Η Τροφική Πυραμίδα

ΑΠΟ: ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ - Δεκ• 23•16

    Η πυραμίδα της διατροφής είναι ένας τρόπος απεικόνισης των διατροφικών οδηγιών και στη βάση αναφέρονται τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται περισσότερο μέσα στην ημέρα, όπως δημητριακά, φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο. Στην κορυφή της αναφέρονται τα τρόφιμα που θα πρέπει να καταναλώνονται σπανίως ή με μέτρο (κρέας, γλυκά) ενώ τα υπόλοιπα τρόφιμα, όπως όσπρια, πουλερικά και γαλακτοκομικά καταλαμβάνουν ενδιάμεσες θέσεις.

    Η διατροφική πυραμίδα παρουσιάζει μόνο βασικές τροφές, όπως το ψάρι, το κοτόπουλο, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς, το ψωμί, τα δημητριακά, τα λαχανικά, τα φρούτα, το γάλα κλπ.

Πώς ακριβώς λειτουργεί η πυραμίδα;

 

1. ΛΑΧΑΝΙΚΑ

1.      Τα λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος π.χ σπανάκι, μαρούλι, χόρτα, μπρόκολο.

2.      Τα λαχανικά πορτοκαλί χρώματος π.χ καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα.

3.      Τα αμυλώδη λαχανικά π.χ καλαμπόκι, πατάτα, αρακάς.

4.   Τα «υπόλοιπα» λαχανικά π.χ λάχανο, μελιτζάνες, κρεμμύδια, αγκινάρες, αγγούρια, μανιτάρια, κολοκυθάκια, ντομάτες.

5.      Και … τα όσπρια π.χ φακές, φασόλια, ρεβίθια, λόγω της πολύ μεγάλης θρεπτικής τους σύστασης και της ανάγκης για συχνή κατανάλωση (παρόλο που τονίζεται ότι θεωρούνται και μέρος της ομάδας του κρέατος, γιατί αποτελούν καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης).

2.ΦΡΟΥΤΑ

Τα φρούτα μπορεί να είναι φρέσκα ή ξερά ή μέρος ενός 100% φρέσκου χυμού. Καλό είναι να υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία με έμφαση στα φρούτα και όχι στους χυμούς.

Προσοχή! Στο λεπτότερο τμήμα της μπάρας πρέπει να ανήκουν τα προϊόντα φρούτων με ζάχαρη π.χ κομπόστες, φρουτοποτά, χυμοί με ζάχαρη.

3.ΛΙΠΑΡΑ

Στην ομάδα των λιπαρών ανήκουν όλα τα έλαια π.χ ελαιόλαδο, λινέλαιο, καλαμποκέλαιο και τα ελαιώδη προϊόντα πλούσια σε λίπος όπως βούτυρο,μαγιονέζα, sauce, λίπος από κρέας κ.α. Υπάρχουν βέβαια και οι ξηροί καρποί που αποτελούνται κυρίως από λίπος, αλλά επειδή θεωρούνται καλές πηγές χορτοφαγικής πρωτεΐνης, τους βρίσκουμε στην ομάδα του κρέατος.

4.ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

Στην ομάδα των γαλακτοκομικών ανήκουν όλα τα τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο, δηλαδή το γάλα, το γιαούρτι, τα τυριά, το ξινόγαλα κ.α.

Προσοχή! Στο φαρδύτερο κομμάτι της μπάρας των γαλακτοκομικών πρέπει να ανήκουν όλα τα προϊόντα που είναι χαμηλότερα σε λιπαρά όπως γάλα και γιαούρτι 0-1,5%, τυριά χαμηλών λιπαρών κ.α.

5.ΚΡΕΑΣ

Από την ομάδα του κρέατος ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καλή επιλογή. Τα ψάρια και τα όσπρια ωφελούν σε συχνή κατανάλωση, ενώ το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά με λίπος συστήνεται να καταναλώνονται πιο αραιά. Χρυσός κανόνας είναι η αφαίρεση του ορατού λίπους από τα κόκκινα κρέατα και τα πουλερικά!

Τα όσπρια και οι ξηροί καρποί αποτελούν καλές πηγές χορτοφαγικής πρωτεΐνης και γι” αυτό συγκαταλέγονται σε αυτήν την ομάδα, παρόλο που οι ξηροί καρποί, για παράδειγμα, μας δίνουν μεγάλη ποσότητα λιπαρών.

Προσοχή! Ο τρόπος μαγειρέματος αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα αφού, όπως για όλα τα τρόφιμα, μη υγιεινό μαγείρεμα καταστρέφει τη θρεπτική τους αξία.

πυραμίδα

Φρούτα

     ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ   ΔΙΑΤΡΟΦΗ

  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες,όσπρια, καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες.
  • Κόκκινο κρέας (2 φορές το μήνα).
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.
Φαγητό
Μεσογειακή Διατροφή

Σχολιάστε

Top