Ένα ταξίδι στον χρόνο μέσα από εφημερίδες
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟ ΚΟΣΜΟ
«Εφημερίδα είναι η ημερήσια, έντυπη έκδοση που περιέχει σχόλια, ειδήσεις, ανταποκρίσεις, διαφημίσεις , και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση µε την επικαιρότητα. Η αρχή κυκλοφορίας της εφημερίδας χρονολογείται από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου . Οι «Βασίλειες Εφημερίδες» όπως τις αποκαλούσαν ήταν ημερήσια φύλλα όπου περιέγραφαν ότι συνέβαινε καθημερινά στο βασίλειο της Μακεδονίας. Επίσης περιείχε λεπτομερή καταγραφή των γεγονότων του πολιτικού και στρατιωτικού κόσμου καθώς και τις προσωπικές ασχολίες του βασιλιά, σπουδαίες ακροάσεις και μερικές πληροφορίες όσον αφορά το οικονομικά του κράτους. Υπεύθυνος για τη σύνταξη των εφημερίδων ήταν ο Ευμενές ο Καρδιανός τον οποίο ο ίδιος ο Αλέξανδρος είχε διορίσει ως επικεφαλής της εταιρίας ενημέρωσης και καταγραφής. Τα αντίγραφα αυτών των εφημερίδων φυλάσσονταν και ήταν απόρρητα στο ευρύ κοινό. Πρόσβαση είχαν μόνο άτομα απόλυτου εμπιστοσύνης του Αλεξάνδρου.
Ένα ακόμα χρονικό διάστημα που φαίνεται η ύπαρξη της εφημερίδας είναι η εποχή του Ιούλιου Καίσαρα. Τότε εκδίδονταν τα actadiurna ή actasenatus που περιείχαν πολιτικές ειδήσεις και διάφορες άλλες πληροφορίες. Πέρα από τη Μακεδονία επίσης, εφημερίδες είχαν βασιλιάδες της Περσίας, της Αιγύπτου και άλλων ανατολικών χωρών. Επιπρόσθετα και στην αρχαία Ελλάδα σε διάφορες πόλης, μετά τους κήρυκες που µμετέδιδαν τις ειδήσεις προφορικά εμφανίστηκαν κάποιοι δημόσιοι γραφιάδες που ετοίμαζαν τις ειδήσεις σε γραπτή μορφή. Τέλος μέσα από την αρχαία ελληνική λογοτεχνία γίνεται αναφορά σε ένα ιστορικό έργο µε τίτλο «Εφημερίς του Τρωικού πολέµου» που αποδίδεται σε κάποιον Κρητικό και η οποία φυλασσόταν στις Αιγές την παλιά πρωτεύουσα του µμακεδονικού κράτους, εκεί που παραδοσιακά θάβονταν οι βασιλείς.
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ
Στη Βιέννη το 1784 εκδόθηκε η πρώτη Ελληνική εφημερίδα. Τον Ιούλιο του ίδιου κιόλας έτους έπαυσε η έκδοση της λόγω τουρκικών πιέσεων προς τις αυστριακές αρχές. Μια ακόμα εφημερίδα που εκδιδόταν επίσης στη Βιέννη ήταν η «εφηµερίς των Μακρήδων Πουλιών» το 1790. Στην εφημερίδα αυτή δημοσιεύονταν ειδήσεις για τη Γαλλική Επανάσταση καθώς και γεγονότα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και πληροφορίες για τον ελληνισμό της εποχής. Παρ’ όλο που το 1798 η εφημερίδα έκλεισε λόγω της σχέσης των εκδοτών της µε το Ρήγα Βελεστινλή και των επαναστατικών του ιδεών, η ιστορία του Ελληνικού τόπου είχε ήδη σημειώσει τα πρώτα της βήματα.
Ως πρώτη επίσημη Ελληνική εφημερίδα χαρακτηρίζεται η «Σάλπιγγά Ελληνική» η οποία εκδόθηκε 1η Αυγούστου του 1821 στην Καλαμάτα ταυτόχρονα µε την έκρηξη της επανάστασης. Οι εφημερίδες του αγώνα προσπαθούν να ενημερώσουν για την επικαιρότητα των πολεμικών εξελίξεων και γενικότερα να ενημερώσουν για πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Το 1822 εκδίδεται η χειρόγραφη εφημερίδα «Αιτωλική» στη Στερεά Ελλάδα ενώ στο Μεσολόγγι το 1824 ο Ελβετός Ιάκωβος Μάγες εκδίδει την εφημερίδα «Ελληνικά Χρονικά». Στην Αθήνα η πρώτη εφημερίδα εκδόθηκε το 1824 από τον Γεώργιο Ψύλλα και ήταν η «Εφηµερίς των Αθηνών» η οποία και γράφτηκε στη δημοτική. Το 1825 εκδίδεται από το Θεόκλητο Φαρμακίδη η «Γενική Εφηµερίς της Ελλάδας» που µμετονομάστηκε σε «Εφηµερίς της Κυβερνήσεως » και εκδίδεται έως και σήμερα.
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μετά την αναγέννηση, τις γεωγραφικές ανακαλύψεις και την διάδοση της παιδείας, μεγάλωσε η περιέργεια του ανθρώπου για όσα συνέβαιναν στον κόσμο. Τότε ήταν η εποχή των «faglid’aviso», χειρόγραφων φύλλων µε ειδήσεις, τα οποία αναπτύχθηκαν κυρίως στη Ρώμη. Στη Βενετία, τα χειρόγραφα αυτά φύλλα πωλούνταν προς μια γκαζέτα (νομίσματα δύο σολδίων). Από κει είναι πιθανόν η εφημερίδα να ονομάστηκε gazzetta στην Ιταλία και η ονομασία να πέρασε και στις άλλες χώρες. Στη συνέχεια, από τη Βενετία τα χειρόγραφα φύλλα ενημέρωσης διαδόθηκαν µε τους ταχυδρόμους στη Γαλλία, στη Γερμανία και στην Ολλανδία όπου και παρουσιάστηκαν νέα κέντρα χειρόγραφης δημοσιογραφίας.
Η ανακάλυψη της τυπογραφίας δεν έφερε αρκετές αλλαγές. Μόνο μετά από δεκαετίες ς, έγιναν απόπειρες τυπογραφικής αναπαραγωγής των φύλλων ειδήσεων που έως τότε είχαν χειρόγραφη μορφή. Στα τέλη του 16ου αιώνα, στην Φρανκφούρτη, άρχισαν να κυκλοφορούν τα Messrelationen, καλοτυπωμένα φύλλα ποτ περιείχαν ειδήσεις που μπορούσαν να ενδιαφέρουν του εμπορευόμενους. Μπορεί να ειπωθεί ότι τότε ακριβώς γεννήθηκε η εφημερίδα, ενώ η γκαζέττες του 17ου αιώνα ήταν απλώς τελειοποιήσεις της. Τέτοιες εφημερίδες τυπώνονταν στη Βενετία, στη Γένοβα, στη Ρώμη, στη Φλωρεντία, στο Τορίνο στη Βασίλεια, στη Βιέννη, στο Αμβούργο, στο Βερολίνο, στην Αμβέρσα, στο Άμστερνταμ και στο Λείντεν. Εκείνη την εποχή, ο Πιέτρο Σοτσίνι ίδρυσε στο Τορίνο τα «Συμβάντα του Κόσμου» ενώ στη Γένοβα ο Λουκά Αντόνιο Ασαρίνο εξέδωσε τον «ειλικρινή». Έτσι εμφανίστηκε ο διακριτικός τίτλος του εκάστοτε εντύπου, αντί των έως τότε γενικών ονομασιών, όπως εφημερίδα, γκαζέττα κλπ.
Στην Αμερική η πρώτη εφημερίδα εμφανίστηκε στη Βοστώνη το 1690, µε τίτλο “Public”. Είχε δημοσιευτεί παράνομα, οπότε αμέσως κατεστάλη και ο εκδότης της συνελήφθη. Η πρώτη επιτυχής εφημερίδα ήταν στη Βοστώνη η “Νέα- Επιστολή”, την οποία άρχισε ο John Campbell το 1704. Αν και ήταν σε μεγάλο βαθμό επιδοτούμενες από την αποικιακή κυβέρνηση είχαν πολύ μικρή κυκλοφορία. Δύο ακόμη εφημερίδες έκαναν την εμφάνισή τους το 1704 στη Φιλαδέλφεια και τη Νέα Υόρκη και η τέταρτη εξουσία σιγά-σιγά καθιερώθηκε στη νέα ήπειρο. 8 Με τον επαναστατικό πόλεμο περίπου 2 δωδεκάδες έγγραφα εκδόθηκαν σε όλες τις αποικίες αν και η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη και η Πενσυλβανία θα παραμείνουν για πολλά χρόνια κέντρα εκτύπωσης των Αμερικανών. Με το τέλος του πολέμου υπήρχαν 43 εφημερίδες σε έντυπη μορφή. Ο τύπος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στις υποθέσεις του νέου έθνους.
ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΗΜΕΡΑ
Στην σημερινή εποχή οι εφημερίδες έχουν εξελιχθεί αρκετά. Αρχικά χωρίζονται με βάση το θέμα του περιεχομένου , κάτι που δεν γινόταν τότε που ξεκίνησαν να υπάρχουν. Δηλαδή πλέον υπάρχουν πολιτικές εφημερίδες, αθλητικές εφημερίδες , κ.α. Επίσης πολλές εφημερίδες και στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο είναι πολύ αξιόπιστες . Για παράδειγμα πολύ μεγάλα ονόματα εφημερίδων στην χώρα μας είναι << η Καθημερινή>>, <<το Θέμα>>κ.α. Όπως αυτές οι εφημερίδες είναι γνωστές και αξιόπιστες στην Ελλάδα έτσι υπάρχουν και οι <<New York Times>> και <<London News>> που είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο.
ΠΩΣ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ
Η κυρία Καρούνια Εύη, φιλόλογος του σχολείου μας, δημιούργησε ένα βίντεο, όπου μας αναλύει, πώς μπορούμε σωστά να γράψουμε ένα άρθρο:
Απολαύστε το βίντεό της εδώ:
ΠΗΓΕΣ
<4D6963726F736F667420576F7264202D203120E1E3E3E5EBE9EAE720F0E5F1E9F3F4E5F1E72E646F6378> (sch.gr)
www.e-telescope.gr./elhistory-andarchaeology/155_2010_03-31-08-44-47
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.