ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

 

Τα περισσότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος βρίσκονται στις κοιλότητες του θώρακα και της κοιλιάς.

Στην εικόνα παρατηρούνται:

 

ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

 

Ο εγκέφαλος είναι ένα καταπληκτικό όργανο 1,3 -1,4 κιλών, που ελέγχει όλες τις λειτουργίες του σώματος, ερμηνεύει πληροφορίες από τον έξω κόσμο και ενσωματώνει την ουσία του νου και της ψυχής. Η νοημοσύνη, η δημιουργικότητα, το συναίσθημα και η μνήμη είναι μερικές από τις ανώτατες νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Ο εγκέφαλος περιβάλλεται και προστατεύεται από το κρανίο και αποτελείται από τα εγκεφαλικά ημισφαίρια, την παρεγκεφαλίδα και το εγκεφαλικό στέλεχος.

Ο εγκέφαλος λαμβάνει πληροφορίες μέσω των πέντε αισθήσεών μας: όραση, οσμή, αφή, γεύση και ακοή. Συγκεντρώνει τα μηνύματα κατά τρόπο που έχει νόημα για εμάς και μπορεί να αποθηκεύσει αυτές τις πληροφορίες στη μνήμη μας. Ο εγκέφαλος ελέγχει τις σκέψεις μας, τη μνήμη και την ομιλία, την κίνηση των χεριών και των ποδιών και τη λειτουργία πολλών οργάνων στο σώμα μας.

 

ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ

 

Οι πνεύμονες είναι ένα ζευγάρι σπογγοειδών οργάνων γεμάτων με αέρα, που βρίσκονται στο στήθος και προστατεύονται από το θωρακικό τοίχωμα. Εργάζονται διαρκώς για να φέρνουν το οξυγόνο στο αίμα και να διώχνουν βλαβερά αέρια όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Ο αέρας μπαίνει στους πνεύμονες μέσω ενός οστέινου αγωγού που αποκαλείται τραχεία. Ο αριστερός πνεύμονας είναι ελάχιστα πιο μικρός από τον δεξιό. Αυτό αφήνει λίγο παραπάνω χώρο στο στήθος σας για την καρδιά σας

 

 

KΑΡΔΙΑ

 

Η καρδιά βρίσκεται στο στήθος, ανάμεσα στους πνεύμονες, αλλά ελαφρώς πιο αριστερά. Όπως και οι πνεύμονες, έτσι και η καρδιά προστατεύεται από το θωρακικό τοίχωμα. Μια μέση καρδιά έχει μέγεθος γροθιάς και μπορεί να στέλνει 5 έως 7 λίτρα αίμα το λεπτό. Τα αιμοφόρα αγγεία μαζί με την καρδιά συνιστούν το κυκλοφορικό σύστημα του σώματος, που έχει τη σημαντική αποστολή να κρατάει το αίμα σε ροή.

 

 

ΣΤΟΜΑΧΙ
Το στομάχι αποτελεί τη συνέχεια του οισοφάγου και είναι η πιο διευρυμένη μοίρα το πεπτικού σωλήνα. Βρίσκεται στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Το στομάχι βοηθά στην πέψη της τροφής ενώ με τις περισταλτικές κινήσεις των μυϊκών ινών που το περιβάλλουν, το περιεχόμενο του προωθείται προς το λεπτό έντερο. Το μέγεθος και η χωρητικότητα του στομάχου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις συνήθειες του κάθε ατόμου.

 

 

ΣΥΚΩΤΙ

 

Βρίσκεται στο άνω τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Ζυγίζει περίπου 1,5 κιλό και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Με καφεκόκκινο χρώμα, έχει λαστιχένια υφή και βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, προστατευμένο από το θωρακικό τοίχωμα. Το συκώτι συνεργάζεται με τα σπλάχνα και το πάγκρεας για να χωνέψει, να απορροφήσει και να επεξεργαστεί την τροφή. Οι τρεις βασικές εργασίες του είναι ο καθαρισμός του αίματος, η έκκριση χολής (που βοηθάει στη διάσπαση της τροφής) και η αποθήκευση ενέργειας.

 

ΝΕΦΡΟΣ

 

Αυτά τα όργανα που έχουν σχήμα φασολιού βρίσκονται στο σώμα μας σε ζευγάρια κοντά στην πλάτη, στο πάνω μέρος της κοιλιάς (που ονομάζεται κοιλιακή χώρα). Είναι λίγο πιο μεγάλα από μια γροθιά και κάνουν ένα σωρό πράγματα, με πιο σημαντική δουλειά το καθάρισμα του αίματος από ακαθαρσίες, τις οποίες μετατρέπουν σε ούρα. Επίσης, οι νεφροί παράγουν μια ορμόνη που δίνει εντολή στο σώμα να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια.

Αν και συνήθως το σώμα μας έχει δύο νεφρούς, κάποιοι άνθρωποι έχουν μόνο έναν. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς λόγους: μπορεί να γεννήθηκαν μόνο με έναν, μπορεί ένας από τους δύο νεφρούς να έπαψε να λειτουργεί ή μπορεί να δώρισαν τον έναν από τους δύο σε κάποιον άλλο.

 

 

 

 

 

 

ΛΕΠΤΟ ΕΝΤΕΡΟ

 

Το λεπτό έντερο είναι ένας μακρύς και περιελισσόμενος αγωγός στην κοιλιακή χώρα που μεταφέρει τροφή από το στομάχι στο παχύ έντερο. Πήρε το όνομά του από το λεπτό του σχήμα και τη μικρή του διάμετρο: είναι πολύ μακρύ, αλλά διπλωμένο, έχει διάμετρο περίπου 2,5 εκατοστά και μήκος 6-7 μέτρα. Στο λεπτό έντερο ολοκληρώνεται η πέψη και γίνεται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών της τροφής. Η τροφή περνάει μέχρι και τέσσερις ώρες στο λεπτό έντερο, ενόσω τα θρεπτικά συστατικά διοχετεύονται στο αίμα.

 

 

ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ
Το παχύ έντερο έχει μήκος περίπου 1,5 μέτρο. Στο παχύ έντερο αποθηκεύεται προσωρινά το υλικό που δεν έχει υποστεί πέψη μέχρι να αποβληθεί. Στο διάστημα αυτό γίνεται απορρόφηση νερού, αλάτων και ορισμένων βιταμινών, κυρίως της βιταμίνης Κ, που συμμετέχει στην πήξη του αίματος.

Συντάκτης: Ευθύμης Χαϊδεμένος

4 Σχόλια

Υποβολή απάντησης