Τζάκια και ξυλόσομπες: Πόσο αθώα είναι η χρήση τους;

Σε διάστημα περίπου 10 χρόνων η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πολλαπλές περιπτώσεις απειλητικών νεφών.  Ένας από τους κυριότερους λόγους ύπαρξης αυτών των νεφών φαίνεται να είναι και η χρήση των τζακιών. Ασφυκτικά αέρια απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα τον μεγάλο βαθμό δυσκολίας των πολιτών να αναπνεύσουν.

Ένα τέτοιο γεγονός έχει παρουσιαστεί σε αρκετές περιοχές όπως η Θεσσαλία. Τις βραδινές ώρες και ιδιαίτερα όταν επικρατούν συνθήκες άπνοιας και υψηλής σχετικής υγρασίας καταγράφεται αύξηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM 10 στην ατμόσφαιρα. Αυτό οφείλεται στις καύσεις για τη θέρμανση των κτιρίων και κυρίως στη χρήση του ξύλου ως καυσίμου στα τζάκια των κατοικιών.

Νέφος τύπου Λονδίνου ταλάνισε την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις ευρύτερες σε αυτήν περιοχές . Από τη στιγμή που ξεκινά η κακοκαιρία (από τις αρχές Δεκεμβρίου), συνεπώς και η χρήση οικιακών μέσων θέρμανσης, καταγράφονται αλλεπάλληλα επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σε αυτό συμβάλλει τα τελευταία χρόνια και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν ωθήσει τους ανθρώπους να βρίσκουν φθηνές εναλλακτικές για να θερμανθούν.

Την επικινδυνότητα της χρήσης καυσόξυλου δείχνουν κατά καιρούς και οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων σε πολλές περιοχές της Αττικής που χτυπούν τους χειμερινούς μήνες κόκκινο.. Οι ωριαίες τιμές είναι από τέσσερις έως έξι φορές πάνω από το ημερήσιο όριο – ξεπερνούν τα 100 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο -, ενώ σε περιοχές της Βόρειας Αττικής… έχουν εκτοξευθεί και πάνω από τα 130 μικρογραμμάρια. Στον κεντρικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, εξειδικευμένες μετρήσεις έχουν δείξει, ότι ένα σημαντικό τμήμα τους (15%-20%) αποτελείται από αιθάλη, δηλαδή κάπνα – επιβλαβή σωματίδια άνθρακα που προέρχονται από ατελείς καύσεις.

Θα πρέπει λοιπόν να επισημανθεί το γεγονός πως η χρήση των τζακιών έχει αποδειχτεί πολύ επικίνδυνη ,καθώς και καρκινογόνα. Η καλύτερη λύση σε αυτήν την κατάσταση θα ήταν η απαγόρευση λειτουργείας των τζακιών κι η αντικατάσταση τους από εναλλακτικές, πιο οικολογικές μορφές θέρμανσης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης