Η προστατευόμενη περιοχή στα Φαλάσαρνα

Από τις ωραιότερες παραλίες της Μεσογείου κι όχι μόνο της Κρήτης. Εκτός από φυσική ομορφιά η περιοχή έχει και σημαντική οικολογική αξία (περιλαμβάνεται στο Δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 στον ίδιο κωδικό με τη Γραμπούσα) αλλά και αρχαιολογική, καθώς σώζονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης Φαλάσαρνας, που αποτελούσε λιμάνι και μια από τις σημαντικότερες πόλεις της Κρήτης επί αιώνες. Πήρε το όνομά της από τη νύμφη – τοπική ηρωίδα Φαλασάρνη, αποτελεί το κοντινότερο σημείο της Κρήτης τόσο από την Πελοπόννησο όσο και από την Ιταλία, παράγοντας καθοριστικός για το ρόλο της πόλης. Η ίδρυσή της τοποθετείται γύρω στον 6ο αιώνα π.Χ. και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο  θαλάσσιο εμπόριο με το κλειστό λιμάνι της και την οχύρωσή του. Σήμερα το λιμάνι της βρίσκεται στην ξηρά, καθώς η δυτική ακτή της Κρήτης έχει ανυψωθεί κατά 6-9 μ., πιθανόν το 365 μ.Χ.. Ήταν ανεξάρτητη δύναμη για αιώνες, πειρατική δύναμη ου κατέστρεψαν οι Ρωμαίοι στα μέσα του 1ου αιώνα μ.Χ.

Παρουσιάζει σημαντική τουριστική αλλά και αγροτική ανάπτυξη (κυρίως με θερμοκήπια). Τα Φαλάσαρνα συνδυάζουν πολλούς τύπους οικοτόπων (καλαμιώνας, εποχιακά τέλματα, αμμοθίνες με θαλασσόκεδρα, μακία βλάστηση, φρυγανότοποι, βραχώδης ακτή, νησίδες και καλλιέργειες). Φιλοξενούνται πάνω από 150 είδη πουλιών, τα περισσότερα μεταναστευτικά: Στα κοντινά βουνά φωλιάζουν γυπαετοί και χρυσαετοί (Aquila chrysaetos), στις νησίδες και τις κάθετες ακτές θαλασσοκόρακες (Phalacrocorax aristotelis), αρτέμηδες (Calonectris diomedea), πετρίτες (Falco peregrinus), μαυροπετρίτες (Falco eleonorae) κ.ά. Μεταξύ των μεταναστευτικών (περαστικών) πουλιών συγκαταλέγονται πολλά είδη ερωδιών. Στην πανίδα περιλαμβάνονται ο κρητικός βάτραχος (rana cretensis), δεντροβάτραχος (Hyla arborea), φρύνος (Bufo viridis), σπιτικό σαμιαμίθi (Hemidactylus turcicus) κ.α είδη ερπετών και θηλαστικών. Η παραλία είναι γνωστή ακόμη ως μια από τις 3 παραλίες της Κρήτης που μπορεί κανείς να παρατηρήσει το σπάνιο ενδημικό κρινάκι της Κρήτης Androcymbium Reichingeri (Ανδροκύμβιο).

Σήμερα απειλείται από το μαζικό τουρισμό και την εμπορευματοποίηση, ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκαν σχέδια για δημιουργία τουριστικού χωριού ιδιωτικών συμφερόντων με 800 κλίνες δίπλα και σε τμήμα της προστατευόμενης περιοχή. Για το θέμα αυτό υπάρχει σε εξέλιξη εκστρατεία υπεράσπισης της περιοχής από πολίτες.

Δείτε περισσότερα:

https://ecoprotchan.blogspot.com/p/blog-page_13.html

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης