ΛΙΧΟΥΔΙΑ ΓΙΑ… ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΒΑΣΙΛΗ!

Στους περισσότερους, όταν ακούνε για χριστουγεννιάτικα γλυκά το πρώτο πράγμα που τους έρχεται στο μυαλό είναι τα μελομακάρονα ή οι κουραμπιέδες. Όμως δεν πρέπει πάντα να μένουμε στα συνηθισμένα! Παρακάτω θα ανακαλύψετε μία ξεχωριστή και πεντανόστιμη συνταγή, την οποία μπορείτε να φτιάξετε αυτά τα Χριστούγεννα. Έτοιμοι γι΄ αυτή την γλυκιά περιπέτεια; Ρολάκια κανέλας, λοιπόν!

 

Υλικά

Ζύμη

100 γρ. Βούτυρο

30 γρ. Φρέσκια μαγιά

380 ml Γάλα – πλήρες

100 γρ. Ζάχαρη

720 γρ. Αλεύρι γενικής χρήσεως

2 αυγά

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Γέμιση

100 γρ. Βούτυρο

150 γρ. Καστανή ζάχαρη

4 κουταλάκια του γλυκού κανέλα

Γλάσο

100 γρ. Φιλαδέλφεια

60 γρ κρέμα γάλακτος (επιπλέον 80 γρ για πριν το ψήσιμο*)

160 γρ ζάχαρη άχνη

 

Εκτέλεση

Ζύμη

Πάρτε μια κατσαρόλα και βάλτε μέσα το γάλα, το βούτυρο και τη ζάχαρη. Ζεστάνετε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσουν τα υλικά, χωρίς να το αφήσετε να βράσει. Μόλις γίνει ζεστό (όχι καυτό), ρίξτε μέσα τη μαγιά, ανακατέψτε καλά και σκεπάστε την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα. Αφήστε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για 15-20 λεπτά – θα δείτε να φουσκώνει. Όταν είναι έτοιμο, προσθέστε τα αυγά και ανακατέψτε ξανά. Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με μια πρέζα αλάτι. Προσθέστε το σταδιακά στο μείγμα της μαγιάς, δουλεύοντας το με τα χέρια ή με μίξερ. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια μαλακή και ελάχιστα κολλώδη ζύμη. Σκεπάστε την με μια πετσέτα και αφήστε την να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει καλά.

 

Γέμιση

Πάρτε ένα μπολ και τοποθετήστε μέσα το βούτυρο, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη και ανακατέψτε. Στην συνέχεια, βάλτε την κανέλα. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.  Όταν η ζύμη φουσκώσει, βάλτε την στον πάγκο σας, αφού πρώτα ρίξετε λίγο αλεύρι για να μην κολλάει. Ανοίξτε τη ζύμη με έναν πλάστη, φτιάχνοντας ένα ορθογώνιο σχήμα (περίπου 40×50 εκ.). Αλείψτε πάνω της την γέμιση που φτιάξατε προηγουμένως. Τυλίξτε τη ζύμη σε ρολό, ξεκινώντας από τη μακριά πλευρά. Κόψτε το ρολό σε κομμάτια, περίπου 2-3 εκατοστά το καθένα. Αν θέλετε, χρησιμοποιήστε πετονιά ή νήμα για πιο εύκολο κόψιμο. Τοποθετήστε τα κομμάτια σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας λίγο χώρο ανάμεσά τους. Σκεπάστε τα ξανά με μια πετσέτα και αφήστε τα να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά.

Γλάσο

Προθερμαίνετε τον φούρνο σας στους 180°C. Ετοιμάστε το γλάσο ανακατεύοντας το τυρί κρέμα, την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη σε ένα μπολ, μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Αφού φουσκώσουν τα ρολά σας, ρίξτε τους κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάει παντού, πριν τα ψήσετε – αυτό θα τους δώσει μια ωραία, γυαλιστερή επιφάνεια. Ψήστε τα στον φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να γίνει καφέ η πάνω όψη τους . Μόλις τα βγάλετε από τον φούρνο, αφήστε τα να κρυώσουν για 5-10 λεπτά. Τότε, απλώστε το γλάσο από πάνω όσο είναι ακόμα ζεστά, για να λιώσει και να απορροφηθεί.

Καλή επιτυχία, λοιπόν, με το ρολά κανέλας. Και μην ξεχνάτε, αυτά είναι μόνο η αρχή! Οι διακοπές των Χριστουγέννων είναι οι ευκαιρίες σας για νέους πειραματισμούς στην κουζίνα.

Επιμέλεια: Μαυριδάκη Μαργαρίτα (Β1)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης