Το κλίμα της Ρόδου χτες και σήμερα

images (2)

Των Ειρήνης Γκάβαλη, Θεοδώρας Λένα, Ξένιας Κωνσταντίνου, Χριστίνας Λιάπη, Κλειώς Πλατή

Το κλίμα της Ρόδου χθες και σήμερα

    Παρακολουθώντας τις Δράσεις στο σχολείο μας, με θέμα το Περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, αποφασίσαμε να γράψουμε ένα άρθρο σχετικά με την αλλαγή του κλίματος στον τόπο μας, στηριγμένοι σε συνεντεύξεις που μας έδωσαν οι παππούδες και γιαγιάδες μας, οι οποίοι έζησαν στα παλαιότερα χρόνια.

Τότε, όπως μας είπαν, οι αλλαγές των εποχών και του καιρού ήταν ομαλές, με ήπιους χειμώνες και καλοκαίρια. Όταν  είχε ζέστη, αυτή ήταν υποφερτή και επιπλέον τα σπίτια είχαν χοντρούς τοίχους με αποτέλεσμα η θερμοκρασία μέσα σε αυτά να είναι αρκετούς βαθμούς χαμηλότερη. Έτσι δε χρειάζονταν τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές ψύξης που χρησιμοποιούμε σήμερα, όπως τα air condition. Το χειμώνα, τοποθετούσαν χαλιά στους τοίχους, για να διατηρηθεί η ζέστη στο σπίτι. Επίσης, για να ζεσταθούν άναβαν μόνο ένα τζάκι ή ξυλόσομπα στο κύριο δωμάτιο του παραδοσιακού σπιτιού και δε χρησιμοποιούσαν τις σημερινές συσκευές θέρμανσης, που καταναλώνουν πετρέλαιο ή ρεύμα, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον.

     Αντιθέτως στην σημερινή εποχή, υπάρχει αυξημένη υγρασία κατά τη διάρκεια όλων των εποχών και ο καιρός είναι ασταθής, π.χ. κάποιες φορές το καλοκαίρι βρέχει έντονα ή έχει συχνά καύσωνα, το φθινόπωρο μοιάζει με ένα ατελείωτο, συνεχιζόμενο καλοκαίρι και συχνά τον χειμώνα έχει υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχοπτώσεις. Γι’ αυτό βέβαια ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, όπως μάθαμε, η ανθρώπινη δραστηριότητα, η αδιαφορία και η πλεονεξία.

Κλείνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το κλίμα έχει αλλάξει  δραματικά τα τελευταία χρόνια και συνεπώς έχουν αλλάξει και οι τρόποι αντιμετώπισης του, οι οποίοι με τα σύγχρονα μέσα που διαθέτουμε κοστίζουν ακριβά όχι μόνο στην τσέπη μας αλλά και στο «σπίτι μας», το φυσικό περιβάλλον.

Τι λέτε; Εξ-ΟΙΚΟ -νομούμε;

Σχολιάστε

Top