Εκπαίδευση και διασκέδαση στη Γαλλία!

ΑΠΟ: Le ballon rouge - Μαρ• 19•16

Tour de France

Η εκπαίδευση παίζει σημαντικό ρόλο στη Γαλλία, όπως επίσης και τα σπορ και η διασκέδαση. Αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, η ποδηλασία, το τένις, η ιππασία και το ράγκμπι συγκεντρώνουν πολλούς θεατές. Οι Γάλλοι πολίτες έχουν περίπου πέντε εβδομάδες διακοπές το χρόνο. Πολλοί οδηγούνται στα βουνά για σκι ή στις παραλίες όπου τους αρέσει να ασχολούνται με την ιστιοπλοΐα, το κολύμπι και το γουίντερσερφινγκ. Επίσης, τους αρέσει να πηγαίνουν σε καφενεία, στα εστιατόρια, στον κινηματογράφο και στο θέατρο.

Εκπαίδευση στη Γαλλία: Από την ηλικία των 2 ως των 6, πολλά παιδιά πηγαίνουν σε νηπιαγωγεία. Από τα 6 ως τα 11 παρακολουθούν το δημοτικό σχολείο. Πηγαίνουν σε κολέγιο από τα 11 ως τα 15 τους. Μετά πηγαίνουν σε γενικό λύκειο για να προετοιμαστούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις πανεπιστημίων ή σε επαγγελματικό λύκειο για να εκπαιδευτούν σε κάποια δουλειά. Αν οι μαθητές πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις, μπορούν να πάνε στο Πανεπιστήμιο. Στη Γαλλία, υπάρχουν 75 πανεπιστήμια, μαζί με τα πανεπιστήμια ειδικής επιλογής, τα Μεγάλα Σχολεία.

Ετήσιος γύρος της Γαλλίας (Τour de France): Ο ετήσιος γύρος της Γαλλίας είναι από τα σημαντικότερα αθλητικά γεγονότα. Πάνω από 100 πρώτης τάξης ποδηλάτες παίρνουν μέρος στον αγώνα που διαρκεί 26 μέρες. Οι ποδηλάτες σταματάνε μόνο για να φάνε και να κοιμηθούνε! Οι ποδηλάτες καλύπτουν 4.800 χλμ. της Γαλλίας. Ο αγώνας τερματίζει στο Παρίσι.

Θέατρο και Σινεμά: Το θέατρο και το σινεμά είναι πολύ δημοφιλή στο γαλλικό λαό. Το γαλλικό σινεμά έχει δώσει διάσημα ονόματα όπως της Μπριζίτ Μπαρντό και του Ζεράρ Ντεπαρντιέ. Κάθε χρόνο, τον Απρίλη και τον Μάη, γίνεται το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου στις Κάννες, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Άντρες και γυναίκες ηθοποιοί, παραγωγοί ταινιών από όλο τον κόσμο πηγαίνουν εκεί για να παρουσιάσουν τα τελευταία έργα τους. Το θέατρο Κομεντί Φρανσαίζ στο Παρίσι είναι το πιο φημισμένο θέατρο της Γαλλίας. Εγκαινιάσθηκε το 1680 από τον βασιλιά Λουδοβίκο τον 14ο. Είναι το κρατικό θέατρο της Γαλλίας και οι καλύτεροι ηθοποιοί έχουν παίξει εκεί.

(πηγή: Η Γαλλία και οι Γάλλοι Ανίτα Γκανερί, Εκδόσεις Αξιωτέλης-Aladdin 1994)

 Μπ. Αικατερίνη (Ε΄ τάξη)

 

Σχολιάστε

Top