Οδηγός αστερισμών για όλους τους αστρονόμους εκεί έξω

Είμαι σίγουρη πως έχετε έστω και μία φορά κάτσει να χαζέψετε τα αστέρια, αλλά ξενερώσατε όταν αυτός ο ένας φίλος άρχισε να ονομάζει ό,τι αστερισμό υπάρχει και δεν υπάρχει! Σκοπός αυτού του άρθρου, λοιπόν, είναι να σας ενημερώσει για τους βασικούς αστερισμούς και κάποιους όχι και τόσο γνωστούς.

Αρχικά, όλοι οι αστερισμοί είναι συνολικά 88, όπως τους έχουν χωρίσει οι αστρονόμοι, όμως οι πιο εύκολα εντοπίσιμοι είναι οι εξής: η Μικρή και η Μεγάλη Άρκτος, ο Ωρίωνας και η Κασσιόπη.

Μικρή και Μεγάλη Άρκτος

mikri-megali-arktos

Η Μικρή και η Μεγάλη Άρκτος είναι οι αστερισμοί που εντοπίζονται πιο εύκολα απ’όλους, χάρη στο σχήμα χαρταετού τους. Ονομάζονται έτσι εξαιτίας των αρχαίων Ελλήνων που παρατήρησαν πως μοιάζουν σαν μικρή και μεγάλη αρκούδα. Μπορούν να παρατηρηθούν κοιτώντας Βόρεια.

Ωρίωνας

orion

Ο Ωρίωνας (Orion) είναι ένας αστερισμός που ξεχωρίζει επίσης εύκολα, εξαιτίας των τριών φωτεινών αστεριών του που βρίσκονται στη σειρά. Μπορεί να εντοπιστεί, όμως, μόνο για έξι μήνες, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Κασσιόπη

cassiopeia

Η αστερισμός της Κασσιόπης (Cassiopeia) είναι ορατός όλο τον χρόνο και μπορεί να διακριθεί από το σχήμα W που σχηματίζουν τα πέντε πιο φωτεινά αστέρια της.

Μέσα στους 88 αστερισμούς, συμπεριλαμβάνονται και οι ζωδιακοί αστερισμοί, δηλαδή: ο Κριός (Aries), ο Ταύρος (Taurus), οι Δίδυμοι (Gemini), ο Καρκίνος (Cancer), ο Λέων (Leo), ο Παρθένος (Virgo), ο Ζυγός (Libra), ο Σκορπιός (Scorpio),  ο Τοξότης (Sagittarius), ο Αιγόκερος (Capricorn), ο Υδροχόος (Aquarius) και οι Ιχθείς (Pisces). Υπάρχει και ένας 13ος ζωδιακός αστερισμός, ο Οφιούχος (Ophiochus), που βρίσκεται μεταξύ του Σκορπιού και Τοξότη.

Основные RGB

Ένας ακόμη ενδιαφέρων αστερισμός είναι ο Κύων Μέγας (Canis Major), μια και περιέχει το φωτεινότερο αστέρι σε ολόκληρο τον νυχτερινό ουρανό, τον Σείριο (Sirius).

Μερικοί άλλοι αστερισμοί είναι η Ανδρομέδα (Andromeda), ο Δράκοντας (Draco), ο Ηρακλής (Hercules), ο Κύκνος (Cygnus), ο Κένταυρος (Centaur), ο Περσέας (Perseus), ο Πήγασος (Pegasus), κ.α.

 

Πηγές

  • https://physics4u.gr/blog/2017/04/16/%CF%80%CF%8E%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BD%CF%85%CF%87%CF%84%CE%B5/
  •  https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8E%CE%BD

Φωτογραφίες

  • https://papagalopsaro.com/wp-content/uploads/2020/06/oriona-stars.jpg
  • https://astromonos.blogspot.com/2013/05/13.html

 

Στέλλα Μ.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης