Γράφει ο Άλκης Χατζής
Η θάλασσα ήταν ένα θέμα που πάντα γοήτευε τους ζωγράφους. Τα κύρια στοιχεία της είναι η μεγαλοπρέπεια, η ομορφιά της και το μυστήριο αλλά και η οικειότητα που συνάμα σου προκαλεί. Αυτοί είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ζωγράφοι αποτύπωναν στον καμβά τους την θάλασσα με βάση τις έντονες εντυπώσεις και τα συναισθήματα που τους προκαλούσε. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο και εγώ λατρεύω την ζωγραφική με την θάλασσα. Όταν κοιτάς έναν πίνακα φαντάζεσαι την βασίλισσα του υγρού στοιχείου και αμέσως ηρεμείς, γαληνεύεις και κάνεις θετικές σκέψεις. Είναι επίσης ένα θέμα που δεν χάνει ποτέ την επικαιρότητα του και που σε φέρνει πιο κοντά στη φύση.
Η θάλασσα είναι το αγαπημένο στοιχείο μου στη φύση. Έχω πολλές φορές προσπαθήσει πολλές φορές να την ζωγραφίσω όπως την νιώθω εγώ αλλά φυσικά χωρίς την επιτυχία που είχαν οι πίνακες των παρακάτω ζωγράφων που μου αρέσουν!
- Βαγγέλης Τζερμιάς
Τα έργα του Τζερμιά δίνουν στο παραδοσιακό θέμα της θαλασσογραφίας, νέα πνοή με έντονη εξπρεσιονιστική διάθεση. Τα καράβια του ζωγράφου άλλοτε πλέουν ήρεμα και άλλοτε, συχνότερα, σε θάλασσα εχθρική. Κάποιες φιγούρες ξεπροβάλλουν μόνο στα ιστία, αν και η ανθρώπινη παρουσία δεν είναι πρωτεύον στοιχείο των έργων. Το μπλε της θάλασσας, η ένταση που αποπνέει η κίνηση των πλοίων στον αφρό και η μάχη των καταρτιών με τον άνεμο, αξιοποιούνται αλληγορικά και λειτουργούν με ποιητική διάθεση στα ζωγραφικά έργα του Βαγγέλη Τζερμιά.
2. Κωνσταντίνος Βολανάκης
«Η πυρπόληση της τουρκικής φρεγάτας»
Ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα. Θεωρείται ο «πατέρας της θαλασσογραφίας». Η θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια ήταν η μόνιμη πηγή έμπνευσης του Βολανάκη. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους του ακαδημαϊκού ρεαλισμού.
Κωνσταντίνος Μαλέας
«Καμμένη Σαντορίνης»
Ένας από τους πιο σημαντικούς μεταιμπρεσιονιστές Έλληνες ζωγράφους των αρχών του 20ού αι. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Παρθένη, θεωρείται ως ο «πατέρας της μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα».