Η ιστορική εξέλιξη του ποδοσφαίρου

Μίλησε κανείς για ποδόσφαιρο;

 


Το ποδόσφαιρο είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνταν με αυτό περισσότεροι αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη.

Το ποδοσφαιρικό παιχνίδι παίζεται σε διάφορα επίπεδα, από φιλικό, με λιγότερους ή περισσότερους από έντεκα παίκτες, παιδιά ή ενήλικες, σε ένα οποιουδήποτε μεγέθους γήπεδο, με δύο τυχαία αντικείμενα για τη σήμανση του τέρματος, έως επαγγελματικό, με επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, αυστηρή τήρηση των κανονισμών και περισσότερους από 100.000 ενθουσιώδεις θεατές να παρακολουθούν σε ειδική ποδοσφαιρική αρένα.

Ανώτατη οργανωτική αρχή του ποδοσφαίρου είναι η FIFA (FIFA – Fédération Internationale de Football Association), η οποία διεξάγει την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κάθε τέσσερα χρόνια.

Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλοτσούν μία μπάλα, όπως ο Eπίσκυρος στην Αρχαία Ελλάδα, το «woggabaliri» στην Αυστραλία, το «harpastum» στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το «cuju» στην Κίνα.

Οι σύγχρονοι κανόνες του ποδοσφαίρου βασίζονται στις προσπάθειες που έγιναν στα μέσα του 19ου αιώνα για τυποποίηση των ποικίλων μορφών του ποδοσφαίρου που παιζόταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Η ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία χρονολογείται τουλάχιστον από τον όγδοο αιώνα.Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1850, πολλές ομάδες που δεν συνδέονταν με σχολεία ή πανεπιστήμιο δημιουργήθηκαν σε όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, για να παίζουν διάφορες μορφές του ποδοσφαίρου. Μερικές ομάδες δημιούργησαν τους δικούς τους ξεχωριστούς κανόνες, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Σέφιλντ, που δημιουργήθηκε από πρώην μαθητές του δημόσιου σχολείου το 1857, και που οδήγησε στη δημιουργία της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Σέφιλντ το 1867 και των Κανόνων του Σέφιλντ. Το 1862, ο Τζον Τσαρλς Θρινκ , εκπαιδευτικός του σχολείου Uppingham School, επινόησε επίσης ένα σύνολο κανόνων, οι οποίοι αποκαλούνταν «The Simplest Game» ή «The Uppingham Rules».

Οι Κανόνες Παιχνιδιού σήμερα καθορίζονται από το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB).] Η παλαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο είναι το Κύπελλο Αγγλίας, στο οποίο διαγωνίζονται οι αγγλικές ομάδες από το 1872. Ο πρώτος διεθνής ποδοσφαιρικός αγώνας έλαβε χώρα το 1872 μεταξύ της Εθνικής Σκωτίας και της Εθνικής Αγγλίας, με πρωτοβουλία του Τσαρλς Γουίλιαμ Άλσοκ.
Στην Αγγλία επίσης δημιουργήθηκε το πρώτο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο, το οποίο ιδρύθηκε στο Μπέρμιγχαμ το 1888 από το διευθυντή της Άστον Βίλα. Η FIFA, ο διεθνώς αναγνωρισμένος οργανισμός που διοικεί το ποδόσφαιρο, ιδρύθηκε στο Παρίσι το 1904, οπότε και δηλώθηκε ότι θα τηρηθούν οι Κανόνες του Παιχνιδιού της FA. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το μόνο κράτος που διατηρεί τέσσερις εθνικές ομάδες (Εθνική Αγγλίας, Εθνική Σκωτίας, Εθνική Ουαλίας και Εθνική Βορείου Ιρλανδίας) τιμής ένεκεν, για την προσφορά του στο άθλημα.
Το πρώτο γυναικείο παιχνίδι ποδοσφαίρου καταγράφηκε στο Βόρειο Λονδίνο το 1895, σε μια εποχή που το γυναικείο ποδόσφαιρο συνδεόταν με φιλανθρωπικά παιχνίδια και φυσική άσκηση. Η αντίληψη αυτή άρχισε να αλλάζει τη δεκαετία του 1970, όταν ξεκίνησε η οργάνωση του γυναικείου ποδοσφαίρου. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο σημαντικό ομαδικό άθλημα στο γυναικείο αθλητισμό σε πολλές χώρες και ένα από τα λίγα γυναικεία, ομαδικά αθλήματα με επαγγελματικά πρωταθλήματα.Η ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου αντανακλάται στις μεγάλες διοργανώσεις που διεξάγονται, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Το γυναικείο ποδόσφαιρο έδωσε πολλές μάχες για τα δικαιώματα του. Είχε μια «χρυσή εποχή» στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 1920, με μερικούς αγώνες να προσελκύουν στο στάδιο περισσότερους από 50000 θεατές. Η χρυσή εποχή τερματίστηκε όταν η Ένωση Ποδοσφαίρου Αγγλίας ψήφισε την απαγόρευση του παιχνιδιού στα στάδια που χρησιμοποιούσαν οι ομάδες μέλη της. Αιτία ήταν η μεγάλη απήχηση που είχε το γυναικείο ποδόσφαιρο στο κοινό, αφού σε μερικά παιχνίδια η προσέλευση των θεατών ήταν μεγαλύτερη από τα παιχνίδια ανδρών που διεξάγονταν την ίδια ημέρα. Υπήρχαν επίσης αντιδράσεις με το επιχείρημα ότι η σκληρότητα και ο τρόπος παιχνιδιού δεν ήταν πρέπουσες συμπεριφορές για κορίτσια. Η απαγόρευση αυτή άρθηκε τον Δεκέμβριο του 1969, μετά από ψηφοφορία στην UEFA, η οποία αναγνώρισε επίσημα το γυναικείο ποδόσφαιρο το 1971. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών της FIFA διεξήχθη το 1991 και διεξάγεται από τότε κάθε τέσσερα χρόνια.

Δημοφιλείς Αθλητές Ποδοσφαίρου

Alex Morgan

Η Alexandra Patricia Morgan Carrasco (γεννημένη στις 2 Ιουλίου 1989) είναι Αμερικανίδα αθλήτρια του ποδοσφαίρου, κάτοχος χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου και πρωταθλήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλoυ Γυναικών της FIFA. Είναι πρόεδρος της Ορλάντο Pride στην εθνική ένωση ποδοσφαίρου γυναικών και ανήκει στην Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των γυναικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Λίγο μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϋ, όπου έπαιξε για την ποδοσφαιρική ομάδα των γυναικών, η Morgan έκανε το επαγγελματικό της ντεμπούτο και κέρδισε το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η Morgan, η οποία ήταν 22 τότε, ήταν ο νεώτερος παίκτης της εθνικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών FIFA 2011, όπου η ομάδα κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 σκόραρε το νικηφόρο γκολ στο 123ο λεπτό του ημιτελικού αγώνα με τον Καναδά. Ολοκλήρωσε το 2012 με 28 γκολ και 21 βοηθήματα και εγινε η νεώτερη αμερικανίδα παίκτρια που σκοράρει 20 γκολ σε ένα χρόνο. Στη συνέχεια ονομάστηκε Αμερικανός ποδοσφαιριστής αθλητής της χρονιάς και ήταν φιναλίστ του παγκόσμιου πρωταθλητή της χρονιάς της FIFA. Το 2015, η Morgan κατατάχθηκε από το περιοδικο Time ως κορυφαία ποδοσφαιριστής των γυναικών στην Αμερική, ενώ μαζί με την Christine Sinclair του Καναδά και την Steph Catley της Αυστραλίας, έγιναν οι πρώτες ποδοσφαιρίστριες που εμφανίστηκαν στην κάλυψη των βιντεοπαιχνιδιών της FIFA το 2015.

Lionel Messi

Ο Μέσι είναι ο καλύτερος σκόρερ της Πριμέρα Ντιβιζιόν και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στη διάρκεια μίας σεζόν και πρώτος καλύτερος σκόρερ του Champions League , διοργάνωση στην οποία έχει τερματίσει πρώτος σκόρερ τέσσερις συνεχόμενες σεζόν, κάτι που αποτελεί και ρεκόρ. Μεταξύ των αρκετών τίτλων που έχει κατακτήσει, περιλαμβάνονται τέσσερα Champion Leagues, εφτά Πρωταθλήματα Ισπανίας, τρία Super Cups, δύο Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο U-20. Είναι έτσι ο αλλοδαπός ποδοσφαιριστής με τους περισσότερους τίτλους στην ιστορία της Μπαρτσελόνα (25 τίτλοι τον Αύγουστο 2015).

Christiano Ronaldo

Ο Κριστιάνο Ρονάλντo ντος Σάντος Αβέιρα είναι Πορτογάλος ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται για τη Ρεάλ Μαδρίτης και για την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας. Τον Ιούνιο του 2009 ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με κόστος 95 εκατομμυρίων ευρώ, το 2ο μεγαλύτερο ποσό που έχει δαπανηθεί για μεταγραφή ποδοσφαιριστή. Ο Ρονάλντο έχει στην κατοχή του τέσσερεις Χρυσές Μπάλες, μία το 2008, μία το 2013, όπου και άλλαξε η ονομασία της σε Χρυσή Μπάλα ΦΙΦΑ, και έγινε έτσι ο πρώτος Πορτογάλος που την κατακτά δύο φορές, μία το 2014 και μία το 2016, ενώ έχει κατακτήσει και τέσσερις φορές το βραβείο του Χρυσού Παπουτσιού. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θεωρείται ευρέως ως ένας απο τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του ποδοσφαίρου και ένας από μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία.

 

Μίλησε κανείς για ποδόσφαιρο;

Μίλησε κανείς για ποδόσφαιρο;

Σχολιάστε

Top