ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ (Ηλίας Βασιλάκης και Σίμος Καρακούσης)

Στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι νέοι -και πιο συγκεκριμένα, ανήλικοι- μπαίνουν στον χώρο του αυτοκινήτου και ενημερώνονται σχετικά με τα νέα της αυτοκίνησης. Κυρίως ενδιαφέρονται να μάθουν νέα πράγματα που αφορούν στην ταχύτητα και τη δύναμη που κατέχει ένα αυτοκίνητο, καθώς τους τραβάνε σαν μαγνήτες τα σπορ και πολύ γρήγορα αυτοκίνητα. Ως αποτέλεσμα, πολλοί ανήλικοι έχοντας την περιέργεια να γνωρίσουν πώς συμπεριφέρεται ένα αυτοκίνητο ή πώς «ανοίγει» όπως λένε και οι λάτρεις των αυτοκινήτων, φτάνουν να βρίσκονται στον δρόμο χωρίς να έχουν καν την παραμικρή εμπειρία να χειριστούν ένα οποιοδήποτε αυτοκίνητο -πόσο μάλλον σπορ- αλλά ούτε και τα απαραίτητα έγγραφα φυσικά λόγω ηλικίας (δίπλωμα οδήγησης, οδική ασφάλεια κτλ) για να είναι νόμιμοι. Το γεγονός αυτό οδηγεί, δυστυχώς, τις περισσότερες φορές στην πρόκληση κάποιου ατυχήματος που έχει ως αντίκτυπο τον τραυματισμό -μερικές φορές θανάσιμο!- του ανηλίκου οδηγού και άλλων ανθρώπων (πεζών και οδηγών) που εμπλέκονται, κάτι που, βέβαια, θα μπορούσε να αποφευχθεί, εάν ο ανήλικος δεν έπιανε το τιμόνι.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η υπερβολική ταχύτητα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας ατυχημάτων!

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η υπερβολική ταχύτητα είναι ο νούμερο ένα παράγοντας ατυχημάτων!

Για να μη μακρηγορούμε όμως, το μήνυμα που θελουμε να περάσουμε μέσα από αυτό το άρθρο είναι να μην οδηγεί κανένας δίχως να έχει πρώτα ενηλικιωθεί, αλλά ακόμα και τότε να μην οδηγεί γρήγορα υπερεκτιμώντας τις ικανότητές του και ξεπερνώντας τα όρια του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, διότι τότε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες που ίσως στιγματίσουν τη ζωή του για πάντα!

Παρακάτω παραθέτουμε σε pdf μία πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα του Ι.Ο.ΑΣ. (Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας) με στοιχεία αλλά και συμβουλές για τους νέους οδηγούς σχετικά με την ασφαλή οδήγηση. (Πατήστε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο «ΙΟΑΣ» για να διαβάσετε το pdf):

ΙΟΑΣ

1 Σχόλιο

  1. Διαβάζοντας από την αρχή το συνημμένο ενημερωτικό φυλλάδιο του Ι.Ο.ΑΣ. βλέπω τα εξής: «Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου για τους νέους 15-29 ετών! Καθημερινά, περίπου 1000 νέοι κάτω των 25 ετών χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα παγκοσμίως, αριθμός που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 30% του συνόλου των ατόμων που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σε τροχαίο δυστύχημα. Και στην Ελλάδα οι τραυματισμοί από τροχαία αποτελούν την 1η αιτία θανάτου για παιδιά και εφήβους». Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι άλλο για τη σοβαρότητα του ζητήματος. Μπράβο Ηλία και Σίμο που θίγετε αυτό το φλέγον θέμα για τη νεολαία μας στο περιοδικό! Ελπίζω η ώριμη αντιμετώπιση που έχετε επί του θέματος -αν και ξέρω πόσο αγαπάτε τους «τροχούς»- να βρει πλατιά απήχηση στους νέους ανηλίκους που δεν κρατιούνται και πιάνουν πριν τα 18 τιμόνι.

Υποβολή απάντησης