Social media – Όνειρο ή εφιάλτης για τους εφήβους;

Καθημερινά, όλοι αφιερώνουμε αρκετές ώρες στα social media είτε μιλώντας με φίλους και γνωστούς, είτε απλά «scroll-άροντας» σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram. Θεωρούμε πως αποτελούν για εμάς ένα μέσο «απόλαυσης» και ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτά. Μήπως, όμως, τα social media δεν είναι τόσο αθώα όσο δείχνουν; Μήπως τελικά, εκτός από τους κινδύνους για τους οποίους μας προειδοποιούν καθημερινά οι ενήλικες, περνούν και άλλα υποσυνείδητα μηνύματα σε εμάς;

Κάθε φορά που συναντάς κάποιο γνωστό σου πρόσωπο στον δρόμο κάνεις ότι είσαι απασχολημένος στο κινητό, σωστά; Και όταν δεν το έχεις μαζί σου; Σε πιάνει άγχος και ανασφάλεια. Όχι μόνο εσύ, όλοι μας! Ή τουλάχιστον οι περισσότεροι από εμάς. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί; Η αλήθεια είναι, πως τα social media μας έχουν αποξενώσει και μας έχουν κάνει αντικοινωνικούς. Πλέον, επικοινωνούμε και δημιουργούμε φίλους κυρίως μέσα από αυτά, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να το κάνουμε στην «πραγματική ζωή». Έχουμε συνηθίσει στην δυνατότητα να «φιλτράρουμε» τα λεγόμενα μας πριν τα πούμε και γι’αυτό νιώθουμε ανασφάλεια όταν καλούμαστε να συναναστραφούμε άμεσα με τα ίδια άτομα, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα αυτή.

Καταγραφή

Οι ανασφάλειες που μας δημιουργούν, όμως, τα social media δεν τελειώνουν εκεί. Όλοι έχουμε «πιάσει» τον εαυτό μας να μπαίνουμε σε προφίλ κάποιου/κάποιας influencer που θαυμάζουμε και να χαζεύουμε για ώρες τις φωτογραφίες τους, σκεπτόμενοι «Τι μπορώ να κάνω για να του/της μοιάσω; Γιατί να μην είμαι κι εγώ έτσι;». Πολλές φορές νιώθεις ότι αυτό που κάνεις δεν είναι αρκετό και ότι δεν ανταποκρίνεσαι στα standards που προβάλλονται. Γι’αυτό, προσπαθείς να αλλάξεις τρόπο σκέψης, συμπεριφοράς και εμφάνισης, απλά επειδή θέλεις να αισθάνεσαι «in» σε ό,τι προβάλλεται στα social media.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναρωτηθούμε, εάν τα social media προσφέρουν πραγματική απόλαυση, ή αποτελούν έναν ωραιοποιημένο καθρέφτη της πραγματικότητας. Ας επανεξετάσουμε όλοι λοιπόν τη σχέση μας με αυτά τα μέσα! Ίσως οδηγηθούμε σε μια πολύ πιο ισορροπημένη και ευεργετική χρήση αυτών, χωρίς να θυσιάζουμε τον εαυτό μας και τις «αληθινές» μας σχέσεις και φιλίες!

Δήμητρα Δ. , Εύα Λ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης