγμα σε αλευρωμένο/βουτυρωμένο ταψί (Νο 26) στρωμένο και με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στις αντιστάσεις για μία ώρα και 45 λεπτά στους 150 βαθμούς.
Λίγα μυστικά ακόμα
Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν ψήθηκε…
Cheesecake
Υλικά
Για τη Βάση
- 250 γρ. μπισκότα digestive
- 125 γρ. βούτυρο
Για την Κρέμα
- 600 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 60 γρ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα
- Μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού της αρεσκείας σας
Εκτέλεση
- Χτυπάμε τα μπισκότα Digestive στο μούλτι, για να γίνουν σκόνη.
- Σε κατσαρόλακι λιώνουμε το βούτυρο και τοποθετούμε το τριμμένο μπισκότο.
- Απλώνουμε τα μπισκότα με το ίδιο πάχος σε κάθε μεριά σε φόρμα που να μπορούμε να ξεφορμάρουμε εύκολα το γλυκό
- Τοποθετούμε τη φόρμα στο ψυγείο.
- Σε μπολ βάζουμε το φρέσκο τυρί κρέμα και τη ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, ανακατεύουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο για 15′.
- Πάνω στη βάση τοποθετούμε την κρέμα και μετά τη μαρμελάδα ή το γλυκό του κουταλιού. Τοποθετούμε στο ψυγείο.
- Το γλυκό μας είναι έτοιμο!
Τσουρεκάκια
Υλικά
- 280 ml γάλα εβαπορέ αραιωμένο με νερό χλιαρό (200 ml γάλα και 80 ml νερό)
- 3 αυγά
- 50 γρ. νωπή μαγιά
- 70 γρ. βούτυρο μαλακό
- 120 γρ. άχνη ζάχαρη
- 60 γρ. ιμβερτοποιήμενη ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 700 – 750 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- μισό κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
- ξύσμα πορτοκαλιού ή βανίλια
- 1 κρόκο αραιωμένο με λίγο γάλα για την επάλειψη
Εκτέλεση
- Βάζουμε τη μαγιά μαζί με την ιμβερτοποιήμενη ζάχαρη και το χλιαρό αραιωμένο γάλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί.
- Στο μίξερ ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, τα αυγά, την άχνη, τα μυρωδικά, το βούτυρο και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε λίγα λεπτά και σιγά – σιγά ρίχνουμε το αλεύρι.
- Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ, μέχρι η ζύμη μας να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκεύους.
- Βάζουμε το σκεύος στο προθερμασμένο φούρνο στους 30 βαθμούς, μέχρι να φουσκώσει έως επάνω. Όταν ανάψουμε το φούρνο στους 30 και σβήσει το λαμπάκι, τότε βάζουμε μέσα τα τσουρέκια μας και μετά κλείνουμε τη θερμοκρασία.
- Αφού φουσκώσει, το πατάμε να ξεφουσκώσει, παίρνουμε ποσότητα ζυμαριού και πλάθουμε.
- Τοποθετούμε σε ταψί και ανάβουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς. Περιμένουμε να σβήσει το λαμπάκι.
- Αλείφουμε με τον κρόκο τα τσουρέκια μας και ψήνουμε τα μικρά για 20 λεπτά και τα μεγαλύτερα λίγο παραπάνω.
- Για όσους έχουν προπαρασκευαστή, ρίχνουμε όλα τα υλικά μέσα και αφήνουμε να ζυμώσει και να φουσκώσει μέχρι επάνω.
Η συνταγή για ιμβερτοποιημένη ζάχαρη είναι εδώ:
http://www.mamangelic.com/blog/gr/categories/basic-recipes/imvertozaxarh
Άλλες συνταγές μπορείτε να βρείτε εδώ:






