ΚΥΚΝΟΣ: ΤΟ ΖΩΟ-ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ! (Αλεξάνδρα Σαλαγιάννη)

Οι κύκνοι είναι μεγαλόσωμα υδρόβια πτηνά της οικογένειας των «νησσιδών», στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι χήνες και οι πάπιες.

Έχουν μακρύ λαιμό, αναλογικά βαρύ σώμα, μεγάλα πόδια, ενώ πετούν με αργά χτυπήματα των φτερών και τον λαιμό εκτεταμένο. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι το μήκος τού λαιμού τους, ο οποίος φέρει 23-25 σπονδύλους, αντί των 18-19 που φέρουν τα υπόλοιπα χηνόμορφα! Τα είδη που ζουν στο Βόρειο Ημισφαίριο έχουν μια πολύ επιμήκη τραχεία, η οποία συστρέφεται στο στέρνο, διάταξη που απαντάται και στα γερανόμορφα.

swan-years-water-bird-animal-feathers-white-wing-wings

Μεταναστεύουν πετώντας σε διαγώνιο σχηματισμό ή σε σχηματισμό (βλ. εικόνα παρακάτω), πετώντας σε μεγάλο ύψος. Κανένα άλλο υδρόβιο πουλί δε φτάνει την ταχύτητα με την οποία κινείται ο κύκνος -είτε στο νερό είτε στον αέρα. Τρέφονται με υδρόβια φυτά τσαλαβουτώντας επιφανειακά στα ρηχά νερά, χωρίς να καταδυθούν. Είτε κολυμπούν είτε στέκονται, συχνά διπλώνουν το ένα πόδι πίσω στην πλάτη. Το αρσενικό και το θηλυκό έχουν παρόμοια εμφάνιση.

ceb468_10c4d0b192434c168687330444f7f581_mv2

Αντίθετα με την κοινή γνώμη, οι κύκνοι παράγουν μια ποικιλία φωνών. Είναι κοινωνικοί, εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής. Τότε, κάθε ζευγάρι απομονώνεται στην εδαφική του περιοχή, την οποία υπερασπίζεται σθεναρά εναντίον των καταπατητών. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες η διαθέσιμη εδαφική ζώνη είναι περιορισμένη, τα πουλιά φωλιάζουν σε αποικίες. Η φωλιά, η οποία χτίζεται συνήθως στις όχθες και μερικές φορές επιπλέει, αποτελείται από έναν σωρό υδρόβιων φυτών, τα οποία συλλέγουν τόσο το αρσενικό όσο και το θηλυκό. Τρέφονται με σπόρους και ρίζες φυτών, σκουλήκια και όστρακα.

Οι κύκνοι ζευγαρώνουν με έναν σύντροφο ισόβια. Η ερωτική συμπεριφορά τους περιλαμβάνει αμοιβαίο βύθισμα του ράμφους ή στάσεις με τα κεφάλια τους ενωμένα. Το θηλυκό επωάζει κατά μέσον όρο 6 αβγά, ανοιχτόχρωμα και χωρίς κηλίδες, ενώ το αρσενικό μένει «άγρυπνος φύλακας»! Σε μερικά είδη κύκνων, το αρσενικό συμμετέχει και στην επώαση! Σε περίπτωση επίθεσης, αφού απωθήσουν τον εχθρό, οι κύκνοι παράγουν μια θριαμβευτική κραυγή, όπως και οι χήνες.

kyknoi-S.-Hermann-F.-Richter

Τα μικρά γεννιούνται με κοντό λαιμό και χνουδωτά, αν και είναι ικανά να πετούν και να κολυμπούν μόλις μερικές ώρες αφού εκκολαφθούν. Οι γονείς τα φροντίζουν προσεκτικά για πολλούς μήνες, ενώ σε ορισμένα είδη η μητέρα τα μεταφέρει στην πλάτη της. Τα νεαρά, ανώριμα άτομα φέρουν γκρι ή καφέ στικτό φτέρωμα για 2 ή και περισσότερα χρόνια. Οι κύκνοι ενηλικιώνονται κατά το 3ο ή 4ο έτος και το προσδόκιμο ζωής τους φτάνει τα 20 έτη σε φυσική κατάσταση, μέχρι και τα 50 έτη σε κατάσταση αιχμαλωσίας.

Ο Κύκνος διαθέτει πλήθος αρετών, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης, της χάρης, της αγνότητας, της ομορφιάς και της ειλικρίνειας. Στην αρχαιότητα αποτελούσε σύμβολο της θεάς του έρωτα, Αφροδίτης. Μην ξεχνάμε ότι κι ο Δίας για να πλησιάσει τη Λήδα πήρε τη μορφή κύκνου και από την ένωσή τους δημιουργήθηκε η πιο όμορφη γυναίκα, η ωραία Ελένη…

6

Οι Κέλτες πίστευαν ότι οι κύκνοι ήταν καλοπροαίρετες θεότητες και ο θρύλος λέει ότι οι εικόνες τους σφυρηλατήθηκαν σε ασημένια μενταγιόν για να φοριούνται γύρω από το λαιμό για προστασία. Στον Ινδουισμό, ο Κύκνος είναι γνωστό ως το πουλί «Hamsa» και σηματοδοτεί τον Θείο Νου και την Αναπνοή του Πνεύματος. Ο Κύκνος είναι επίσης ένα άλλο σύμβολο της Παναγίας και συμβολίζει την καθαρότητα της ψυχής και την αγάπη.

Brahma on Hamsa

Brahma on Hamsa

Πολύ συχνά «εμφανίζεται» σε έργα τέχνης, καθώς ενέπνευσε πολλούς καλλιτέχνες! Η Λίμνη των Κύκνων λόγου χάρη, αποτελεί μια από τις δημοφιλέστερες παραστάσεις μπαλέτου! Το ασχημόπαπο που έγινε κύκνος αποτελεί πλέον ένα από τα πιο δημοφιλή, κλασικά παραμύθια. Στο σινεμά, ο Μαύρος Κύκνος (Black Swan), ένα αμερικανικό ψυχολογικό θρίλερ σε σκηνοθεσία Ντάρεν Αρονόφσκι, μας δίνει μια άλλη «πιο σκοτεινή» διάσταση αυτού του αριστοκρατικού πουλιού!

mgid_ao_image_mtv

Όπως και να δούμε όμως έναν κύκνο, το σίγουρο είναι πως θα αντικρίσουμε την αψεγάδιαστη ομορφιά… Κι ίσως κι ένα από τα ωραιότερα κοπλιμέντα που μπορεί να ακούσει μια γυναίκα είναι πως διαθέτει λαιμό κύκνου! Ακόμα και η φράση «κύκνειο άσμα» παραπέμπει σε κάτι μοναδικό και ξεχωριστό που γεννήθηκε λίγο πριν κάποιος πεθάνει…

Τσαϊκόφσκι – Η Λίμνη Των Κύκνων

Πηγές:

https://www.thes.gr/parousiaseis/o-thrylos-tou-kyknou/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CF%8D%CE%BA%CE%BD%CE%BF%CF%82_(%CF%80%CF%84%CE%B7%CE%BD%CF%8C)

1 Σχόλιο

Υποβολή απάντησης