Η Καβάλα

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 21•16

Ας συστηθούμε!!!!

Είμαστε οι «σοφές κουκουβάγιες» του Τμήματος Ένταξης του 22ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας…

1

 

Σας καλωσορίζουμε στην τάξη μας…

2

Η σοφή κουκουβάγια της 3ης ομάδας, η Δ., περιγράφει με λίγα λόγια την τάξη μας!!

‘’Μέσα στην τάξη μας υπάρχει μία μεγάλη έδρα που καθόμαστε και κάνουμε μάθημα. Υπάρχει ένας υπολογιστής που γράφουμε και βλέπουμε βιντεάκια και 3 θρανία που ζωγραφίζουμε, κάνουμε κολλάζ, παίζουμε με τον πυλό, λέμε ιστορίες. Υπάρχουν εικόνες σε όλους τους τοίχους και ένας μεγάλος πράσινος πίνακας που γράφουμε με κιμωλία. Υπάρχει και μια ντουλάπα που βάζουμε μέσα τους φακέλους και τα τετράδιά μας!

4 5

3

Ακολουθεί ο τουριστικός οδηγός που ετοιμάσαμε για την πόλη μας!!!

Πληροφορίες για την όμορφη Καβάλα μας!!


Οι σοφές κουκουβάγιες της 3ης ομάδας, Ν. και Δ., έκαναν τη δική τους έρευνα και βρήκαν πληροφορίες για την πόλη τους!! Σας τις παρουσιάζουν παρακάτω:

Γεωγραφική θέση:

Ο Νομός Καβάλας βρίσκεται ανάμεσα στους ποταμούς Νέστο και Στρυμόνα. Στα ανατολικά της συνορεύει με τον Ν. Ξάνθης, στα βόρεια με τον Ν. Δράμας και στα δυτικά με τον Ν. Σερρών. Η Καβάλα βρίσκεται στη Μακεδονία και είναι και ορεινή και πεδινή. Έχει 70.501 κατοίκους.

Ιστορία:

Η Καβάλα είναι γνωστή σε όλον τον κόσμο για τον ερχομό του στρατού της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όταν έγινε η μάχη των Φιλίππων αλλά και για τον ερχομό του Απόστολου Παύλου, ο οποίος δίδαξε στην πόλη τον Χριστιανισμό! Την Καβάλα παλιά την λέγανε «Νεάπολη». Είναι γνωστή σε όλους για τα όμορφα έργα που έχει (όπως είναι το Κάστρο της και οι Καμάρες) και για το ότι γεννήθηκε εδώ ο Μεχμέτ Αλί, που ήταν αντιβασιλιάς της Αιγύπτου. Επίσης είναι γνωστή για την καπνεργασία της και για το πετρέλαιο που έχει.

Παραλίες και λιμάνια:

Η Καβάλα έχει πολλές παραλίες. Δυτικά, έχει την παραλία της Ραψάνης, της Καλαμίτσας και του Μπάτη. Εάν συνεχίσεις τον δρόμο μετά τον Μπάτη, θα βρεις πολλές μικρές και μεγάλες παραλίες στο Παληό, στην Ηρακλείτσα και στην Πέραμο. Ανατολικά της Καβάλας θα βρεις την παραλία που λέγεται Περιγιάλι αλλά και την παραλία στο χωριό Νέα Καρβάλη. Ο Νομός Καβάλας έχει 4 λιμάνια: το κεντρικό λιμάνι της Καβάλας, το λιμάνι της Κεραμωτής, το εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος Β’» στη Νέα Καρβάλη και το λιμάνι των Ελευθερών.

Μέσα μεταφοράς:

Η Καβάλα έχει μεγάλα πλοία όπου μπορείς να πας σε άλλα νησιά, όπως είναι: η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος. Έχει όμως και ferry boat και ιπτάμενα δελφίνια για να πας στην Θάσο. Στον Νομό Καβάλας έχει και αεροδρόμιο αλλά δεν έχουμε τρένα. Μέσα στην Καβάλα μπορείς να μετακινηθείς με: αμάξι, ποδήλατο, μηχανάκι, αστικό λεωφορείο. Υπάρχουν βέβαια και τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ με τα οποία μπορείς να πας σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Μουσεία:

Τα μουσεία της Καβάλας είναι: το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Καπνού, το Ιστορικό και Εθνολογικό Μουσείο, το Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο

Κουζίνα:

Η Καβάλα είναι γνωστή για τα φρέσκα ψάρια της, για τα κάστανά της, για τους λουκουμάδες της, για τα γλυκά του κουταλιού, για το μέλι και για τους κουραμπιέδες της. Τα γνωστά ποτά της είναι: το κρασί και το ούζο!

Αθλητισμός:


Στην Καβάλα ασχολούνται πολύ με: το ποδόσφαιρο, με το μπάσκετ, με το πόλο, με το τένις, με τις πολεμικές τέχνες, με το βόλεϊ και τον στίβο. Η πόλη έχει πολλά στάδια, όπως είναι: το στάδιο της Καλαμίτσας, το στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», το «Βερούλειο» στάδιο και άλλα.

Μία ηλιόλουστη μέρα στην πόλη της Καβάλας!!!

Οι «σοφές κουκουβάγιες» του 22ου Δημοτικού Σχολείου, κάνανε περίπατο στην πόλη της Καβάλας και τραβήξανε όμορφες φωτογραφίες!! Θέλετε να τις δείτε;

            το Δημαρχείο μας!!

1

το λιμάνι μας!!

2 3

Θέα του κάστρου της πόλης από το λιμάνι!!

4 5

Οι Καμάρες!!

6

Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου!!

7

                                  Το άγαλμα του Μωχάμετ Άλι!! 

8

Το σπίτι του Μωχάμετ Άλι!!

9

 η εκκλησία της Παναγίας (στη συνοικία «Παναγία»)!!

10

Θέα από την εκκλησία της Παναγίας!!

11

Θέα της Καβάλας από την περιοχή της Παναγίας!!

12

«Ζωγραφίζοντας» την πόλη μας!!!

Οι «σοφές κουκουβάγιες» μόλις επέστρεψαν στο σχολείο από την βόλτα τους στην πόλη της Καβάλας έπιασαν χαρτί και μπογιές και ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν ό,τι είχαν δει!! Έτσι, έφτιαξαν ένα δικό τους βιβλίο… το «βιβλίο των τοπίων της Καβάλας»!!

1

Έτσι, ζωγράφισαν….

το κάστρο της Καβάλας!!

2

Το άγαλμα του Μωχάμετ Άλι!!

3

Το Ιμαρέτ!!

4

Ψαράδες στο λιμάνι!!

1

Οι Καμάρες!!

2

Μικρές καλλιτεχνίες!!!

Οι μαθητές από την 1η και τη 2η ομάδα με τις σοφές κουκουβάγιες: Δ., Κ., Χ., Γ. και Ε., έφτιαξαν τα παρακάτω ψηφιδωτά για να σας παρουσιάσουν τον τόπο τους, την Καβάλα!! Χρησιμοποίησαν: πλαστελίνη, φακές, φασόλια και γκοφρέ χαρτί!!!

1 2

3

 

Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των μεγαλύτερων παιδιών της 3ης ομάδας με τις σοφές κουκουβάγιες, Ν. και Δ., βρήκανε και ζωγραφίσανε στον χάρτη της Ελλάδος την πόλη της Καβάλας:

1

Και εντοπίσανε και το όμορφο νησί της Θάσου που βρίσκεται πολύ κοντά τους!!!

1

 

 

Σχολιάστε

Top