ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΤΟΥ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΡΓΟΥΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Οι μαθητές/τριες του 1ου ΓΕΛ Άργους Αργολίδας με τους εκπαιδευτικούς Δριχούτη Παναγιώτη, Κοτταρά Κωνσταντίνα και Σταύρου Αθηνούλα , στα πλαίσια των Προγραμμάτων Περιβάλλοντος, Υγείας και Πολιτισμού επισκεφτήκαμε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου του 2023 το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας, όπου παρακολουθήσαμε την προβολή του εκπαιδευτικού ντοκιμαντέρ , με τίτλο «Το τέλειο γεύμα», εκπονημένο με τη συνεργασία πολλών Μεσογειακών χωρών και βασισμένο στη Μεσογειακή Διατροφή.

Επίσης  η ξεναγός μας ξενάγησε στο Μουσείο, μιλώντας μας για τις ασχολίες των κατοίκων της περιοχής, για τη λίμνη, τη χλωρίδα και την πανίδα της , όπως επίσης και για τον πολιτισμό που ανέπτυξαν οι άνθρωποι της Στυμφαλίας.

Το Μουσείο Περιβάλλοντος της Στυμφαλίας βρίσκεται στην Ορεινή Κορινθία, στην περιοχή Σκάλα, κοντά στα χωριά Καστανιά, Λαύκα, Δροσοπηγή  (Μπάσι), Κυλλήνη, Καλλιάνους, Ψάρι,, Ασπρόκαμπο και Κεφαλάρι και έχει σχέση με τη λίμνη της Στυμφαλίας, κοντά στις όχθες της οποίας ήταν η Αρκαδική πόλη Στύμφαλος. Σύμφωνα με τη Μυθολογία ο Ηρακλής εξολόθρευσε τις Στυμφαλίδες Όρνιθες, πραγματοποιώντας τον έκτο (6ο) άθλο. Παρέσυρε τις όρνιθες να βγουν από την πλούσια βλάστηση της λίμνης, χρησιμοποιώντας τα κρόταλα από χαλκό, που του έδωσε η Θεά Αθηνά. Καθώς αυτές έβγαιναν από μέσα, ο Ηρακλής τις πετύχαινε με το βέλος του.

Είναι κτισμένο στην πλαγιά ενός λόφου κατάφυτου , που μέρος του περιβάλλει τη λίμνη της Στυμφαλίας. Το στολίζουν πολλά άγρια δένδρα, φυτά, βότανα και λογής-λογής λουλούδια, και η ύπαρξη πουλιών και ζώων κάνει την περιοχή παραδεισένια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι άνθρωποι να σέβονται, να αγαπούν, να συντηρούν και να διαφυλάσσουν τη φύση, κάτι το οποίο και οι άνθρωποι σήμερα καλούνται να κάνουν για το περιβάλλον, το οποίο τους προσφέρει τα ζωτικής σημασίας αγαθά.

Απολαύσαμε την ομορφιά της φύσης και τελειώνοντας, αφού ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους, οι μαθητές/τριες χάρισαν στο Μουσείο την όμορφη ζωγραφιά τους με τη στυμφαλίδα όρνιθα και το φυσικό τοπίο της περιοχής.

 

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Το Μουσείο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2000-2006.

Ανήκει στο Δήμο Στυμφαλίας και λειτουργεί υπό την ευθύνη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Στυμφαλίας και Πειραιώς για τα πενήντα (50) χρόνια. Το 2008 το κτίριο τιμήθηκε με ειδική μνεία στα βραβεία Αρχιτεκτονικής του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και συμπεριλήφθηκε στην έκδοση «ThePhaethonAtlasof 21stcenturyworldArchitecture».

Άνοιξε για το κοινό το 2010.

Σκοπός του Μουσείου είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και κυρίως των νέων ανθρώπων για τη συντήρηση και διατήρησή του.

Τα εκθέματα του Μουσείου καταδεικνύουν την παραδοσιακή τεχνολογία, τα παραδοσιακά επαγγέλματα και τη διάσωση της γνώσης τους στην περιοχή που σχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον και τη σημασία που είχε και έχει για τον άνθρωπο, και εξάρει παράλληλα την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης.

Χωρίζεται σε δύο Ενότητες:

Α. Στοιχεία Περιβάλλοντος της περιοχής και η σημασία του,

Β: το Περιβάλλον και πως επηρέασε την ανάπτυξη της   ανθρώπινης δραστηριότητας και κυρίως των παραδοσιακών επαγγελμάτων.

Αν θέλει κανείς να μάθει για την Ιστορία, τη Λαογραφία, το Περιβάλλον και τη ζωή στην  περιοχή ανά τους αιώνες , το Μουσείο διαθέτει:

-εικαστικό υλικό για χρήση των αντικειμένων,

-πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα,

-μακέτες,

-πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις,

-ταινίες τεκμηρίωσης, καθώς και

-βιβλία με διάφορα θέματα που σχετίζονται με τη Στυμφαλία.

Στον εσωτερικό χώρο υπάρχει ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής.

Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων φιλοξενούνται πολλές Εκθέσεις, πραγματοποιούνται πολιτιστικές και περιβαλλοντικές δράσεις και προβάλλονται διάφορα θέματα, όπως το Ντοκιμαντέρ για «Το Τέλειο Γεύμα», το οποίο παρακολουθήσαμε τον Νοέμβριο.

Οργανώνονται επίσης Προγράμματα με παιχνίδια και δραστηριότητες για σχολικές  εκπαιδευτικές και ομαδικές επισκέψεις, όπως «παιχνίδια μυστικά στης λίμνης τα γλυκά νερά».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το έργο κατά  80% και το 20% χρηματοδοτήθηκε από τους Εθνικούς πόρους.

 

Μαθητές/τριες του 1ου ΓΕΛ Άργους του προγράμματος της ΕΕΠΦ

«Οικολογικά Σχολεία»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης