Μπορεί μια ομάδα φοιτητών να συμμετέχει σε αγώνες Formula 1;

Όσο και αν κάποιος σκεφτεί πως η χώρα μας δεν μπορεί να στηρίξει καινοτόμες ερευνητικές δράσεις και πρωτότυπες ιδέες μάλλον θα εκπλαγεί ευχάριστα διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Η ομάδα φόρμουλα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Aristotle Racing Team (ART), αποτελεί μια φοιτητική δράση που στόχο έχει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός ανταγωνιστικού μονοθέσιου, με το οποίο θα συμμετέχει στους φοιτητικούς διαγωνισμούς Formula Student στην Ευρώπη. Η πορεία της ART ξεκίνησε με μόλις 9 μέλη το 2007 και σήμερα αποτελείται από πάνω από 30 μέλη, ενώ έχει και σταθερό τμήμα προώθησης της δράσης της.

Στην περσινή συμμετοχή το 2021 αγωνιζόμενη στη Formula Student Czech στο Autodrom Most (Τσεχία) και στο Formula Student EAST στην πίστα του Hungaroring (Ουγγαρία) απέσπασε σημαντικές διακρίσεις τόσο στο σχεδιαστικό κομμάτι όσο και στο αγωνιστικό. Στον δεύτερο διαγωνισμό πέτυχε την 9η θέση στην γενική κατάταξη ανάμεσα σε 38 ομάδες με αξιοσημείωτη διάκριση στο αγώνισμα του Business Plan (Επενδυτικό Σχέδιο) όπου η ομάδα κατέκτησε τη 2η θέση. Σημειώνεται πως λόγω της πανδημίας δεν είχε μέχρι τώρα νεότερη συμμετοχή ωστόσο αναμένονται νέες συμμετοχές σε σχετικές διοργανώσεις σύντομα.

Αναρωτιέται κανείς πως μπορούν να πραγματοποιούν τέτοιες δράσεις και να διεκδικούν βραβεία και επαίνους. Μεράκι, πολλή δουλειά και όνειρα είναι το συστατικό της επιτυχίας, όπως λένε οι ίδιοι νέοι μηχανικοί, κυρίως Μηχανολόγοι που εμπνέουν με τη δράση τους.

Φίλιππος Καράτσης

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης