Πρόγραμμα Erasmus+ KA1 «Φύση και πολιτισμός ως εργαλεία για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου υλοποίησε το πρόγραμμα Erasmus+KA1 «Φύση και πολιτισμός ως εργαλεία για τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» (αρ. έγκρισης από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών 2019-1-EL01-KA104-062085),

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα κύμα ξενοφοβίας και ρατσισμού, που διογκώνεται με την αναγκαστική μετακίνηση πάρα πολλών ανθρώπων είτε προσφύγων είτε μεταναστών εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των πολεμικών συγκρούσεων. Προκύπτει έτσι η ανάγκη της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για την ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων και η προστασία της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να αποτελέσουν σημαντικά εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια. Μνημεία της φύσης και του πολιτισμού αποτελούν μια κοινή για όλη την ανθρωπότητα κληρονομιά, αναγκαία για την επιβίωσή μας τόσο τη φυσική όσο και την πολιτιστική. Η ποικιλότητα της φύσης και του πολιτισμού μπορούν να γίνουν εργαλεία αλληλοσεβασμού και κατανόησης των διαφορετικών ανθρώπων που καλούνται να συνυπάρξουν στις νέες συνθήκες μετά τους πολέμους και τις φυσικές καταστροφές.

Στα πλαίσια του προγράμματος μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Βάμου συμμετείχαν σε Δομημένους Κύκλους Μαθημάτων στην Τενερίφη («Ώρα για Δράση: Μη τυπική εκπαίδευση μέσω εσωτερικών και υπαίθριων μεθόδων διδασκαλίας για την ενδυνάμωση της ενεργής συμμετοχής των μαθητών’ με οργανισμό υποδοχής το New Horizons Malta) και τη Σεβίλλη («Οι άλλες ακτές» με οργανισμό υποδοχής το Chain Foundation) της Ισπανίας, στο Πόρτο («There is no planet B» με οργανισμό υποδοχής το Leaning Together) της Πορτογαλίας, στο Brokind της Σουηδίας («Η φύση ως μια φανταστική τάξη» με οργανισμό υποδοχής το Outdoored.eu).

Με το πρόγραμμα αυτό το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πήρε ιδέες και εργαλεία και δημιούργησε εκπαιδευτικά προγράμματα (σχέδια μαθημάτων) στην ύπαιθρο ή σε κλειστό χώρο με τη χρήση της φύσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως εργαλείων για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Επιπλέον, δημιουργήθηκαν σύντομα ενημερωτικά βίντεο.

Το υλικό του προγράμματος, εικόνες, βίντεο και τα σχέδια μαθημάτων μπορεί κανείς να τα δει στο διαδραστικό βιβλίο (interactive book) που δημιουργήθηκε από το ΚΠΕ Βάμου.

Σχετική ανάρτηση έγινε και στην Πλατφόρμα EPALE για την εκπαίδευση ενηλίκων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης