Fake News: Τι είναι και πώς θα τα αναγνωρίσουμε;

Bild von S. Hermann / F. Richter auf Pixabay

Στις μέρες μας, όλο και πιο συχνά ακούμε τον όρο Fake News. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κοινωνία μας. Τί είναι όμως στην πραγματικότητα; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από αυτά;.

Στην πραγματικότητα τα Fake News είναι οι ψευδείς ειδήσεις. Στις μέρες μας το φαινόμενο αυτό γίνεται όλο και πιο συχνό, καθώς το διαδίκτυο, που έκανε την εμφάνισή του πρόσφατα, επιτρέπει τη διάδοσή τους όλο και περισσότερο. Στην ουσία, λόγω του ότι ο καθένας μας μπορεί να γράψει οτιδήποτε στο διαδίκτυο, είναι πολύ πιο εύκολο να αναπαραχθεί μια άποψη, ή ένα (ψευδές) νέο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι και να μην πιστεύουμε οτιδήποτε βλέπουμε.

Ευτυχώς πλέον ο πλανήτης είναι περισσότερο ενημερωμένος για το τί πρέπει να πιστεύουμε και τί όχι, παρ’ όλα αυτά, ας δούμε τί πρέπει να κάνει κανείς για να είναι ασφαλής και πιο δύσπιστος.

Αρχικά, όταν διαβάζουμε οτιδήποτε στο Ίντερνετ πρέπει να αναρωτιόμαστε τέσσερα πράγματα:  Ποιος; Πού; Τι; Πότε;

Ποιος: Ποιος αναρτά αυτό το άρθρο; Πρέπει να προσέχουμε την πηγή πάντοτε. Για παράδειγμα σε άρθρα με θέμα την υγεία, καλό θα ήταν να πάρουμε πληροφορίες από ένα άρθρο το οποίο έχει γράψει ειδικός.

Πού: Σε ποια ιστοσελίδα διαβάζουμε το άρθρο. Για παράδειγμα, όταν διαβάζουμε ένα άρθρο για ένα αυτοκίνητο, στην ιστοσελίδα της εταιρείας που το πουλάει, φυσικά θα διαβάσουμε τα καλύτερα.

Τι: Τι οπτική γωνία έχει ο αρθρογράφος. Όταν διαβάζουμε ένα άρθρο πρέπει να παρατηρούμε τι παραπάνω πληροφορίες, ή πόσες λιγότερες πληροφορίες παραθέτει ο αρθρογράφος.

Πότε: Πότε αναρτήθηκε το άρθρο. Μπορεί για παράδειγμα εκφράζει μία επιστημονική άποψη η οποία έχει αποδειχθεί λάθος, αλλά την ημερομηνία συγγραφής του άρθρου να θεωρείται σωστή.

Όταν κάνουμε και τις τέσσερις ερωτήσεις αυτές στον εαυτό μας, και οι απαντήσεις δεν είναι ασαφείς, τότε η πληροφορία αυτή είναι σωστή. Καλό επίσης θα ήταν να διασταυρώνουμε τέσσερα άρθρα για να είμαστε σίγουροι 100%

αρθρογράφος: Φώτης Τζικόπουλος

Εσείς πιστεύετε θα ξαναπέσετε θύμα Fake News;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης