Η άγνωστη ιστορία του Ιούλιου Σμιτ και του σεληνιακού του χάρτη

ΑΣΤ3

Σήμερα μπορείς να δεις τη Σελήνη με ένα απλό τηλεσκόπιο ή ακόμα και από φωτογραφίες της NASA. Αλλά πριν από δορυφόρους, αποστολές και ψηφιακές εικόνες, υπήρχε κάποιος που αφιέρωσε τη ζωή του στην παρατήρησή της με… χαρτί, μελάνι και επιμονή.

Ο Ιούλιος Σμιτ (Johann Friedrich Julius Schmidt), Γερμανός αστρονόμος και διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών από το 1858 έως το 1884, κατάφερε κάτι μοναδικό: δημιούργησε τον πληρέστερο χάρτη της Σελήνης της εποχής του. Πώς; Με 200.000 παρατηρήσεις, μέρα με τη μέρα, νύχτα με τη νύχτα, από τον Λόφο των Νυμφών. Όλα όσα έβλεπε μέσα από το τηλεσκόπιο, τα αποτύπωνε με απίστευτη ακρίβεια.

Ο χάρτης του, που εκδόθηκε στο Βερολίνο το 1878, θεωρείται προπομπός των σεληνιακών χαρτογραφήσεων της NASA. Στον χάρτη του καταγράφονται κρατήρες, πεδιάδες και λεπτομέρειες που ακόμα και σήμερα εντυπωσιάζουν.

Κατά την επίσκεψή μας στο Αστεροσκοπείο, σταθήκαμε μπροστά σε αυτό το έργο με θαυμασμό. Ήταν σαν να βλέπουμε το φεγγάρι όχι μόνο ως ουράνιο σώμα, αλλά ως έμπνευση για παρατήρηση, υπομονή και επιστημονική ακρίβεια.

Σχολιάστε

Δήλωση προσβασιμότητας
Top