Χαλβάς με σιμιγδάλι
(με λάδι)
360 γρ, σιμιγδάλι μέτριο
220 γρ. λάδι
½ κιλό ζάχαρη
175 γρ. μέλι
1 λίτρο νερό
150 γρ. καρυδόψιχα
100 γρ. κουκουνάρια
3 κομμάτια κανέλα
2 γαρίφαλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι και τα μπαχαρικά να βράσουν για 1- 2 λεπτά.
- Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να κάψει καλά,
- Ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας συνέχεια με μια κουτάλα.
- Μόλις αρχίσει το σιμιγδάλι να γίνεται ξανθό ρίχνουμε τα καρύδια τα κουκουνάρια κ συνεχίζουμε το καβούρδισμα.
- Τέλος σβήνουμε τη κατσαρόλα ,ρίχνουμε το χαλβά σε μια φόρμα, πιέζοντας τον παντού κ τον τοποθετούμε σε πιατέλα.
Με το όνομα χαλβάς χαρακτηρίζεται μια ποικιλία από διαφορετικά γλυκίσματα. Τα οποία συνοδεύονται σε διάφορες παραλλαγές σε όλες τις βαλκανικές χώρες μέχρι την Ινδία κ το Πακιστάν.
Η ονομασία προέρχεται από την αραβική ρίζα που σημαίνει γλυκό, δεν είναι γνωστό πότε ήρθε στην Ελλάδα.
Άννα Ρηγόγιαννη Β’ τάξη Γυμνασίου Κλειτορίας