Tamales

Στο Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο, το »tamales» είναι το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο πιάτο. Είναι πίτες φτιαγμένες με αλεύρι καλαμποκιού και γέμιση κρεατικών και λαχανικών.

Υλικά:

1/2 φλ. ελαιόλαδο

350 γραμμ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο, ψιλοκομμένο

250 γραμμ. μοσχαρίσιο φιλέτο, ψιλοκομμένο

250 γραμμ. χοιρινό φιλέτο, ψιλοκομμένο

1 πράσο ψιλοκομμένο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

2 πράσινες ή κόκκινες πιπεριές ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι

3/4 φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη

2 1/2 φλ. ζωμός κοτόπουλου

1/3 φλ. ξίδι από κόκκινο κρασί

2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κόκκινο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

1/2 φλ. σταφίδες

1/2 φλ. αμύγδαλα σε φέτες

λίγο φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο

1 1/2 φλιτζάνι πουρέ κίτρινης κολοκύθας

2 αυγά βραστά κομμένα σε λεπτές φέτες

3 φλ. αλεύρι καλαμποκιού

100ml κρέμα γάλακτος

 

Εκτέλεση

Βάζουμε μισή κουταλιά λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή Θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κοτόπουλο και ψήνουμε για περίπου 5 λεπτά. Το αφαιρούμε από το τηγάνι. Κάνουμε την ίδια διαδικασία για το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας. Αφαιρούμε τα κρεατικά από το τηγάνι και προσθέτουμε το πράσο, το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρουμε για 5 λεπτά. Βάζουμε το πιπέρι, το τσίλι, την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε στο τηγάνι τον μισό ζωμό, το ξίδι, την καστανή ζάχαρη, την καπνιστή πάπρικά, το αλάτι, το κόκκινο και το μαύρο πιπέρι και τα κρεατικά και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από το μάτι και μόλις κρυώσει λίγο, βάζουμε το ξερό κρεμμύδι, τις σταφίδες, τα αμύγδαλα και τον κόλιανδρο. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τον υπόλοιπο ζωμό και ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με τον πουρέ κολοκύθας το αλεύρι καλαμποκιού και λίγο αλάτι. Χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει μία ζύμη. Όταν θα είναι η ζύμη έτοιμη, τη χωρίζουμε σε 25 μπαλάκια.

Για κάθε tamale βάζουμε 1 τετράγωνο φύλλο αλουμινόχαρτου σε μία επιφάνεια και τοποθετούμε 1 μπάλα ζύμης στο κέντρο. Τοποθετούμε από επάνω 1 φέτα αυγό. Χρησιμοποιούμε το αλουμινόχαρτο για να διπλώσουμε τη ζύμη από πάνω προς τα κάτω και μετά από πλευρά σε πλευρά.Μαγειρεύουμε στον ατμό για 1 1/2 ώρα. Ξετυλίγουμε όταν είναι έτοιμα για σερβίρισμα και εάν θέλουμε βάζουμε από πάνω κρέμα γάλακτος.

Ηλιάνα Ζ. Ε΄1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης