ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ JUDAS PRIEST από την Πόπη Μηνόγιαννη

images

Judas Priest είναι ένα βρετανικό heavy metal συγκρότημα από το Μπέρμιγχαμ. Είναι ενεργοί από το 1969 μέχρι σήμερα, με μία διακοπή στα μέσα της δεκαετίας του ’90.Θεωρούνται ένα από τα σημαντικότερα και δραστικότερα συγκροτήματα του είδους, έχοντας πουλήσει πάνω από 50 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Έχουν 8 χρυσούς,4 πλατινένιους και 1 διπλά πλατινένιο δίσκο, ενώ το MTV τους κατέταξε ως το δεύτερο σπουδαιότερο heavy metal συγκρότημα όλων των εποχών, μετά τους Black Sabbath.

Judas Priest!!!
Οι Judas Priest δημιουργήθηκαν στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας το 1969 από τον κιθαρίστα Κ.Κ. Ντάουνινγκ, τον μπασίστα Ίαν Χιλ, τον ντράμερ Τζον Έλις και τον τραγουδιστή Αλ Άτκινς.Το όνομά τους το πήραν από το προηγούμενο συγκρότημα του Άτκινς θεωρώντας ότι ήταν το καταλληλότερο για το νέο συγκρότημα. Μέσα στο 1971 αντικατέστησαν τον Έλις με τον Άλαν Μουρ και στο τέλος της χρονιάς με τον Κρις Κάμπελ.Το 1973 ο Άτκινς και ο Κάμπελ αποχώρησαν από το συγκρότημα. Στη θέση τους ήρθαν ο τραγουδιστής Ρομπ Χάλφορντ και ο ντράμερ Τζον Χιντς. Το 1974 υπέγραψαν το πρώτο τους συμβόλαιο με την ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Gull Records και πρόσθεσαν στη σύνθεσή τους τον κιθαρίστα Γκλεν Τίπτον, ηχογραφώντας το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο »Rocka Rolla’“ το οποίο κυκλοφόρησε στις 6 Σεπτεμβρίου 1974 χωρίς, όμως, εμπορική επιτυχία. Το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 1975 ηχογράφησαν το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους το οποίο κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1976 με τίτλο »Sad wings of destiny’“και έλαβε θετικές κριτικές. Η δημοτικότητα του συγκροτήματος ανέβηκε μετά την επιτυχημένη εμφάνισή τους στο φεστιβάλ του Ρέντινγκ. Για τον επόμενο δίσκο τους,’“Sin after Sin’“,προσέλαβαν ως παραγωγό τον πρώην μπασίστα των Deep Purple,Ρότζερ Γκλόβερ. Ο δίσκος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1977 μέσω της CBS στην Ευρώπη και της Columbia στην Αμερική μπαίνοντας για πρώτη φορά στα τσαρτ της Μεγάλης Βρετανίας όπου έφτασε στο νούμερο 23.Τα ντραμς είχε αναλάβει ο Σάιμον Φίλιπς αλλά για την περιοδεία που ακολούθησε,το συγκρότημα προσέλαβε τον ντράμερ Λες Μπινκς και εντυπωσιασμένοι από την απόδοσή του, του ζήτησαν να παραμείνει ως μόνιμο μέλος των Judas Priest.

JUDAS-PRIEST-Escuche-una-muestra-de-audio-de-Metalizer-tema-de-Redeemer-Of-Souls-620x370
To πρώτο άλμπουμ των Judas Priest με τον Μπινκς ήταν το »Stained Class»το οποίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1978 και έγινε το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που μπήκε στο Billboard 200.Τα άλμπουμ των Judas Priest,»Stained Class»και »Killing Machine» που κυκλοφόρησαν μέσα στο 1978,καθιέρωσαν το συγκρότημα ως ένα από τα σημαντικότερα ονόματα του New Wave of British Heavy Metal και διόγκωσαν την εμπορική αναγνώρισή τους.Κατά τη διάρκεια της περιοδείας για την προώθηση του »Killing Machine’“ ηχογράφησαν το ζωντανό άλμπουμ»Unleashed in the East’“,έναν από τους καλύτερους ζωντανά ηχογραφημένους δίσκους του είδους ο οποίος έγινε το πρώτο τους άλμπουμ που έφτασε στο βρετανικό Top 10 και έγινε πλατινένιο στην Αμερική.
Το 1979,ο Μπινκς αποχώρησε από το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον πρώην ντράμερ των Trapeze,Ντέιβ Χόλαντ,με τον οποίο κυκλοφόρησαν τον δίσκο »British Steel» ανεβαίνοντας στο νούμερο 3 στη Μ. Βρετανία με τις επιτυχίες »Breaking the Law’“ και »Living After Midnight» να ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τη δημοτικότητα του συγκροτήματος.

