Ένα καλύτερο αύριο

Ένα καλύτερο αύριο

Την Παρασκευή 1/3/2024 , στις 10.00 π.μ.,  ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και νέους, ή αλλιώς το Σ.Κ.Ε.Π. επισκέφτηκε το 3ο Γυμνάσιο Περιστερίου  ώστε να υλοποιηθεί  το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ενημέρωσης και Εξοικείωσης με την Αναπηρία «Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο», κατά τη διάρκειά του οποίου πραγματοποιήθηκε βιωματική ομιλία  από την κυρία  Δήμητρα Κοντοβά  σε ένα σύνολο 75 μαθητών της Β’ Γυμνασίου. Το καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο» υλοποιείται επιτυχώς από το 2009 και τελεί υπό την έγκριση του Υουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

Ωστόσο, ας το πάρουμε από την αρχή. Τι είναι αυτός ο οργανισμός και ποιος ο σκοπός του;
Όπως όλοι γνωρίζουμε,  το σχολείο εκτός από το να μας παρέχει βασικές γνώσεις για την μελλοντική μας επιτυχία, αποτελεί έναν χώρο ανοιχτής σκέψης και αποδοχής, όπου όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αλλά τι γίνεται όταν το αίσθημα της αποδοχής και συμπαράστασης χάνεται και καταλήγουμε στην διαφοροποίηση; Εδώ επικεντρώνεται ο ΣΚΕΠ.
Με πολλά ανάπηρα παιδιά να φοιτούν σε γενικά γυμνάσια και λύκεια δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο του εκφοβισμού και της κακοποίησης αυτών , κάτι το οποίο επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητά τους, σαν να μην είναι ήδη αρκετά ταλαίπωρη τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά. Έτσι, ο ΣΚΕΠ έχει τον σκοπό να διευρύνει την πρακτική σκέψη των ανηλίκων, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα και τις λανθασμένες εντυπώσεις που πιθανών να έχουν δημιουργηθεί απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Εκτός αυτού, έχει  στόχο την εξοικείωση με την γενικότερη εικόνα των αναπήρων, συμβάλλοντας στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και των κοινωνικών δεξιοτήτων των μαθητών, την αλλαγή στάσης και νοοτροπίας απέναντι στην αναπηρία,  η οποία θα οδηγήσει στην άρση των προκαταλήψεων και του αποκλεισμού των νέων με αναπηρία επιφυλάσσοντας ένα καλύτερο μέλλον όχι μόνο για τους ανάπηρους μαθητές , αλλά  για όλους.

Με το κίνημα αυτό να γίνεται μονίμως και πιο γνωστό πανελλαδικά, η προσπάθεια αυτή, αν πετύχει, θα καταφέρει να εξασφαλίσει την σωστή ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των μαθητών ενώ ταυτοχρόνως θα προσφέρει το αίσθημα της αυτογνωσίας και εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Επειδή αν το πιστεύεις, μπορείς να καταφέρεις το ακατόρθωτο!
Τέλος, το ΣΚΕΠ ώστε να προωθήσει αυτή την προσπάθειά του, έχει δημιουργήσει τη δική του ιστοσελίδα, όπου οποιοσδήποτε έχει την δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορεί να βοηθήσει αλλά  και τον «υγιή» τρόπο συμπεριφοράς απέναντι σε αυτά τα άτομα, συμπεριλαμβανομένων νέες ειδήσεις και απόψεις που αφορούν τον τομέα αυτόν.

Αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα,
κάντε κλικ στους ακόλουθος συνδέσμους:
https://www.skep.gr/el/node/1878
https://www.hoponinclusion.com/
https://www.skep.gr/

Αναστάσιος Μπούχλας              Hop On Inclusion Video

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης