Η ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΙΑΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

δημιουργία εικόνας: Γεωργία Σπυράτου

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2019 διαγνώστηκαν ομάδες ασθενών με πνευμονία αγνώστου αιτιολογίας, η οποία συνδέθηκε επιδημιολογικά σε μεγάλο ποσοστό με την υπαίθρια αγορά στην πόλη Wuhan στην Κίνα.

Άμεσα ο αιτιολογικός παράγοντας ταυτοποιήθηκε με έναν νέο κορονοϊό που ονομάστηκε SARS-CoV-2  σοβαρό αναπνευστικό σύνδρομο. Στις 23 Ιανουαρίου αποφασίζεται η απομόνωση της Wuhan.

Πολύ σύντομα ο ιός ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική. Άρα, το φαινόμενο παίρνει διεθνή μορφή. Στην Ευρώπη, η Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Η Αμερική κατέχει την πρώτη θέση κρουσμάτων.

Μέχρι την 29/3/2020 είχαν διαγνωστεί 1156 περιστατικά και είχαν καταλήξει 39 άνθρωποι στην Ελλάδα. Λόγω της έγκαιρης εφαρμογής μέτρων προστασίας, η έξαρση του φαινομένου ελέγχεται και περιορίζεται η εξάπλωση της νόσου. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, η νόσος παίρνει μεγάλες διαστάσεις και μιλάμε αναφορικά για χιλιάδες κρούσματα. Η νόσος δεν έχει όρια. Η πανδημία είναι γεγονός σε όλα τα μήκη και πλάτη.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες, δεν έχουμε διακρίσεις. Ανεξάρτητα, προσβάλλει υπερήλικες αλλά και νεαρά άτομα. Και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις εντατικές είναι εκπληκτικές σε αριθμούς. Κυρίως άτομα με υποκείμενα νοσήματα καταλήγουν στις ειδικές μονάδες των νοσοκομείων.

Οι κρατικοί φορείς κινήθηκαν με γρήγορους ρυθμούς για να αντιμετωπίσουν την πανδημία, αλλά ήταν, και εξακολουθεί να είναι, δύσκολο να πείσεις τους ανεμβολίαστους να ακολουθήσουν τα αυστηρά μέτρα προστασίας. Και επίσης, να εμβολιαστούν εγκαίρως, προκειμένου να περιορίσουμε τη γρήγορη εξάπλωση του μεταλλαγμένου πλέον ιού. Επίσης, η έξαρση της πανδημίας παρουσιάζεται και σε άτομα που θα περάσουν τη νόσο ασυμπτωματικά. Η διάγνωσή της γίνεται στην αποδρομή της νόσου και κατόπιν ελέγχου με PCR  τεστ.

Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν είναι τραυματικά μεγάλος και καθημερινά πολλαπλασιάζεται.

Ως τα πιο αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου προτείνονται  η πρόληψη με τα διαγνωστικά τεστ και ο εμβολιασμός.

Συμπερασματικά, τα πιο σημαντικά όπλα για κάθε πανδημία είναι: η γνώση, η σωστή και έγκαιρη αντιμετώπιση και η σωστή συνεργασία. Απέχουμε από κάθε είδους συνωμοσία, αλλά έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη σε αυτούς που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν στον σημαντικό τομέα της υγείας. Ακολουθώντας τις οδηγίες τους, σύντομα θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και με αισιοδοξία θα απομακρυνθεί η ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε σήμερα.