
Ο βυθός της θάλασσας κρύβει σίγουρα πολλές ομορφιές για τους λάτρεις της περιπέτειας (και όχι μόνο!) αλλά και πολλά τρομακτικά πλάσματα, τα περισσότερα από τα οποία λίγοι από εμάς γνωρίζουμε! Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και τα «ψάρια της αβύσσου», τρομακτικά και αποκρουστικά στην όψη, που μοιάζουν πιο πολύ με θαλάσσια τέρατα. Ζουν στα μεγάλα βάθη των ωκεανών, εκεί όπου επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι, και πιο συγκεκριμένα στην Τάφρο των Μαριανών*, όπου η ζωή εκεί είναι -λίγο ως πολύ- άγνωστη. Και πράγματι, έχουμε διερευνήσει μόνο λιγότερο από το 5% των ωκεανών μας (έχουμε χαρτογραφήσει καλύτερα τον Άρη από ό,τι το βυθό του ωκεανού!) ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχει περισσότερο φως στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης από ό,τι εκεί κάτω!
Κι αν όλα αυτά σας φαίνονται περίεργα και τρομακτικά απλά δεν έχετε παρά να πάρετε μια γεύση από πέντε απίθανα «ψάρια της αβύσσου» τα οποία φωτογραφήθηκαν από ανθρώπους που αψήφησαν τους νόμους της φύσης και βρέθηκαν για λίγο στον… εφιαλτικό βυθό! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
1. Anoplogaster cornuta
Το Anoplogaster cornuta, ο κοινός κυνόδοντας, είναι ένα είδος ψαριού βαθέων υδάτων που απαντάται σε εύκρατους και τροπικούς ωκεανούς παγκοσμίως, τόσο στον ανατολικό όσο και στον δυτικό Ατλαντικό Ωκεανό, στον Ινδικό και στον Ειρηνικό. Βρίσκεται σε βάθη από 2 έως 5.000 μέτρα (10 έως 16.400 πόδια) με τα ενήλικα να βρίσκονται συνήθως από 500 έως 5.000 μέτρα (1.640 έως 16.400 πόδια) και τα μικρά να βρίσκονται συνήθως κοντά στην επιφάνεια. Τα ενήλικα είναι σκούρα καφέ έως μαύρα, το κεφάλι είναι πολύ μεγάλο, οστεώδες και λεπτώς σμιλεμένο, αλλά δεν φέρει αγκάθια. Τα μάτια είναι μικρά, τα βράγχια έχουν οστέινες βάσεις και μοιάζουν με δόντια. Αν και αποτελεί πηγή τροφής για πελαγικά σαρκοφάγα ψάρια, αυτό το είδος δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον για την ανθρώπινη αλιεία…
Αυτά τα ψάρια δοκιμάστηκαν για να διαπιστωθεί πώς η πίεση επηρεάζει την αναπνοή τους σε σύγκριση με άλλα ψάρια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα ψάρια είναι σε θέση να ρυθμίζουν το αναπνευστικό τους σύστημα ανάλογα με το περιβάλλον τους και ότι ο ρυθμός αναπνοής ήταν ευθέως ανάλογος με το μέγεθος του ψαριού.
Στο παρακάτω μικρό βιντεάκι θα δείτε αναλυτικότερα το ψάρι !
2.Ceratias holboelli
Το ψαράκι Krøyer είναι ένα είδος ψαριού που ανήκει στην οικογένεια Ceratiidae, τους θαλάσσιους διαβόλους! Αυτό το ψάρι βαθέων υδάτων βρίσκεται σε όλους τους ωκεανούς, σε βάθος έως 4.400 m, αλλά κυρίως μεταξύ 400 και 2.000 m. Τα θηλυκά συνήθως έχουν μήκος 77 cm, αλλά μπορούν να φτάσουν τα 120 cm. Τα πολύ μικρότερα αρσενικά φτάνουν μόνο τα 16 εκατοστά (6,3 ίντσες) και είναι συμβιωτικά, καθώς συνδέονται με ένα θηλυκό.
3.Καρχαρίας Γκόμπλιν
Ο καρχαρίας Γκόμπλιν (διωνυμική ονομασία Mitsukurina owstoni – Μιτσουκουρίνα του Ούστον) ή καρχαρίας καλικάντζαρος, είναι ένας καρχαρίας της βαθιάς θάλασσας και το μόνο υπάρχον είδος της οικογενείας «Μιτσουκουρινίδες». Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι το παράξενο σχήμα του κεφαλιού του. Έχει ένα μακρύ, ραμφόμορφο ρύγχος με σχήμα μυστριού, πολύ μακρύτερο από ρύγχη άλλων καρχαριών. Κάποια άλλα διακριτικά χαρακτηριστικά του καρχαρία είναι το χρώμα του σώματός του, το οποίο είναι ως επί το πλείστον ροζ, καθώς και τα μακριά, προεξέχοντα σαγόνια του. Όταν είναι κλειστά τα σαγόνια, ο καρχαρίας μοιάζει με ένα ροζ καρχαρία-ταύρο, με ασυνήθιστα μακριά μύτη. Φτάνει σε μήκος τα 3,3 μέτρα και βάρος τα 160 κιλά.
Το είδος καρχαρία αυτό συναντάται τόσο στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό ωκεανό, σε βάθος μεγαλύτερο από 250 μέτρα, πολύ πιο κάτω από όπου το φως του Ήλιου μπορεί να φθάσει… Είναι ο πιο κοινός καρχαρίας στα νερά γύρω από την Ιαπωνία, όπου το είδος ανακαλύφθηκε.
Οι καρχαρίες Γκόμπλιν τρέφονται με μια ποικιλία οργανισμών που ζουν στα βαθιά νερά. Μεταξύ άλλων η λεία τους περιλαμβάνει βαθύβια καλαμάρια, καβούρια και βαθέων υδάτων ψάρια. Πολύ λίγα είναι γνωστά για την ιστορία της ζωής του είδους και τις αναπαραγωγικές του συνήθειες, καθώς οι συναντήσεις με αυτούς είναι σχετικά σπάνιες. Είναι ωοτόκο, όπως και τα άλλα μέλη των λαμνόμορφων καρχαριών. Αν και σχετικά σπάνιος, δεν φαίνεται να απειλείται με εξαφάνιση και έχει χαρακτηριστεί από την Διεθνή Ένωση Προστασίας της Φύσης ως είδος ελαχίστης ανησυχίας.
Στο παρακάτω μικρό βιντεάκι θα δείτε αναλυτικότερα το ψάρι !
4.Blobfish
Το Psychrolutes marcidus, το ψάρι με λεία κεφαλή, επίσης γνωστό απλά ως blobfish, είναι ένα ψάρι βαθέων υδάτων της οικογένειας Psychrolutidae. Κατοικεί στα βαθιά νερά στις ακτές της ηπειρωτικής Αυστραλίας και της Τασμανίας, καθώς και στα νερά της Νέας Ζηλανδίας.
Το Blobfish είναι συνήθως μικρότερο από 30 cm (12 in). Ζει σε βάθη μεταξύ 600 και 1.200 m (2.000 και 3.900 πόδια) όπου η πίεση είναι 60 έως 120 φορές μεγαλύτερη από αυτή στο επίπεδο της θάλασσας, γεγονός που πιθανότατα θα καθιστούσε τις κύστεις αερίων αναποτελεσματικές για τη διατήρηση της άνωσης. Αντίθετα, η σάρκα του σταγονόψαρου είναι κυρίως μια ζελατινώδης μάζα με πυκνότητα ελαφρώς μικρότερη από αυτή του νερού. Αυτό επιτρέπει στα ψάρια να επιπλέουν πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας, χωρίς να ξοδεύουν ενέργεια στο κολύμπι. Το blobfish έχει σχετική έλλειψη μυών, αλλά αυτό δεν αποτελεί μειονέκτημα, αφού η κύρια πηγή τροφής του είναι βρώσιμη ύλη που επιπλέει μπροστά του, όπως τα μαλακόστρακα στα βαθιά ωκεάνια.
5. Μαύρος Διάβολος !
Οι ωκεανοί καλύπτουν το 70% της επιφάνειας της Γης, με τον άνθρωπο να έχει εξερευνήσει μόλις το 5%. Καταλαβαίνει κανείς ότι τα σκοτεινά νερά του βυθού κρύβουν ακόμα πολλές εκπλήξεις! Και ο Μαύρος Διάβολος, το περίεργο αυτό ψάρι που θυμίζει ιστορίες με τέρατα, είναι μια από αυτές τις εκπλήξεις που δεν περιμέναμε ποτέ να υπάρχει στην πραγματικότητα…
Ο Μαύρος Διάβολος καταβροχθίζει οτιδήποτε βρει στο δρόμο του! Σε αντίθεση με το αρσενικό που το ενδιαφέρει μόνο να συνευρεθεί (τι περίεργο), το θηλυκό ενδιαφέρεται μόνο για 2 πράγματα: το φαγητό και τα αβγά του. Και ειδικά στο δεύτερο, η αναπαραγωγή γίνεται με άγριο και διαβολικό τρόπο: το αρσενικό δαγκώνει τη σάρκα του θηλυκού απελευθερώνοντας ειδικά ένζυμα, για να ξεκινήσει η συνεύρεσή τους. Το θηλυκό κρατάει το σπέρμα του αρσενικού στον οργανισμό του διαφυλάσσοντάς το χάρη στα ένζυμα αυτά, έτσι ώστε να μπορέσει να ξεκινήσει την γονιμοποίηση τη στιγμή που θέλει εκείνο. Το λες και… γυναικείο πείσμα!
Όλα όσα φαντάζεστε για τον Μαύρο Διάβολο είναι αληθινά. Από τον τρόπο που σκέφτεται μέχρι τις τεχνικές που χρησιμοποιεί για να επιβιώσει.
Όμως, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών «Monterey Bay» κατάφερε να απαθανατίσει για πρώτη φορά ένα Μαύρο Διάβολο (Melanocetus επιστημονικά) παρουσιάζοντάς τον στο κοινό μέσα από ένα βιντεάκι 2 λεπτών. Για τη λήψη του βίντεο χρησιμοποιήθηκε ένα υποβρύχιο όχημα, που «ταξίδεψε» στα 4.500 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ανοιχτά των ακτών της Καλιφόρνια, προκειμένου να φέρει στο φως το σκοτεινό αυτό ψάρι!
Ελπίζω να βρήκατε ενδιαφέρον το άρθρο και να μην έχετε εφιάλτες το βράδυ ούτε να κόψετε την ψαρόσουπα…
*Η Τάφρος των Μαριανών: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%AC%CF%86%CF%81%CE%BF%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%9C%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CF%8E%CE%BD
Εχώ ακόμη περιοδικά και αποκόμματα από ψάρια της Αβύσσου… Θυμάμαι να ψάχνω πληροφορίες γι΄αυτά, σε εποχή προ του internet… Εξαιρετικό το άρθρο, Σπύρο! Λατρεύω τον βυθό και φυσικά τα μυστικά που ακόμη είναι καλά κρυμμένα εκεί στο έρεβος…