Διαδίκτυο: Χρησιμότητα και κίνδυνοι – Ομιλία του κυρίου Πολυχρονίδη, παραολυμπιoνίκη

https://pixabay.com/illustrations/cyber-security-security-lock-safe-6848265/

Στην παρουσίαση για την «ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο» είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για πολλούς τομείς, που έχει επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Ένας από τους τομείς που μας εντυπωσίασε περισσότερο είναι η διευκόλυνση που παρέχει σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Ανάμεσα στους ομιλητές, που κατέθεσαν την προσωπική τους μαρτυρία για αυτό ήταν και ο γνωστός σε όλους μας Παραολυμπιονίκης κύριος Πολυχρονίδης.

Ο κύριος Πολυχρονίδης λοιπόν δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι η τεχνολογία είναι από το πιο χρήσιμα για αυτόν πράγματα. Του προσφέρεται να κάνει μέσω της χρήσης τεχνολογικών μέσων δραστηριότητες, που σε άλλη περίπτωση θα ήταν αδύνατο να καταφέρει ή απλά θα ήταν πάρα πολύ δύσκολες για εκείνον. Μπορεί λοιπόν μέσω του Η/Υ και τη χρήση του διαδικτύου να «πάει» στην τράπεζα, στο σούπερ μάρκετ ή σε κάποιο μαγαζί. Μπορεί να «πάει» να εισπράξει χρήματα, να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης πλέον, μέσω της τεχνολογίας, δίνεται η ευκαιρία να παρακολουθήσει εκδηλώσεις που δεν είχε πριν τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και μάλιστα «live», «από κοντά».

Αυτά και πολλά άλλα έχουν βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρίες, οπότε προφανώς και τα τεχνολογικά αυτά μέσα και η περιήγηση στο διαδίκτυο αποτελούν ωφέλιμα εργαλεία στην καθημερινότητά τους. Όσοι λοιπόν θεωρούν την τεχνολογία σφάλμα, προφανώς κατά κάποιον τρόπο διαψεύδονται.

Αυτό που κάνει την τεχνολογία επικίνδυνη, δεν είναι η ίδια η τεχνολογία, αλλά η λανθασμένη χρήση της. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε, πώς περιηγούμαστε με ασφάλεια στο διαδίκτυο και τελικά να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Μας είπε, ότι και ο ίδιος παρά λίγο να εξαπατηθεί από κάποιους επιτήδειους στο διαδίκτυο και για αυτό το λόγο έδωσε μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές:

1. Πρέπει οπωσδήποτε να μην αναφέρουμε πουθενά τα προσωπικά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης τα προσωπικά μας δεδοµένα, όπως το ονοµατεπώνυµο, την ηλικία, τη διεύθυνση, το επάγγελμα, την οικονοµική και οικογενειακή μας κατάσταση. Υπάρχει κίνδυνος εξαπάτησης.

2. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εγκυμονούν πολλούς κινδύνους: προβολή λανθασμένων προτύπων, παραπλανητικές ειδήσεις, παραβίαση της ιδιωτικότητας κ.α.

3. Υπάρχει ο κίνδυνος ψηφιακού εκφοβσμού. Πολύ συχνά οι άνθρωποι κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους και προβαίνουν σε πράξεις εκφοβισµού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, απειλητικής ή αυταρχικής συµπεριφοράς. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καταφεύγουμε στην δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος.

4. Είπε ότι η χρήση του διαδικτύου οδηγεί συχνά σε εθισμό. Για το λόγο αυτό η χρήση του πρέπει να γίνεται με μέτρο. Είναι απαραίτητο να επιδείξουμε αυτοέλεγχο και αυτοπειθαρχία.

5. Τέλος υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι χρήστες που εκµεταλλεύονται την παιδική αθωότητα, προκειµένου να πείσουν τον ανήλικο να τους αποστείλει προσωπικά του στοιχεία, να παράγει πρωτότυπο υλικό (φωτογραφίες ή video ), να καταβάλει χρήµατα, να συναντηθεί μαζί τους ή να προβεί σε άλλες ενέργειες. Θα πρέπει να αποφεύγονται συνομιλίες με αγνώστους στο διαδίκτυο, όσο αθώο και να μας φαίνεται.

Συμπερασματικά λοιπόν: Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό και βοηθητικό εργαλείο στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, ωστόσο πρέπει να ξέρουμε, πώς μπορούμε να το χρησιμοποιούμε με σύνεση και ασφάλεια.

Αρθρογράφος: Ηρακλής Καραγιαννίδης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης