ΦΙΛΙΕΣ ΕΦΗΒΩΝ

Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι από την μέρα έρχονται στον κόσμο αποτελούν μονάδα. Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτους  ηλικίας, εντάσσονται σε κάποιες. Κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι ρόλοι τους εναλλάσσονται με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε πολλές παρέες. Βέβαιο, καθώς περνάνε το χρόνια καταφέρνουν να «ομαδοποιούνται» και να σταματούν να αποτελούν μονάδα. Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την έννοια της φιλίας και τις διάφορες μορφές της

Μια βασική ερώτηση που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας είναι «τι είναι η φιλία στην οποία αναπτύσσεται μια παρέα;»  Φιλία ονομάζεται η πλατωνική σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου, με κύριο χαρακτηριστικό την αμοιβαία αφοσίωση και κατανόηση, χωρίς να υπάρχει συμφέρον, κίνητρο ή ανώτερος στόχος. Φιλία είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια μεταξύ των μελών της. Η φιλία δεν καθορίζεται από την φυλή, το χρώμα, την εθνικότητα ή την ηλικία. Η φιλία βοηθάει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και των εφήβων και στην ανάπτυξη υγειών σχέσεων στους ενήλικες. Οι παρέες αρχίζουν να χτίζονται την περίοδο της ενηλικίωσης, συνήθως στην εφηβεία, αλλά και στην παιδική ηλικία. Παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ατόμου, της προσωπικότητας και της σωματικής και ψυχικής υγείας. Επομένως, είναι γεγονός ότι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι γνωστό ακόμα ότι η ένταξη σε μια παρέα δεν είναι μια εύκολη ή απλή υπόθεση.

Πως επηρεάζουν οι παρέες τους εφήβους - Ορίζοντας Γνώσης

Ένα από τα οφέλη που παραβλέπουμε πιο συχνά είναι το πως οι φιλίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρούμε δυνατά το μυαλό και το σώμα μας. Έρευνες δείχνουν ότι οι φιλίες είναι εξίσου σημαντικές με την άσκηση και τη σωστή διατροφή. Το να έχουμε ισχυρές φιλίες στη ζωή μας βοηθά στη νοητική υγεία αλλά και μας κάνουν να επιλέγουμε σοφότερα και μας διατηρούν δυνατούς. Οι φιλίες μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε στο στρες και να ανακάμψουμε ταχύτερα από θέματα υγείας. Το να περνάμε χρόνο με φίλους που βλέπουν θετικά τη ζωή μπορεί να βελτιώσει και τη δική μας οπτική και να μας κάνει πιο χαρούμενους. Ένας ακόμα λόγος για να απαλλαγούμε από τις τοξικές φιλίες!
Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι φιλίες έχουν τη δύναμη να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας και μπορούν ακόμα και να την παρατείνουν. Με θετικές σχέσεις στη ζωή μας, γίνουμε πιο συνειδητοί στην ευγνωμοσύνη μας και κάνουμε ωραία πράγματα για τους άλλους. Το να έχουμε καλούς φίλους αυξάνει τη διάρκεια της ζωής μας ακόμα περισσότερο και από τις σχέσεις με την οικογένειά μας! Έρευνες δείχνουν ότι η ουσιαστική σύνδεση με άλλους μειώνει την πίεση του αίματος και τα επίπεδα της χοληστερίνης. Δεν ζούμε απλά όταν έχουμε υγιείς φιλίες, ευημερούμε!

Παρέες και έφηβοι – Learn & Knowledge

Κανένας από εμάς δε μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος του! Κανείς δε μπορεί να ξεφύγει από το φαύλο κύκλο των συναναστροφών του, όσο διαφορετικός κι αν νομίζει ότι είναι! Όσο δυνατός κι αν είναι κάποιος απέναντι στα εξωτερικά ερεθίσματα που δέχεται, η πεποίθηση του ότι μπορεί να παραμείνει ανεπηρέαστος αποτελεί απλά και μόνο ψευδαίσθηση. Οι κακές παρέες είναι σε κάθε περίπτωση κακή επιρροή. Η συνύπαρξη με ανθρώπους γκρινιάρηδες, μίζερους, αρνητικούς, καταθλιπτικούς και μη δημιουργικούς έχει αποδεδειγμένα μακροπρόθεσμα καταστροφικά αποτελέσματα! Εμείς οι άνθρωποι είμαστε το δημιούργημα του περιβάλλοντος μας! Για αυτό είναι πολύ σημαντικό ανεξάρτητα από το που έχουμε ζήσει ή το που έχουμε γεννηθεί … μεγαλώνοντας να επιλέξουμε να ζήσουμε στο περιβάλλον εκείνο που θα θρέψει τα όνειρα και τους στόχους μας! Είναι πολύ σημαντικό πριν ακόμα γίνουμε αυτό που θέλουμε να είμαστε, να ζήσουμε στο περιβάλλον εκείνων των ανθρώπων που τα έχουν καταφέρει να πετύχουν ή που προσπαθούν να επιτύχουν τα όνειρα τους. Αντίθετα αν ονειρευόμαστε να αλλάξουμε τη «μοίρα μας» αγωνιζόμενοι σε ένα περιβάλλον αρνητικών προτύπων, μιζέριας και αποτυχίας, το πιο πιθανό είναι ότι μάλλον θα αποτύχουμε! Διότι η αρνητική επιρροή λειτουργεί ακόμα κι αν δε γίνεται αντιληπτή!

Πόσο μας επηρεάζουν οι κακές παρέες; - neolaia.gr

Οι παρέες είναι πολύ σημαντικές για τους ανθρώπους και κυρίως στους εφήβους. Διαμορφώνουν τον χαρακτήρα του παιδιού τον οποίο θα κουβαλά για χρόνια.  Θα πρέπει, όμως, να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές μας και να μην παρασυρόμαστε από αυτούς.  Οι παρέες αποτελούν στηρίγματα στις δύσκολες στιγμές και παρηγοριά για τους μικρούς ανθρώπους. Επομένως, είναι σημαντικό να είμαστε σε μια παρέα!!

Ελεάννα Η.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης