Το DNA

Το σώμα μας αποτελείται από διαφορετικά κύτταρα. Κάθε κύτταρο έχει μια διαφορετική λειτουργία. Ορισμένα κύτταρα οξυγονώνουν το σώμα μας ή μας κάνουν να βλέπουμε, ενώ άλλα κύτταρα μας βοηθούν να χωνέψουμε το φαγητό που τρώμε. Το DNA είναι αυτό που δίνει οδηγίες στα κύτταρα για το τι πρέπει να κάνουν.

 

Ο άνθρωπος έχει κύτταρα που κάθε κύτταρο έχει έναν πυρήνα. Ο πυρήνας αποτελείται όπως και ένα κομμάτι του DNA από χρωμοσώματα.

 

Το DNA είναι μια περίπλοκη χημική ένωση που φέρει τη γενετική πληροφορία του κάθε ατόμου. Στην ουσία είναι οι οδηγίες που καθοδηγούν τον τρόπο κατασκευής ενός έμβιου όντος. Είναι κατασκευασμένο από 4 χημικές βάσεις που είναι: αδενίνη (A), γουανίνη (G), κυτοσίνη (C), και θυμίνη (T). Αυτές οι 4 βάσεις πάνε ανά δύο μαζί: η A με την T και η C με την G. Κάθε ζευγάρι είναι επίσης μαζί με ένα μόριο σακχάρου και ένα μόριο φωσφορικού οξέος. Μαζί σχηματίζουν τη διπλή έλικα. Το DNA του κάθε όντος είναι μοναδικό – εκτός και αν δύο άτομα είναι πανομοιότυπα δίδυμα που τότε πολλά σημεία του DNA μοιάζουν.

 

Ένα γονίδιο είναι ένα μικρό τμήμα του DNA. Το γονίδιο είναι αυτό που αποκαλούμε μονάδα της κληρονομικότητας. Τα γονίδια καθορίζουν τα μοναδικά μας σωματικά μας γνωρίσματα και άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά είναι και η ομάδα αίματος που έχει ένα ον: 0+, 0-, A+, A-, B+, B-, ΑΒ+ και ΑΒ-. Τα γονίδια επίσης είναι υπεύθυνα για παθήσεις σαν την κυστική ίνωση. Όλα τα γονίδια μαζί αποτελούν το γονιδίωμα του οργανισμού.

 

Το DNA μας μοιάζει με μια στριφογυριστή σκάλα, όπου κάθε σκαλοπάτι περιέχει διαφορετικές οδηγίες για τα κύτταρά μας.

Το DNA είναι τόσο μικρό που χρειαζόμαστε μικροσκόπιο για να το δούμε!

 

 

 

Συντάκτης: Φώτης Χαραλαμπόπουλος

 

6 Σχόλια

Υποβολή απάντησης