images

Στις αρχές του 1981 ακολούθησε το »Point of Entry» με το επιτυχημένο σινγκλ »Heading out to the Highway»,το 1982 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ »Screaming for Vengeance» με την μεγάλη επιτυχία »You’ve got another thing comin».
Το 1984,κυκλοφόρησαν άλλον ένα πλατινένιο δίσκο, το »Defenders of the Faith’“και στις 13 Ιουλίου 1985 εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ για φιλανθρωπικούς σκοπούς »Live Aid».Την επόμενη χρονιά κυκλοφόρησε το ““Turbo»,ο πιο αμφιλεγόμενος δίσκος των Judas Priest λόγω της ενσωμάτωσης synth κιθάρας και πλήκτρων στον ήχο τους. Παρόλα αυτά, το άλμπουμ έγινε πλατινένιο στις ΗΠΑ και κατά τη διάρκεια της περιοδείας για την προώθηση του, ηχογραφήθηκε το διπλό, ζωντανό άλμπουμ »Priest…Live!».
Tον Μάιο του 1988,κυκλοφόρησε το ““Ram it Down» αποτελώντας μία προσπάθεια του συγκροτήματος για επιστροφή στα ηχητικά μονοπάτια που είχαν ακολουθήσει στο παρελθόν. Μετά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, ο ντράμερ Ντέιβ Χόλαντ αποχώρησε από το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Σκοτ Τράβις, οπαδό των Judas Priest!Με τον Τράβις στη σύνθεσή τους , οι Judas Priest κυκλοφόρησαν το ιδιαίτερα επιτυχημένο και αναγνωρισμένο ως ένα από τα καλύτερα άλμπουμ στην ιστορία του heavy metal,»Painkiller».Ο δίσκος έφτασε στο νούμερο 26 και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και έγινε χρυσός στις ΗΠΑ.Κατά τη διάρκεια της περιοδείας για την προώθηση του δίσκου,τις συναυλίες των Judas Priest άνοιγαν συγκροτήματα όπως οι Megadeth,Pantera,Sepultura και Τestament,ενώ εμφανίστηκαν στο φεστιβάλ ““Rock in Rio»,μπροστά σε πάνω από 100 χιλιάδες θεατές!
Μετά την περιοδεία για την προώθηση του »Painkiller» ο Χάλφορντ αποχώρησε από το συγκρότημα για να δημιουργήσει τους ““Fight» με τον Σκοτ Τράβις να συμμετέχει ως ντράμερ.Η επίσημη αναχώρησή του έγινε τον Μάιο του 1992 και ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησε η πρώτη συλλογή του συγκροτήματος,το διπλό »Metal Works ’73-’93»,με σκοπό την εικοστή επέτειο από το πρώτο τους άλμπουμ.
Οι Judas Priest παρέμειναν ανενεργοί μέχρι το 1996 όταν ενέταξαν στη σύνθεσή τους τον τραγουδιστή Τιμ Όουενς,κυκλοφορώντας το »Jugulator»τον Οκτώβριο της επόμενης χρονιάς,γνωρίζοντας πολύ μικρότερη εμπορική επιτυχία σε σύγκριση με τα παλαιότερα άλμπουμ του συγκροτήματος. Ακολούθησε το ζωντανά ηχογραφημένο » ’98 Live Meltdown’“,ενώ το ίδιο διάστημα ο Χάλφορντ διέλυσε τους ““ Fight ““ για να δημιουργήσει τους »Two’“τους οποίους διέλυσε μετά από ένα μόνο άλμπουμ, για να δημιουργήσει τελικά τους »Halford».

MI0001589577

Το 2001 προβλήθηκε η ταινία ““Rockstar’“ η οποία ήταν εμπνευσμένη από την ιστορία του Τιμ Όουενς και την πρόσληψή του στους Judas Priest.Παρόλο που υπήρχε σκοπός της εμπλοκής των μελών του συγκροτήματος στην ταινία,τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εκείνη τη χρονιά κυκλοφόρησε το δεύτερο και τελευταίο στούντιο άλμπουμ του συγκροτήματος με τον Όουενς στα φωνητικά με τίτλο »Demolition» και τον Μάρτιο του 2002 επανακυκλοφόρησε όλη η δισκογραφία του συγκροτήματος μέσω της »Columbia».
Το 2003 ο Χάλφορντ και τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος συνεργάστηκαν για την δημιουργία της συλλογής »Metalogy»η οποία κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2004,διαδικασία που οδήγησε στην επιστροφή του στο συγκρότημα και την αποχώρηση του Τιμ Όουενς,ο οποίος έγινε μέλος των Iced Earth.Η πρώτη περιοδεία του συγκροτήματος ήταν στην Ευρώπη και τον Μάρτιο του 2005 κυκλοφόρησαν τον δίσκο »Angel of Retribution»,γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία αφού ανέβηκαν στο αμερικάνικο top 20 για πρώτη φορά από το 1996.Τον Ιούνιο του 2006 ο Χάλφορντ ανακοίνωσε ότι το επόμενο άλμπουμ θα είχε μία κοινή κεντρική ιδέα η οποία θα είχε να κάνει με τον Γάλλο αστρολόγο του 16ου αιώνα, Νοστράδαμου.Ο δίσκος »Nostradamus’“ κυκλοφόρησε στις 17 Ιουνίου 2008 γνωρίζοντας ανάλογη επιτυχία με τον προκάτοχό του. Tον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς κυκλοφόρησε το ζωντανά ηχογραφημένο, το 2005 και 2008,»A touch of Evil:Live’“.To 2010 κέρδισαν το βραβείο Grammy για την εκτέλεση του »Dissident Aggressor» από το συγκεκριμένο άλμπουμ. Στα τέλη του 2010 οι Judas Priest ανακοίνωσαν ότι η παγκόσμια περιοδεία ““Epitaph World Tour’“με διάρκεια από τις 7 Ιουνίου 2011-26 Μαΐου 2012,θα ήταν και η αποχαιρετιστήρια του συγκροτήματος.Στις 20 Απριλίου 2011 ανακοινώθηκε η αποχώρηση του κιθαρίστα Κ.Κ. Ντάουνινγκ από το συγκρότημα και η αντικατάστασή του από τον Ρίτσι Φόλκνερ.Η πρώτη τους ζωντανή εμφάνιση χωρίς τον Ντάουνινγκ ήταν για το τηλεοπτικό σόου »American Idol’“στις 25 Μαΐου 2011,όπου έπαιξαν ένα medley των:»Living After Midnight» και »Breaking the Law».
Μέσα στο 2011 ανακοινώθηκε ότι δούλευαν σε κομμάτια για νέο δίσκο. Ακολούθησε η ανακοίνωση του Ρομπ Χάλφορντ ότι η περιοδεία »Epitaph World Tour» δεν θα είναι η τελευταία του συγκροτήματος. Τον Μάρτιο του 2014,κατά την απονομή των βραβείων Ronnie James Dio στο Los Angeles,ο Χάλφορντ δήλωσε ότι ο νέος δίσκος έχει ολοκληρωθεί και ο τίτλος »Redeemer of Souls»ανακοινώθηκε ένα μήνα αργότερα. Το νέο άλμπουμ ανέβηκε στην έκτη θέση του Billboard των ΗΠΑ, πουλώντας 32 χιλιάδες αντίτυπα κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.
Τωρινά μέλη των Judas Priest είναι οι: Rob Halford,Glenn Tipton,Richie Faulkner,Ian Hill και Scott Travis.
Στην Ελλάδα θα έχουμε την ευκαιρία να τους απολαύσουμε στο Rockwave festival 2015 στις 4 Ιουλίου,Σάββατο στο TerraVibe.Iggy-The-Stooges-15_2

 

ΠΟΠΗ ΜΗΝΟΓΙΑΝΝΗ ΜΑΘΗΤΡΙΑ Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

One Response to ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ JUDAS PRIEST από την Πόπη Μηνόγιαννη

  1. ΓΚΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ Ο/Η ΓΚΑΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ λέει:

    Φοβερό το άρθρο σου Πόπη! Επιμένουμε rock-metal σταθερά!!! Θα σε περιμένω με τον μπαμπά και την μαμά σου στο TerraVibe το καλοκαίρι να τα « σπάσουμε»(μουσικά πάντα) όπως το συνηθίζουν οι Judas Priest …

Σχολιάστε

Top