Η επίσκεψή μας στην έκθεση με έργα του Leonardo Da Vinci

6a_mona-lisa-74050__340

Επίσκεψη στην έκθεση του Λεονάρντο Ντα Βίντσι

Φέτος στα τέλη Φεβρουαρίου, η Δευτέρα λυκείου του σχολείου μας, 8ο ΓΕΛ Πειραιά, επισκέφτηκε την έκθεση του Λεονάρντο  Ντα Βίντσι που στεγαζόταν στο παλιό αμαξοστάσιο  στο Γκάζι. Σε αυτήν την έκθεση, είχαμε την τιμή να απολαύσουμε τα έργα ενός σπουδαίου ανθρώπου και ένα από τα μεγαλύτερα μυαλά που έζησαν ποτέ, τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Προφανές είναι, πως η συγκεκριμένη έκθεση δεν διέθετε τα αυθεντικά έργα του καλλιτέχνη, διότι θα ήταν πολύ δύσκολο να γίνει αυτό εφικτό. Παρ’ όλα αυτά, οι αναπαραγωγές που παρουσιάστηκαν, έγιναν με μεγάλη προσοχή, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα μια υψηλής ποιότητας έκθεση. Οι υπάλληλοι εκεί πέρα μας χάρισαν μια εξαιρετική ξενάγηση, καθώς ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν και  να μας λύσουν κάθε απορία.

Αρχικά στο πρώτο μέρος, αναφερθήκαμε σε κάποια ιστορικά στοιχεία σχετικά με την βιογραφία του καλλιτέχνη μαθαίνοντας πως πέρα από την εξαιρετική ζωγραφική του ήταν και είναι φημισμένος για το μηχανικό του μυαλό. Καταφέραμε όλοι μαζί να καταλάβουμε καλύτερα το χρονικό πλαίσιο στο οποίο έζησε ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης. Κατά την διάρκεια της ζωής του, κατάφερε να συναναστραφεί με πολλούς ζωγράφους, και υπήρξε μαθητευόμενος στο εργαστήριο του Αντρέα ντελ Βερυκίο. Μετά από πολλές τοιχογραφίες και δημιουργίες πινάκων, ζωγραφίζει το 1503-1505 τον πιο αναγνωρίσιμο πίνακά του, τη «Μόνα Λίζα».

Ακόμη, μαθαίνοντας τις αρχές της φυσικής και μηχανολογίας, κατάφερε να σχεδιάσει διάφορα σχέδια μηχανών. Αν και δεν μπορούσαμε να αγγίξουμε όλα τα εκθέματα, είχαμε την δυνατότητα να δούμε τον τρόπο λειτουργίας αυτών των μηχανών του 15ου αιώνα στην Ιταλία.

Ωστόσο, αν και πολλές από αυτές δεν κατάφεραν να κατασκευαστούν και να δουλέψουν υπήρξαν εμπνεύσεις και πρόδρομοι των σύγχρονων. Έπειτα, ανακαλύψαμε πως όλες οι σημειώσεις του ήταν γραμμένες ανάποδα και για να διαβαστούν χρειαζόταν να τις δεις μέσα από ένα καθρέπτη. Πέρα από κατασκευές με αεροπλάνα, αλεξίπτωτα, γέφυρες, δυτών, αυτοκινούμενα και άλλα, η ζωή τον οδήγησε στην κατασκευή πολεμικών όπλων. Ένα από τα πιο καταστροφικά δημιουργήματα του ήταν ο πρόγονος του σημερινού τεθωρακισμένου. Όμως ο ανεπιτυχής συνδυασμός των κινήσεων των ροδών του ,τον οποίο πολλοί εικάζουν πως έκανε επίτηδες, επειδή ήταν φιλειρηνικός άνθρωπος, δεν το άφηναν να κινηθεί. Ύστερα, μας παρουσίασαν το πολύγωνο δωμάτιο με τους καθρέφτες που χρησιμοποιούσε για να παρατηρεί τις εφευρέσεις του.

Έπειτα, μας δείξανε κάποιους από τους γνωστούς πίνακες του ζωγράφου, καθώς και πως εξελίχθηκε η τεχνοτροπία του με το καιρό. Ένα, ακόμη, αξιοσημείωτο σημείο είναι σίγουρα η αναπαραγωγή των σκίτσων ανατομίας του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, με απίστευτη ακρίβεια και λεπτομέρεια, που έγιναν με κίνδυνο την ζωή του, καθώς η μελέτη του νεκρού ανθρώπινου σώματος ήταν παράνομο εκείνη την εποχή. Καταληκτικά, είδαμε κάποια κουστουμιά και σκηνικά που είχε σχεδιάσει.

Στο δεύτερο μέρος της ξενάγησης, μας πήγαν σ’ ένα δωμάτιο οπού είδαμε πολλά αποφθέγματά του τα οποία έχουν μείνει, γιατί λένε μεγάλες αλήθειες με τις οποίες οι άνθρωποι ταυτίζονται ανά τους αιώνες. Στο τέλος οδηγηθήκαμε στο τελικό δωμάτιο όπου υπήρχε η ανάλυση της περίφημης Μόνα Λίζα. Εκεί μας ανέφεραν τις διάφορες μεθόδους με τις οποίες τελικά αποδείχθηκε πως πίσω από την τελική κρύβονται τρία πορτρέτα.

Συμπερασματικά, ήταν μια μοναδική εμπειρία που ευχαριστηθήκαμε αντλώντας νέες πληροφορίες για αυτό το μοναδικό άνθρωπο.

Συντάκτες:
Κατερίνα Πατιτάκη,
Αναστασία Ταραξίδου

Σχολιάστε

Top