Εκπαιδευτική επίσκεψη στο μουσείο αρχαίας τεχνολογίας «Κώστας Κοτσανάς»

Την Παρασκευή 24/11/2023 η Β τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το μουσείο ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ «ΚΩΣΤΑ ΚΟΤΣΑΝΑ» στο κέντρο της Αθήνας.

Το μουσείο αναφέρεται στα αρχαία ελληνικά παιχνίδια, μουσικά όργανα και στην αρχαία ελληνική τεχνολογία.

Αρχικά, μάθαμε για κάποια από τα αρχαία ελληνικά παιχνίδια. Μάλιστα, μας δόθηκε η ευκαιρία να παίξουμε δύο από αυτά. Το πρώτο είναι ο «πρόγονος» της σημερινής  τρίλιζας. Παίζεται με δύο παίκτες. Χρειάζεται μία ξύλινη επιφάνεια, με έναν κύκλο και τέσσερις διαμέτρους χαραγμένες σε αυτόν και έξι μεταλλικά πιόνια, τρία για κάθε παίκτη.  Τα πιόνια κάνουν μία κίνηση τη φορά. Σκοπός κάθε παίκτη είναι να τοποθετήσει τρία πιόνια είτε στην ίδια ευθεία, είτε  στην ίδια περιφέρεια του κύκλου.  Το δεύτερο ονομάζεται «Οστομάχιον του Αρχιμήδη» και πρόκειται για ένα παιχνίδι παρόμοιο με το σημερινό «ταγκράμ». Σκοπός του παιχνιδιού είναι η δημιουργία ενός τετραγώνου με διάφορα τετράπλευρα και πεντάπλευρα κομμάτια.

Κοτσανά 2Κοτσανά 1

Έπειτα, πληροφορηθήκαμε για τα αρχαία ελληνικά έγχορδα, πνευστά και κρουστά μουσικά όργανα. Μας εξέπληξε το γεγονός ότι είναι πρόγονοι της σημερινής κιθάρας, λίρας, τσαμπούνας και των ντραμς. Εντυπωσιαστήκαμε από την καταπληκτική μελωδία και την κατασκευή τους. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα όργανα ήταν φτιαγμένα από δέρματα ζώων και φυτικές ίνες! Φυσικά είχαμε την ευκαιρία να τα «δοκιμάσουμε»!!!


Κοτσανά 5

 

Τέλος, εξερευνήσαμε την αρχαία ελληνική τεχνολογία, μέσα από εκπληκτικές κατασκευές! Μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρoν ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, η πρώτη υπολογιστική μηχανή! Φανταστικά ήταν η κούπα του Πυθαγόρα, το ξυπνητήρι του Πλάτωνα και ο πρώτος «συναγερμός», εφευρέσεις ευφυέστατων αρχαίων Ελλήνων!

Η αναπαράσταση των κατασκευών, αλλά και τα βίντεο που προβάλλονταν από οθόνες στους τοίχους μας βοήθησαν να κατανοήσουμε καλύτερα τη λειτουργία των κατασκευών!

Γενικά, το μουσείο ήταν πολύ συναρπαστικό. Το ταξίδι μας στα παιχνίδια, στη μουσική και στην τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων ήταν επιβλητικό και συνιστούμε ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε το μουσείο!

Νικολέττα Φ.

Κοτσανά 7

Κοτσανά 8

Κοτσανά 9

 

Νικολέτα Φ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης