Φιλοζωία και αδέσποτα

Ένα από τα φαινόμενα που ευαισθητοποιούν τόσο εμάς όσο και την την πολιτεία είναι τα αδέσποτα ζώα. Οι σκύλοι και οι γάτες που βρίσκονται στους δρόμους κάποιας πόλης είτε άρρωστα είτε χωρίς τους βασικούς εμβολιασμούς για την υγεία τους είναι δυστυχώς ένα συχνό φαινόμενο μιας και οι περισσότεροι από εμάς βλέπουμε αρκετά συχνά αδέσποτα στους δρόμους της περιοχής μας. Για αυτό πρέπει να δράσουμε άμεσα για την προστασία και την ευζωία αυτών των πλασμάτων.

Αρχικά τα αδέσποτα είναι συχνά θύματα βίαιων καταστάσεων, όπως η κακοποίηση, οι φόλες, η απαράδεκτη συμπεριφορά κάποιων ανθρώπων που απειλούν ή αφαιρούν ακόμα και τη ζωή τους. Μην ξεχνάμε ότι όσοι που κακοποιούν τα ζώα μπορεί στο μέλλον να κακοποιήσουν τόσο εύκολα και έναν άνθρωπο. Η κακοποίηση κάνει τα ζώα να φοβούνται ακόμα και τα άτομα τα οποία θα προσπαθήσουν να τους προσφέρουν βοήθεια και ίσως τα κάνει και πιο επιθετικά με αποτέλεσμα η προσφορά φροντίδας και περίθαλψης από αυτούς που ενδιαφέρονται να είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Ακόμη τα αδέσποτα που δεν είναι εμβολιασμένα καταλήγουν να νοσούν από διάφορες ασθένειες, μερικές μάλιστα θανατηφόρες. Τα αδέσποτα τα οποία δεν έχουν εύκαιρη τροφή καταλήγουν είτε να τρώνε κάποιου είδους σκουπίδια βλαβερά για την υγεία τους είτε να μην τρώνε καθόλου που με αυτόν τον τρόπο καταντάνε να γίνονται όλο ένα και πιο αδύνατα. Σε  περιόδους άσχημων καιρικών φαινομένων τα αδέσποτα είτε βρίσκουν με δυσκολία κάποιο καταφύγιο ώστε να προφυλαχτούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες είτε περιτριγυρίζουν άσκοπα ψάχνοντας λίγη δροσιά και λίγο κρύο νερό τις ημέρες του καύσωνα.

Επομένως πρέπει όλοι μας να λάβουμε υπόψη μας τη σοβαρότητα αυτού του φαινομένου. Τα σχολεία θα έπρεπε να πάρουν μέτρα ώστε να καλλιεργήσουν στους/στις μαθητές/τριες και γενικότερα στους/στις νέους/ες το συναίσθημα της φιλοζωίας έτσι ώστε να μαθαίνουν από μικροί να σέβονται να εκτιμούν και προστατεύουν αυτά τα ζώα. Επίσης τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θα έπρεπε να ευαισθητοποιήσουν όλο και περισσότερους για το θέμα έτσι ώστε να υπάρξουν και περισσότεροι εθελοντές. Με αυτούς τους τρόπους θα ήταν ευκολότερο κάποιοι άνθρωποι να προστατεύσουν αυτά τα αδέσποτα υιοθετώντας τα, εμβολιάζοντάς τα και παρέχοντας τα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων είναι πρόβλημα όλων μας και ζητά άμεση λύση!

 

ΘΩΜΑΗ-ΕΛΕΝΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης