Χαιρετισμός του Λυκείου Χορτιάτη

Λύκειο Χορτιάτη

       ΛΥΚΕΙΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ

Στην αρχή της όμορφης αυτής συνεργασίας μοιραζόμαστε λίγα λόγια για το σχολείο μας και την περιοχή μας.

χορτιατης1-640x393-1 Ο Χορτιάτης είναι βουνό της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης, με μέγιστο υψόμετρο 1.201 μέτρα. Στην αρχαιότητα ονομαζόταν Κισσός. Στους πρόποδές του βρίσκεται κτισμένη η ομώνυμη κωμόπολη που ανήκει στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και η Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Έχει πληθυσμό 4.873 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και απέχει 18 χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι το χωριό φτιάχτηκε πριν την Οθωμανική αυτοκρατορία, κατά τους βυζαντινούς χρόνους. Είναι πιθανό ότι η διαμόρφωσή του οφείλεται στη Μονή Xορταΐτου, κοντά στην οποία σταδιακά άνθρωποι από διάφορες περιοχές συγκεντρώθηκαν, με αποτέλεσμα τη δημιουργία του χωριού.IMG_20231127_194751_505

Κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ο Χορτιάτης ήταν υπό την κατοχή των Γερμανών. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944 στην είσοδο του χωριού και κοντά στο ρωμαϊκό υδραγωγείο μια ομάδα Ελλήνων συγκρούστηκε με Γερμανούς στρατιώτες. Ένας υπάλληλος και ένας Γερμανός χημικός σκοτώθηκαν στη συμπλοκή. Το συμβάν αυτό διαδόθηκε στο χωριό με συνέπεια τη σύγχυση και τον τρόμο των χωρικών. Πολλοί φοβισμένοι κάτοικοι αναζήτησαν καταφύγιο στο βουνό. Οι ναζί οργάνωσαν αντίποινα για τη στάση των Ελλήνων και το απόγευμα της ίδιας μέρας μια φάλαγγα 32 ανδρών κατευθύνθηκε προς το χωριό,  το οποίο έκαψε και λεηλάτησε. 149 κάτοικοι βρήκαν τραγικό θάνατο, λίγες εβδομάδες πριν την απελευθέρωση της Ελλάδας. Σήμερα αναφερόμαστε στο γεγονός ως ολοκαύτωμα και τιμούμε κάθε χρόνο τον θάνατο των θυμάτων. Στο χωριό υπάρχει μνημείο πεσόντων και σώζεται ο φούρνος όπου οι Γερμανοί έκαψαν τους κατοίκους.xortiatismnimeio-1021x580-e1566828930680

Μετά την καταστροφή πολλοί από τους επιζώντες εγκατέλειψαν τον Χορτιάτη και μετακόμισαν στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρείται ανάπτυξη και ο πληθυσμός αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς, καθώς πολλοί κάτοικοι των πόλεων επιλέγουν τη γαλήνη και την ηρεμία που προσφέρει το μέρος με τη φύση του και την πλούσια ιστορία.

Το σχολείο μας, το ΓΕΛ Χορτιάτη, είναι χτισμένο λίγο πιο έξω από το κέντρο του χωριού, σε μια περιοχή γεμάτη πράσινο, δέντρα και καθαρό αέρα. Η θέση του αυτή, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή, καθώς του προσδίδει το προνόμιο ενός ήσυχου περιβάλλοντος, μακριά από την ηχορύπανση της πόλης και της κίνησης. Στο σχολείο μας, που λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 2006, φοιτούν φέτος 167 μαθητές, προερχόμενοι όχι μόνο από την περιοχή του Χορτιάτη, αλλά και από γύρω περιοχές. Χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα σχολεία της Θεσσαλονίκης, καθώς μέσα στο εκπαιδευτικό του πλαίσιο δραστηριοποιείται απέναντι σε ποικίλα ζητήματα, στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών του, ενώ παράλληλα μέσω της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Erasmus+ Accreditation, τους δίνει την ευκαιρία να αλληλεπιδρούν με άλλους πολιτισμούς, να δημιουργούν εμπειρίες και να καλλιεργούν τη συνείδηση ενός ενεργού πολίτη που αργότερα θα τους συντροφεύει στη ζωή τους. Γενικότερα, πρόκειται για ένα σχολείο το οποίο αγωνίζεται καθημερινά για την καλλιέργεια των μαθητών του, τόσο στο μαθησιακό όσο και στο πνευματικό κομμάτι, δίνοντας πολλές ευκαιρίες για δραστηριότητες με πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προγράμματα. Το λογότυπο του σχολείου προέρχεται από έργο που φιλοτέχνησε το 2021 μια μαθήτρια του Λυκείου Χορτιάτη και είναι εμπνευσμένο από το αρκετά μεγάλο τμήμα ρωμαϊκού υδραγωγείου που δεσπόζει στη βορειοδυτική πλαγιά του βουνού, στην είσοδο του χωριού.

logo gel

Η εφημερίδα μας λέγεται «Γυάλινος κόσμος» και μετρά ήδη τέσσερα χρόνια «ζωής» στο διαδίκτυο. Το όνομά της παραπέμπει στη γυάλινη οθόνη του υπολογιστή μέσω της οποίας καταθέτουμε τις ιδέες και τους προβληματισμούς μας, αλλά και στη διαφάνεια και την καθαρότητα της ενημέρωσης, που υποστηρίζουμε θερμά. Από πέρυσι έχουμε δημιουργήσει και μια αγγλική έκδοση με το όνομα «Pen and Ink» για τα μέλη της ομάδας μας που αρθρογραφούν στα αγγλικά.

 

 

Χαιρετίζουμε τη συνεργασία μας και ευχόμαστε να είναι δημιουργική και συναρπαστική!

 

Εκ μέρους της συντακτικής ομάδας

Γκόγκου Αναστασία, Κογκολίδου Χριστίνα, Μενελάου Γεωργία

 

 

https://efimeridalykchort.wixsite.com/gyalinoskosmos

https://hortiatisnewspaper.blogspot.com/

https://blogs.sch.gr/2lykchort/

https://www.youtube.com/@user-uo8jc8fp7e

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης