Ιταλία: Εθελοντές στις προστατευόμενες περιοχές

Μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση στο 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Πράγα της Τσεχίας (14-18 Μαρτίου 2022) ήταν για την Πολιτική Θητεία (Civil Service) στην Ιταλία. Το 1972 αναγνωρίστηκε η εναλλακτική θητεία, αν δε θέλει κάποιος τη στρατιωτική. Η Πολιτική Θητεία που μας παρουσίασαν στην Πράγα στο 11ο Συνέδριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 6 εθελόντριες από τη Λομβαρδία της Ιταλίας είναι ετήσιας διάρκειας και ο/η εθελοντής/τρια μπορεί να μένει στο σπίτι του/της. Έχει μικρή αποζημίωση (γύρω στα 500 ευρώ).
Από το 2017 έγινε διεθνής και μπορούν να συμμετέχουν από διάφορες χώρες και υλοποιείται -εκτός από την Ιταλία- και σε μια σειρά από άλλες χώρες. Αφορά νέους-ες 18-29 ετών.
Ενώ το 2001 ήταν μόλις 396, το 2021 έφτασαν τα 56.000 άτομα!
Στα αντικείμενα της Πολιτικής Θητείας είναι το Περιβάλλον, η Υγεία, η Πολιτική Προστασία,, η Πολιτιστική Κληρονομιά, η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση.
3 προγράμματα Πολιτικής Θητείας στις Προστατευόμενες Περιοχές της Λομβαρδίας είναι τα «Πάρκα για το Μέλλον», οι «Σπόροι Πολιτισμού» και το «Οικολογικό Δίκτυο 2030«. Οι συμμετέχοντες οργανώνουν και παίρνουν μέρος σε ξεναγήσεις, μονοπάτια, θερινά σχολεία και κατασκηνώσεις, εκθέσεις μέσα κι έξω από μουσεία, φεστιβάλ βιοποικιλότητας, νηπιαγωγεία του δάσους και άλλα πολλά. Μπορεί κανείς να δει γι” αυτές τις δραστηριότητες στις προστατευόμενες περιοχές και πάρκα της Λομβαρδίας στην Ιταλία, στην ιστοσελίδα της AREA Parchi
Οι εθελόντριες που μίλησαν τη θεωρούν σημαντική εμπειρία, με κοινωνικό σκοπό και πολύ χρήσιμη και για τη μελλοντική επαγγελματική τους εξέλιξη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης