Ένας κόσμος κατάλληλος για γυναίκες

Screen Shot 2023-10-09 at 14.13.48

Κάθε μέρα που περνάει ακούμε για άλλο ένα περιστατικό παρενόχλησης, ξυλοδαρμού, βιασμού, πόσο μάλλον δολοφονίας μιας γυναίκας.
Το παράξενο όμως είναι ότι, όσα περιστατικά κι αν συμβούν, η κοινωνία δεν δείχνει καμία προθυμία να βάλει ένα τέλος σε αυτό. Να κάνει τις γυναίκες να αισθάνονται ασφαλείς, όταν κυκλοφορούν στον δρόμο. Τα κορίτσια να λένε στις μητέρες τους ότι θα γυρίσουν σπίτι και όντως να γυρίζουν. Να μην κυριαρχεί ο φόβος σε έναν χωρισμό, επειδή ο σύντροφός μας μπορεί να αντιδράσει υπερβολικά και εν τέλει να μας βλάψει σωματικά. Όλες μας έχουμε πει στην φίλη μας «πάρε με τηλέφωνο, μόλις φτάσεις». Όλες μας έχουμε κάνει τηλεφωνικές κλήσεις, όταν νομίζουμε ότι κάποιος μας ακολουθεί, τόσο αληθινές, όσο και ψεύτικες. Όλες αποφεύγουμε να πηγαίνουμε από σκοτεινούς και απομονωμένους δρόμους, κυρίως το βράδυ.

Το οξύμωρο όμως είναι ότι αυτές τις ασυνείδητες αντιδράσεις έχουμε μάθει να τις πράττουμε από μικρά κορίτσια. Γιατί έτσι μόνο «θα μπορέσουμε να είμαστε ασφαλείς». Να είμαστε ασφαλείς σε μια κοινωνία, η οποία το μόνο που θα βρει να σχολιάσει σε περίπτωση που σου συμβεί κάτι είναι «τι δουλειά είχε εκεί;», «γιατί ήταν έξω τέτοια ώρα;», «γιατί ήταν ντυμένη τόσο προκλητικά;». Ερωτήσεις που σίγουρα έχουμε ακούσει από τον κοινωνικό μας περίγυρο και μπορεί ακόμα και εμείς οι ίδιοι να έχουμε σκεφτεί. Πολλοί, βέβαια, θα βρεθούν να σχολιάσουν «και γιατί μιλάς αποκλειστικά για τις γυναίκες;», κάτι το οποίο στατιστικά είναι τελείως άτοπο, εφόσον τα περιστατικά που αφορούν τις γυναίκες είναι πολλά περισσότερα σε σχέση με αυτά των ανδρών.

Αντιλαμβανόμαστε, συνεπώς, ότι αυτές οι απάνθρωπες πράξεις συμβαίνουν, διότι κάποιοι άνθρωποι έχουν βαθιά μέσα τους ριζωμένη την αντίληψη ότι οι γυναίκες είναι κατώτερες από τους άνδρες και γι’ αυτό τον λόγο μπορούν να γίνουν υποχείριό τους. Εν έτει 2023, χρειάζεται όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα.

Εφόσον, λοιπόν, αποδείχτηκε ότι η προηγούμενη γενιά απέτυχε να καταφέρει κάτι τέτοιο, είναι στο χέρι μας να καταρρίψουμε αυτά τα στερεότυπα, να αντιληφθούμε ότι οι γυναίκες έχουν εξίσου τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες, πρακτικά και όχι μόνο θεωρητικά, και συνεπώς να φερόμαστε με τον ανάλογο σεβασμό. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι γυναίκες να είναι ασφαλείς στην κοινωνία!

Εύα Ψαροπούλου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης