Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

malalanobel

malala_yousafzai_234421-1728x800_c

video_icon

 

Απόσπασμα από την ομιλία της Malalah στην απονομή των βραβείων Nobel

 

 

  • Στη σημερινή εποχή αρκετά παιδιά παραπονιούνται για το σχολείο, για τους καθηγητές, για το διάβασμα και τις ασκήσεις. Όμως, ταυτόχρονα  εκατοντάδες παιδιά μάχονται και «πολεμούν» για την παροχή εκπαίδευσης και ανέγερση σχολείων . Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και η 17χρόνη Μαλάλα Γιουσαφζάι.
  • Η ιστορία της έγινε γνωστή στον κόσμο το πρωί ,της 9ης Οκτωβρίου του 2012, όταν η τότε 15χρονη ( Πακιστανή στην καταγωγή ) πυροβολήθηκε στο κεφάλι επειδή παράκουσε τις εντολές που είχαν δοθεί στα κορίτσια για την παραίτηση τους από το σχολείο. Η νεαρή Μαλάλα όμως, δείχνοντας την αποφασιστικότητα και την επιμονή της,επιβιβάστηκε στο σχολικό λεωφορείο όπου και πυροβολήθηκε για παραδειγματισμό. Μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία.
  • Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, μια έκρηξη διαδηλώσεων προκλήθηκε με σκοπό την συμπαράσταση στην νεαρή Πακιστανή. Αργότερα, για να τιμηθεί για την πράξη της, της δόθηκε το βραβείο Ζαχάρωθ, ενώ το 2014 της απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ για τον αγώνα της για την εκπαίδευση των κοριτσιών.
  • Τέλος, καλό θα ήταν να συμπληρωθεί πως αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα παιδιών που αγωνίστηκαν για την εκπαίδευση και ακούστηκαν τα δικαιώματα τους. Είναι επίσης χρήσιμο να εκτιμούμε αυτά που μας έχουν δοθεί και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, αφού κάποια παιδιά δεν θα τις  έχουν ποτέ. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε τον κόσμο λίγο καλύτερο.

Ένα άρθρο της

Χριστίνας Ευαγγελίδου

 

  • Διακήρυξη του Ο.Η.Ε. ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Ο.Η.Ε., 20 Νοεμβρίου 1959 (Απόφαση 1386).

Αρχή 7. Το ΠΑΙΔΙ έχει το δικαίωμα για εκπαίδευση που θα ναι δωρεάν και υποχρεωτική, τουλάχιστον στα βασικά στάδια. Θα του προσφέρεται μια εκπαίδευση που θα προάγει τη γενική του μόρφωση και θα του δίνει τη δυνατότητα, με βάση τις ίσες ευκαιρίες, να αναπτύξει τις δυνατότητές του, την ατομική του κρίση, και την αίσθησή του για ηθική και κοινωνική υπευθυνότητα και να γίνει ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα του παιδιού θα είναι η καθοδηγητική αρχή εκείνων που είναι υπεύθυνοι, για την εκπαίδευση και τη συμβουλευτική του, η ευθύνη αυτή βρίσκεται στην πρώτη θέση και για τους γονείς του. Το παιδί θα έχει πλήρη ευκαιρία για παιγνίδι και διασκέδαση, που θα κατευθύνεται προς τους ίδιους σκοπούς όπως και η εκπαίδευση η κοινωνία και οι δημόσιες αρχές θα προσπαθούν να προάγουν την απόλαυση αυτού του δικαιώματος.

Σχολιάστε

Top